leer je grenzen bewaken MultiDonnas

Hoe eerlijk ben je eigenlijk naar jezelf?

Mag ik je even aan het denken zetten?

Grenzen bewaken is egoïstisch! Want dan denk je teveel aan jezelf.
Herken je dat? Is dit een gedachte die bij jou ook weleens langskomt?
Die je er misschien wel van weerhoudt om je grenzen aan te geven?

Lees dan vooral verder!
Want wat is er eigenlijk mis mee om ook eens aan jezelf te denken? Om ‘gezond egoïstisch’ te zijn? Zeg jij niet regelmatig tegen jezelf: ‘Ik zou meer tijd voor mezelf willen creëren’.

We willen er altijd voor anderen zijn.
Het liefst zijn we

 • De fijne collega
 • De beste vriendin
 • De leukste partner
 • De liefste moeder
 • De aardigste coach/trainer/therapeut/etc
 • De behulpzame dochter
 • De hardwerkende werknemer

En vul het rijtje zelf maar verder aan…

Herkenbaar? Dan stel ik je graag een confronterende vraag:
Je bent er altijd voor anderen, maar ben je er ook voor jezelf?
Wordt het niet de hoogste tijd dat je vaker NEE gaat zeggen tegen anderen en JA tegen jezelf? Dat je – in jouw ogen – wat egoïstischer wordt? En daarmee bedoel ik: dat je wat zorgvuldiger omgaat met jezelf, je lichaam en je geest?

Hoe zou dat voor je zijn? Wat zou er dan veranderen in je leven?
Voor mij is er heel veel veranderd in mijn leven: ik zit zoveel lekkerder in mijn vel, geniet veel meer van wat ik doe en voel me een stuk vitaler en relaxter. Doe ik dat altijd perfect? Nee, die hardnekkige oude patronen zorgen er ook bij mij zo nu en dan voor dat ik weer in mijn oude valkuil stap en maar door en door ga, veel met anderen bezig ben en mezelf vergeet. Maar gelukkig signaleer ik steeds sneller wanneer ik er niet voor mezelf ben, dus niet goed voor mezelf zorg én weet ik inmiddels hoe ik er ook meteen weer uit kan stappen. Best heel fijn! Niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn omgeving.

Goed voor jezelf zorgen is veel meer dan een warm bad, dagje sauna, een wandeling maken of op vakantie gaan. Hier is moed en lef voor nodig.

Hoe begin je met goed voor jezelf zorgen?

 1. Kijk eerlijk naar jezelf en stel jezelf de volgende vragen:
  – Is er een balans in mijn vriendschappen tussen geven en nemen?
  – Ben ik happy met het werk wat ik doe?
  – Is mijn relatie voedend?
  – Ben ik de moeder die ik graag wil zijn?
  – Onderneem ik op een manier die mij voldoening geeft?
  – Ga ik over mijn grenzen heen in mijn werk?
  – Als ik naar de afspraken in mijn agenda kijk, word ik daar dan blij van?
  Het gaat er in eerste instantie niet om dat je iets verandert, maar dat je eerlijk naar jezelf kijkt en je bewust wordt van hoe je in het leven staat. Van de keuzes zoals je die nu maakt.
 2. Mijn laatste week
  Als je naar je agenda kijkt en je afvraagt: ’Als dit mijn laatste week zou zijn geweest op deze aardbol wat heeft me dan echt gelukkig gemaakt en wat niet?’ Schrijf het op voor jezelf: wat maakt mij gelukkig en wat niet!

En misschien roepen bovenstaande vragen meteen weerstand op: “Uhhh ja leuk Dionne, deze vragen, maar het leven is niet alleen doen wat je leuk vindt hoor”. Nee, dat hoor je mij ook niet zeggen! Er zijn altijd dingen die je ‘moet’ doen die minder leuk zijn, die horen er ook bij. Maar als jij geen tijd besteedt aan jezelf, doe jij niet alleen jezelf tekort maar ook de mensen in je omgeving. Alles begint bij eerlijk kijken naar jezelf en van daaruit kun je keuzes maken. Waar zeg je JA tegen en waar NEE?

Stof tot nadenken! Stof tot navoelen!

Liefs Dionne

P.S. Gratis e-book ‘Grenzen aangeven zonder schuldgevoel
Heb je het e-boek al gedownload?

Lees ook:

Oops, I did it again

Door Monique Daal. Het is weer tijd voor reflectie, iets wat ik graag doe en zeker zo aan het eind van het jaar. Terugblikken, opruimen, afscheid nemen, wat laat ik achter? Maar ook successen vieren, stilstaan bij mooie momenten, oogsten, wat neem ik mee? En al terugkijkend op het afgelopen jaar zag ik dat ik voor …

Oops, I did it again Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven