Leer je grenzen bewaken MultiDonnas

5 redenen waarom je vaker nee moet zeggen

“Nou goed dan, voor die ene keer”….
“Oké, het is voor een goed doel”….
“Ach, het is ook zo gebeurd”….
“Vooruit, zo erg is het nou ook weer niet”…..

Hoor jij jezelf dit ook weleens zeggen of denken?
Ik heb ze eindeloos vaak gebruikt en er was maar 1 reden voor: ik durfde gewoonweg geen NEE te zeggen. Ik was vooral bang om anderen te kwetsen, om niet meer aardig gevonden te worden, om egoïstisch en hard genoemd te worden. En wat deed ik dan? Ik maakte de behoefte van anderen groter en belangrijker dan die van mezelf.
Als ik terugkijk hoe mijn leven er destijds uitzag en nu, dan ben ik dankbaar voor alles wat ik heb geleerd over grenzen aangeven en bewaken. Ik kan nu zoveel meer genieten van al het moois dat het leven te bieden heeft. Dus stop met JA zeggen als je NEE voelt. Het levert je zoveel op!

5 belangrijkste redenen waarom je vaker NEE moet zeggen:

 • Je ervaart minder stress
  JA zeggen terwijl je eigenlijk een NEE zou willen zeggen levert stress op. Het veroorzaakt boosheid, spanning, pijn en soms lig je er zelfs wakker van.
 • Het bespaart je tijd
  We hebben maar een aantal uren in een dag. Jij bent de baas over hoe jij je tijd indeelt. Laat anderen niet bepalen hoe jouw to-do lijstje eruit ziet of jouw agenda. Jij bepaalt aan wie jij je kostbare tijd wilt besteden.
 • Je houdt meer energie over
  In plaats van je waardevolle energie te besteden aan dingen die je niet wil doen of er geen tijd voor hebt, kun je het beter besteden aan dingen waar je blij van wordt en energie van krijgt. Meer energie helpt je om je beter en gelukkiger te voelen en je wordt er productiever van.
 • Betere focus
  Zeg vooral JA tegen dingen die belangrijk zijn om je doelen te bereiken. Zeg NEE tegen dingen die je weghouden bij het bereiken van je doelen. Hierdoor is het gemakkelijker om je focus te houden op voor jou belangrijke zaken.
 • Je voelt je krachtiger
  het leven is zo veel leuker als je NEE kunt zeggen tegen dingen en personen die je leegzuigen. Dat geldt voor je persoonlijke leven maar ook in je werk of in je bedrijf. Je voelt je veel krachtiger!

In het begin zal het ongemakkelijk voelen om NEE te zeggen maar hoe vaker je het hebt gedaan, hoe gemakkelijker het wordt. Vaak zijn we bang om anderen teleur te stellen en stellen we liever onszelf teleur. Maar ten koste van wat? Maak duidelijke keuzes voor jezelf en zeg NEE.

Wil je graag leren hoe je beter je grenzen kunt bewaken? Kijk dan eens bij mijn online training: ‘Leer je grenzen bewaken‘. In het begin is het even moeilijk, maar daarna wil je nooit meer terug.

Dionne

P.S. Heb je het gratis e-book al gedownload: Grenzen aangeven zonder schuldgevoel.

Lees ook:

Oops, I did it again

Door Monique Daal. Het is weer tijd voor reflectie, iets wat ik graag doe en zeker zo aan het eind van het jaar. Terugblikken, opruimen, afscheid nemen, wat laat ik achter? Maar ook successen vieren, stilstaan bij mooie momenten, oogsten, wat neem ik mee? En al terugkijkend op het afgelopen jaar zag ik dat ik voor …

Oops, I did it again Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven