Boek Blog 'De maagd is terug'

Boek Blog ‘De Maagd is terug’ van Christine Pannebakker

Ik zat wat verveeld te surfen op Facebook. Had even geen zin om me ergens in te verdiepen. Hmm, een filmpje. Ik zag een kathedraal, vurige vlammen met de tekst ‘Ontsteek vandaag jouw vuur’ en de naam Jeanne d’Arc. Deze combi deed me uit mijn suffe houding omhoog komen. Klik, laat eens zien ….. en ze greep me. 

Ooit had ik een romantische versie over Jeanne d’Arc gelezen.

Knap en stoer vond ik het dat ze in de 15de eeuw de gevestigde orde doorbrak en het Franse leger aanvoerde. Ergens zag ik in haar wel een voorbeeld voor mij, maar het was altijd vaag gebleven.

‘De Maagd is terug 
En ze kijkt …. naar jou!…
Het is zover. Hier is ze. Met de passie die haar eigen is. 
Schuilen kan niet meer. Hier is ze. De maagd gooit alle poorten open.’

Ik was opgeveerd en bekeek het filmpje een paar keer achter elkaar, alsof het hele boek erin verscholen zat. 

Wat Christine Pannebakker opschreef, gebeurde

Jeanne d’Arc keek naar mij en ze blijft kijken. Het verhaal van Christine Pannebakker over Jeanne d’Arc is één grote oproep aan vrouwen van vandaag om te gaan doen waarvoor ze geboren zijn: je roeping te volgen. De oproep is kunstig verweven met verschillende verhaallijnen, zoals de historische, de vrouwelijke en de verbinding naar het nu, naar de vrouwen van nu, naar jou.

De schrijfster ging niet over één nacht ijs – vijf jaar lang research ging aan dit boek vooraf – en al onderzoekend werd ze stil van de authentieke bronnen. Ze raakte onder de indruk van de zeggingskracht van deze Middeleeuwse vrouw en ze liet haar terugkomen, de Maagd. Met korte, puntige zinnen die lezen alsof ze direct uit de mond van Jeanne komen.

In elk hoofdstuk belicht Christine Pannebakker een eigenschap van deze heldin uit de 15de eeuw. 

Elke eigenschap vertelt een deel van haar kracht

  • hoe de Maagd van Orléans zichtbaar werd voor vriend en vijand,
  • hoe ze haar doel bereikte, en
  • hoe ze vrouw èn man wil inspireren om jouw vurige vlammen te delen met jouw wereld.

Het meest veelzeggend vind ik, dat Christine Pannebakker de kwaliteiten van Jeanne d’Arc presenteert als onderdeel van haar wezen. Ze hééft geen eigenschappen, ze IS haar kwaliteiten. 

Laat ik er twee noemen: Jeanne zegt, “Ik bèn alles” en “Ik bèn het plan”. Ze zegt niet, “Ik hèb alles” en “Ik hèb een plan”. Ze belichaamt met lijf en ziel wie ze is (met al haar positieve en negatieve kanten, dus àlles), waar ze voor staat (ze bevrijdt Frankrijk van de Engelsen, dus ze IS vrij) , wat ze doet (op haar manier, dus ze IS het plan) en hoe ze leeft (tegen de gevestigde orde is, dus ze IS een ketter). 

Het boek staat vol wijze zinnen, die ons vandaag kunnen helpen om òòk alles te zijn, om òòk ons plan te zijn en ons op onze eigen weg te begeven, die afwijkt van wat iedereen doet.

Zo helpen al deze eigenschappen ons. En met drie kleine woordjes prikt zij deze eigenschappen bij mij naar binnen: Net als jij.

Aan het eind van het boek zegt de Maagd:
‘Nu is het aan jou.
Kun jij niet wachten om het vuur in jezelf weer te ontsteken?
Laten we het samen doen
.’

Nu weet ik het zeker

Voor mij is Jeanne d’Arc echt een van mijn rolmodellen. En ik weet nu waarom. Omdat ik diep van binnen weet, dat ik ook al mijn eigenschappen ben. Dat ik ook mijn plan bèn en niet alleen een plan heb. 

Nieuwsgierig naar het boek ‘De maagd is terug’?
Bestel hier het boek.

Schrijver van het Boek Blog: Illa Wolters

Lees ook:

Boek Blog ‘Spelen met het Leven’ van Grietje Voeten

Geschreven door Charlotte Swolfs Mijn hart maakte een sprongetje toen ik toch (eindelijk) het boek ‘Spelen met het leven‘ mocht uitpakken en tot me kon gaan nemen. Zo heerlijk voelbaar hoeveel liefde en zaligheid er door Grietje in is gelegd of misschien wel (alleen maar) in is gestroomd. De speelsheid spat er vanaf; de kaft …

Boek Blog ‘Spelen met het Leven’ van Grietje Voeten Lees verder »

Illa Wolters

Illa begeleid als kunstzinnig dynamisch lifecoach vrouwen - die introvert èn hooggevoelig zijn - met hun verlangen naar meer zichtbaarheid en zelfvertrouwen. Als Multipassionate werkt Illa met verschillende werkvormen, op een manier die past bij haar cliënt, maar altijd intuïtief en vanuit creativiteit, op basis van de psychosynthese, Bijbelse principes en Een Cursus in Wonderen. www.illawolterslifecoaching.nl

Illa Wolters

Illa begeleid als kunstzinnig dynamisch lifecoach vrouwen - die introvert èn hooggevoelig zijn - met hun verlangen naar meer zichtbaarheid en zelfvertrouwen. Als Multipassionate werkt Illa met verschillende werkvormen, op een manier die past bij haar cliënt, maar altijd intuïtief en vanuit creativiteit, op basis van de psychosynthese, Bijbelse principes en Een Cursus in Wonderen.
www.illawolterslifecoaching.nl

Scroll naar boven