Book Club MultiDonnas Multipassionates

Boek blog ‘Focus AAN/UIT’ van Mark Tigchelaar en Oscar de Bos

Ben je goed in multitasken of switchtasken?
Weet je het verschil tussen multitasken en switchtasken niet en wil je graag weten wat dit is en of jij dit goed inzet? Lees dan dit boek en laat je verrassen.

Dit boek laat je leren over focus, hoe je dit managet en hoe je je brein zo kunt helpen dat je weinig afleiding ervaart en lekker in flow kunt werken. Hoe sluit je je af voor prikkels en hoe kun je je hersenen echt opladen? 

Ik hou er van om de wetenschap te weten ‘achter het leven’ zoals ik het zelf noem. Dit is dan ook een praktisch boek, met een fijne opbouw, samenvattingen en praktische tips die je meteen kunt gebruiken. Ik vind het prettig geschreven, met duidelijke uitleg, plaatjes en de tips&trics die je meteen kunt toepassen zorgen er voor dat het een toegankelijk boek is.

De schrijver begint met de uitleg over wat focus precies is, hoe de hersenen ( vanuit de oudheid) werken en hoe ze in de huidige maatschappij overprikkeld worden. Wist je dat het voor ons helemaal niet handig is om full focus ergens aan te werken? Evolutie technisch gezien is dat heel gevaarlijk, want wie dat doet hoort die tijger niet aankomen! Maar tegenwoordig is het wel fijn als je je goed kunt afsluiten en echt ‘deep work’ kunt doen als je ergens mee bezig bent. Maar hoe doe je dat dan? 

Concentratie lekken
Want door steeds van taak te wisselen in je werk , bijvoorbeeld je bent bezig met een artikel, blog of website tekst, en er komt een mailtje of appje binnen wat je even snel leest, dan is je focus weg en blijft een deel van je hersencapaciteit ‘hangen’ bij het mailtje. Hierdoor verlies je focus, gaat je IQ letterlijk even omlaag en kost het je meer moeite om te werken (energieverlies). Dit soort concentratielekken wil je dus voorkomen zodat je lekker in flow en gefocust kan werken.

Leuk die ideeën maar als ze niet uitvoer worden, heb je er niets aan.
Waar focussen gaat over productiviteit en dingen doen, gaat ontfocussen in dit boek over creativiteit en nieuwe ideeën bedenken. In dit boek ook wel ‘open aandacht’ en ‘gesloten aandacht’ genoemd. Beide dienen hun rol en kunnen voor de verschillende doelen ingezet worden.
Open aandacht staat voor: ideeën bedenken, opladen, ontspanning en creativiteit. Want we weten allemaal dat de beste ideeën ontstaan als je gaat wandelen, niet wanneer je gefocust aan het werk bent.
Gesloten aandacht staat voor: dingen doen, focussen, gas geven, productiviteit. Het is fijn om mooie ideeën te hebben maar als deze niet opgepakt en uitgevoerd worden dan hebben we er alsnog niets aan. Als mens hebben we dus beide vormen van aandacht nodig en de truc is om bewust te schakelen tussen deze twee.

In dit boek lees en leer je hoe je dit kunt toepassen, hoe je hier gebruikt van kunt maken in je werk/bedrijf/leven. 

Als laatste krijg je veel tips hoe je jouw focus kunt verbeteren, je concentratiespier sterker kunt maken, kun je meedoen aan een Digitial Detox Challenge (want al die digitale afleiding zorgt er dus echt voor dat je dommer wordt) en kun je veel bonussen vinden op de website.

Voor mij echt een heel fijn en praktisch boek waar heel erg veel herkenning in zit. Ik vind het fijn dat ik de oefeningen meteen kan toepassen en meer te weten ben gekomen over mijn eigen, fijne brein. Voor mij een boek wat ik echt vaker uit de kast pak!

Wil je het boek graag zelf lezen?
Focus AAN/UIT

Lenca Kwakman

P.S. Schrijf zelf een boeken blog!
Heb jij ook een inspirerend boek gelezen dat interessant is voor ander Multipassionates?
Vind je het leuk om jouw inzichten delen en er een boeken blog over schrijven? Mail dan naar MultiDonnas


Lees ook:

Boek Blog ‘De Maagd is terug’ van Christine Pannebakker

Ik zat wat verveeld te surfen op Facebook. Had even geen zin om me ergens in te verdiepen. Hmm, een filmpje. Ik zag een kathedraal, vurige vlammen met de tekst ‘Ontsteek vandaag jouw vuur’ en de naam Jeanne d’Arc. Deze combi deed me uit mijn suffe houding omhoog komen. Klik, laat eens zien ….. en ze …

Boek Blog ‘De Maagd is terug’ van Christine Pannebakker Lees verder »

Lenca Kwakman

Ik ben Lenca en bij mij kun je terecht wanneer je een liefdevolle steun in de rug kunt gebruiken om meer rust en ruimte in je hoofd én huis te krijgen. www.vialenca.nl. Hiernaast hou ik mij ook bezig met zelfontwikkeling en ben ik altijd op zoek naar fijne 'life hacks' waardoor het leven nog meer straalt.

Lenca Kwakman

Ik ben Lenca en bij mij kun je terecht wanneer je een liefdevolle steun in de rug kunt gebruiken om meer rust en ruimte in je hoofd én huis te krijgen. www.vialenca.nl. Hiernaast hou ik mij ook bezig met zelfontwikkeling en ben ik altijd op zoek naar fijne 'life hacks' waardoor het leven nog meer straalt.

Scroll naar boven