Leer je grenzen bewaken MultiDonnas

Van pleaser naar een powervrouw die nee kan zeggen

Afgelopen week had ik een mooi gesprek met een lieve vriendin over eigendom en verantwoordelijkheid nemen over je leven. Ze vertelde dat ze:

  • Klaar is met voegen naar wat anderen van haar verwachten.
  • Klaar is met steeds tegen zichzelf zeggen, ach dat kan ik toch wel even doen, zoveel tijd kost het niet, dan maar even mijn eigen plan opzij schuiven.
  • Klaar is met zichzelf wegcijferen.

Ze was stellig, heel stellig: ‘Ik wil mezelf niet meer minder belangrijk vinden voor wie dan ook’. Ze had een besluit genomen. Ik doe ertoe, ik mag mijn ruimte innemen, ik mag mijn leven invullen op mijn manier en mijn behoeften serieus nemen! Keuzes maken die goed voor mij zijn.

Op nr 1
Het mooie van deze avond vond ik dat het zo herkenbaar was voor mij. Ik wil geen concessies meer doen. Trouw blijven aan mezelf! Dat staat op nr 1! En dat alles kan niet zonder een NEE tegen anderen, zonder goed je grenzen te bewaken! NEE is ongelooflijk belangrijk in ieders leven. Maar het is ook een woord waar flink mee geworsteld wordt.

Hoe kun je nou gemakkelijker JA zeggen tegen jezelf en NEE tegen de ander?

  • Vraag jezelf regelmatig af: “Hoe wil ik me voelen, wat heb ik nodig, waar ligt mijn behoefte?”
    Want als je je eigen behoeften en verlangens niet kent, als je niet de tijd neemt om hier bij stil te staan, dan ga je je heel gemakkelijk richten op de behoeften en verlangens van anderen. En dan is de NEE een stuk lastiger.
  • Wat put je uit? Waar zitten jouw energie lekken? Als je beseft waar jouw energie heen gaat en je krijgt er geen energie voor terug, dan is het gemakkelijker om NEE tegen anderen te zeggen omdat je dan JA zegt tegen wat jouw energie geeft.
  • Stap uit je hoofd. In je hoofd zit het ‘moeten’, zit het ‘hoe het hoort’, zit je angst voor afwijzing en iemand teleurstellen. In je hoofd zit de strengheid voor jezelf. Zachtheid voor jezelf zit in je hart! Luister naar de stem van je hart in plaats van naar de stem in je hoofd.


Dionne

P.S. Heb je het gratis e-book al gedownload: ‘Grenzen bewaken zonder schuldgevoel‘?

Lees ook:

Oops, I did it again

Door Monique Daal. Het is weer tijd voor reflectie, iets wat ik graag doe en zeker zo aan het eind van het jaar. Terugblikken, opruimen, afscheid nemen, wat laat ik achter? Maar ook successen vieren, stilstaan bij mooie momenten, oogsten, wat neem ik mee? En al terugkijkend op het afgelopen jaar zag ik dat ik voor …

Oops, I did it again Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven