Leer je grenzen bewaken

De meest gestelde vraag over het bewaken van grenzen

“Ik wil mijn grenzen graag beter bewaken maar hoe doe ik dat als ik überhaupt niet weet waar mijn grenzen liggen en hoe ik ze kan voelen?”Dit is een veel gestelde vraag van klanten.

Grenzen zijn rekbaar. Ze zijn afhankelijk van hoe jij je voelt, waar je bent, hoeveel energie jij hebt, met welke personen of klanten je te maken hebt, etc. Dus grenzen bewegen mee. En dat is maar goed ook want anders zouden we allemaal star en inflexibel zijn. Maar het maakt ook dat het lastig is om ze te voelen.

Veel van de keuzes die je maakt, neem je op basis van de grenzen die je ervaart. Grenzen bepalen voor een groot deel jouw gedrag en daarmee indirect ook het gedrag van anderen. Hoe lastig is het als jij je grenzen niet helder hebt, hoe kun je dan een helder besluit nemen? Als jij je grenzen niet duidelijk voelt, hoe duidelijk is dan de communicatie nog met de ander?

Voelen van grenzen
Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om grenzen te voelen, je kent vast wel iemand in je omgeving met bijvoorbeeld een burn-out. Wil je grenzen kunnen stellen is het belangrijk om eerst goed je grenzen te kunnen voelen. Als je hier niet mee aan de gang gaat zegt je lichaam op een gegeven moment vanzelf STOP, tot hier en niet verder. Het begint eerst met vage lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, slecht slapen, steeds verkouden, etc. Veel van deze klachten ontstaan door het niet op tijd ervaren van je grenzen, waardoor je er overheen gaat.

Ik weet er alles van
Ik was een kei in het negeren van signalen. Jaren liep ik met rugpijn rond maar schonk er geen aandacht aan. Het werk moest tenslotte toch gewoon gedaan worden. Tot mijn lichaam zei: STOP. Een hernia zorgde er letterlijk en figuurlijk voor dat ik geen stap meer kon zetten. Ik werd gedwongen om stil te staan, te voelen en te evalueren.

Hoeveel mensen in je omgeving ken jij met vage fysieke klachten die toch maar doorgaan? Ik ken er genoeg. Zonde, want als deze mensen eens stil zouden staan bij hun grenzen zouden ze zich veel energieker en gezonder voelen én meer genieten van het leven.

Een tip die ik mijn klanten meegeef:
Creëer regelmatig even tijd om te voelen hoe het echt met je is. Daardoor ervaar je eerder spanning en stress in je lichaam. Als jij geen stilte en rustmomenten creëert blijf je over je grenzen gaan. Als je spanning voelt in je lichaam kun je keuzes maken en bijvoorbeeld een time out nemen, de natuur in de gaan, sauna bezoeken, of wat dan ook bij je past. Op die manier houd je de balans in je leven en blijf je die energieke, blije en stressvrije vrouw!

Liefs Dionne

P.S. Gratis e-book ‘Grenzen aangeven zonder schuldgevoel

Lees ook:

Oops, I did it again

Door Monique Daal. Het is weer tijd voor reflectie, iets wat ik graag doe en zeker zo aan het eind van het jaar. Terugblikken, opruimen, afscheid nemen, wat laat ik achter? Maar ook successen vieren, stilstaan bij mooie momenten, oogsten, wat neem ik mee? En al terugkijkend op het afgelopen jaar zag ik dat ik voor …

Oops, I did it again Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven