Leer je grenzen bewaken MultiDonnas

‘Druk Druk Druk’ zijn woorden die je heel vaak gebruikt

Ik las een inspirerend boek van Tony Crabbe: ‘Nooit meer te druk’, over hoe druk we tegenwoordig met z’n allen zijn. Aangezien mijn klanten voornamelijk drukke vrouwen zijn wilde ik dit boek lezen. Ik lees sowieso graag omdat het me steeds weer nieuwe inzichten oplevert voor mezelf maar ook inzichten waar ik anderen weer verder mee kan helpen bij het leren bewaken en aangeven van hun grenzen.

Tony Crabbe schrijf: DRUK ZIJN IS EEN MERK.
Door je omgeving te laten zien hoe druk je het hebt, door waar en wanneer je maar kunt te verkondigen dat je het druk hebt, laat je zien hoeveel je waard bent. Je geeft – vaak onbewust – het signaal af: ‘Hé, kijk mij, ik ben hartstikke druk en dus heel belangrijk’. Ja ik weet het, als je je aangesproken voelt is dat best confronterend.

Die kwam binnen
Nou, bij mij kwam die ook goed binnen! Want als ik heel eerlijk ben moet ik toegeven dat ik daar volop aan heb meegedaan. Het eerste wat ik zei als iemand me vroeg hoe het met me ging, was mijn antwoord “Druk druk, maar goed hoor”. Ik voelde me er fijn bij om dat te kunnen zeggen. Alsof ik mezelf daarmee een soort van belangrijk maakte. Heel confronterend om me dat te beseffen. Maar zo was het wel. Ik ontleende er een stukje eigenwaarde aan. Ik voelde me er goed bij. En om dat beeld in stand te houden zorgde ik ervoor dat ik altijd druk druk druk was. Ken je die vicieuze cirkel?

Ik was zo druk dat ik me altijd moe voelde en fysieke klachten begon te krijgen. Toen pas gingen de alarmbellen af en ben ik naar mezelf gaan kijken en vroeg ik me af: ‘Dionne waar ben je nou eigenlijk mee bezig?’ En dat is precies de reden waarom ik dit met je deel, om jou en vele anderen te inspireren om naar jezelf te kijken, laat het niet zo ver komen dat je lichaam stop zegt of tot je in een burn-out terecht komt. Bewaak je grenzen!

Toch doen we het nietrelax
Maar waarom doen zovelen van ons dat niet, of pas als het te laat is? Gek genoeg is het vaak makkelijker om maar door te gaan met druk zijn, want dan is er geen tijd om eerlijk naar jezelf te kijken, om te voelen en je bewust te worden van jezelf en de keuzes die je maakt, of misschien juist niet maakt. De confrontatie met anderen gaan we vaak gemakkelijker aan dan die met onszelf. ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ is makkelijker gezegd dan gedaan.

Is druk zijn ook jouw merk geworden?
Vraag jezelf eens af: ‘Is druk zijn ook mijn merk?’ Een eerlijk antwoord vraagt om veel lef, dat weet ik uit eigen ervaring en zie ik om me heen bij vrienden, kennissen en klanten. Alleen het eerlijke antwoord durven geven op deze vraag zet al enorm veel in beweging. Want als je dan de volgende keer iemand tegenkomt en die vraagt hoe het met je gaat, sta je even met een mond vol tanden. Op de automatische piloot ‘druk’ zeggen is er dan niet meer bij.

Liefs Dionne

P.S. Heb jij het voor je gevoel ook echt te druk?
Vind je het moeilijk om NEE te zeggen? Wil je daar graag verandering in brengen?
Downlaod het gratis e-book ‘Grenzen bewaken zonder schuldgevoel‘.

Lees ook:

Oops, I did it again

Door Monique Daal. Het is weer tijd voor reflectie, iets wat ik graag doe en zeker zo aan het eind van het jaar. Terugblikken, opruimen, afscheid nemen, wat laat ik achter? Maar ook successen vieren, stilstaan bij mooie momenten, oogsten, wat neem ik mee? En al terugkijkend op het afgelopen jaar zag ik dat ik voor …

Oops, I did it again Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven