Leer je grenzen bewaken MultiDonnas

Hoppa en door. Geen tijd te verliezen.

Soms heeft je lichaam even een break nodig en dat was bij mij de afgelopen week het geval. De griep had me goed te pakken en een week lang was ik tot weinig toe in staat.

Luisteren naar mijn lichaam heb ik de afgelopen jaren met vallen en opstaan geleerd. Ik mocht niet ziek zijn van mezelf, ziek zijn was voor watjes. Ik moest eerst omvallen voordat ik een paar dagen thuisbleef en in bed ging liggen. Ik belde mijn werkgever met een knoop in mijn maag want hij zou me vast een aansteller vinden. Omdat ik mezelf een aansteller vond, dacht ik dat anderen dat ook van mij zouden vinden. Ik was hard voor mezelf, hard voor mijn lichaam. Zelfs als ik ziek was, was ik alleen maar op mijn omgeving gericht. Hoe moet het dan met vervanging, wie gaat er mijn werk als fysiotherapeut overnemen? Wie behandelt mijn patiënten dan? Ik voelde me enorm verantwoordelijk!

Door zo op anderen gericht te zijn, deed ik mezelf flink tekort. En als ik dan al een keer thuis bleef – omdat ik echt niet meer kon – ging ik veel te snel en nauwelijks hersteld al weer aan het werk. Ik ging zwaar over mijn eigen grenzen. Gewoon negeren die lichaamssignalen, het me niet lekker voelen, de pijn, de vermoeidheid, de spanning. ‘Hoppa en Door’, dat was mijn motto. Hier in het zuiden is het de laatste dag van het carnaval en het zou een mooi thema zijn geweest: ‘Hoppa en Door!’. Nu kan er ik er om lachen maar dat is echt weleens anders geweest.


Je mag je lichaam koesteren!
 
Je lichaam bevat namelijk een bron aan informatie en geeft feilloos aan wanneer je over je grenzen gaat. Moet je er natuurlijk wel naar luisteren! Veel mensen die bij mij komen vragen zich af: hoe weet ik nou waar mijn grenzen liggen? Hoe kan ik ze voelen? Ik besteed in mijn online programma ‘Leer je grenzen aangeven’ een hele module aan het leren voelen van waar je grenzen liggen.

Ja echt, je kunt je grenzen voelen
Denk maar eens terug aan een situatie waarin je JA zei maar NEE voelde. Ik weet zeker dat jij dat in je lichaam voelde! De kans is groot dat je dat gevoel toen hebt weggestopt. Je nam – bewust of onbewust – het besluit om er op dat moment niet naar te luisteren, het te negeren. Omdat je het te spannend vond om NEE te zeggen. Omdat je te bang was om afgewezen te worden. Niet meer aardig gevonden te worden, geen goede werknemer te zijn, geen fijne coach, lieve vriendin en ga zo maar door. Je herkent het ongetwijfeld.

Ga, net als ik, weer naar je lichaam luisteren! Het geeft richting aan je grenzen en daarmee richting aan je leven. Want vertel eens eerlijk. Hoe goed ben jij in het negeren van jouw lichaamssignalen? En hoe goed ben jij in het zeggen van NEE? Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je moeite hebt met NEE zeggen, weet ik zeker dat je een kei bent in het negeren van je lichaamssignalen. Leer (weer) vertrouwen op je lichaam en neem je lichaam serieus!

Ik gun het je zo
Wil je daadwerkelijk leren om je grenzen goed te bewaken, is dit de kans om in te stappen en mee te doen aan de online training ‘Leer je grenzen bewaken‘. Omdat ik weet dat het je leven gaat veranderen. Iemand die op dit moment bezig is met het online training mailde me: “Holy moly, ik ben pas bij week 1 maar ik word nu al zo enorm aan het denken gezet!” Een andere deelnemer schreef: “Het volgen van een online training bevalt me veel beter dan ik had verwacht”. En weer iemand anders: “Een hele mooie training voor persoonlijke groei vanuit zachtheid en respect”.

Grenzen bewaken geeft rust, ruimte en energie. Gun jij dat jezelf?
Ruimte om volledig jezelf te zijn.
Ruimte om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.
Ruimte om jouw eigen unieke pad te bewandelen.
Ruimte om keuzes te maken waar je 100% achter staat.
Ruimte om te genieten, ook van de kleine dingen in het leven.
Ruimte om bij te tanken en te ontspannen.
Ruimte om goed voor jezelf te zorgen.


Dionne

Lees ook:

Oops, I did it again

Door Monique Daal. Het is weer tijd voor reflectie, iets wat ik graag doe en zeker zo aan het eind van het jaar. Terugblikken, opruimen, afscheid nemen, wat laat ik achter? Maar ook successen vieren, stilstaan bij mooie momenten, oogsten, wat neem ik mee? En al terugkijkend op het afgelopen jaar zag ik dat ik voor …

Oops, I did it again Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven