leer je grenzen bewaken MultiDonnas

In de 6e versnelling door het leven zonder terugschakelen

Afgelopen week had ik een fijn gesprek met een deelnemer aan de online training ‘Leer je grenzen bewaken’. Ik sprak met haar over haar burn-out en welke signalen ze van tevoren had gemist. Ik deel dit heel graag met je omdat inmiddels 1 op de 7 mensen in een burn-out terecht komt en ik ervan overtuigd ben dat als je goed je grenzen bewaakt en aangeeft, het niet zover hoeft te komen! Grenzen bewaken is zo ontzettend belangrijk, niet alleen om een burn-out te voorkomen, maar om het leven te leiden waar je blij en gelukkig van wordtWaarbij je lekker in je vel zit en geniet van de grote én van de kleine dingen in het leven.

Ze vertelde me dat ze voortdurend in de 6e versnelling door het leven ging en daardoor niet meer luisterde naar haar lichaam. De signalen zoals verminderde concentratie, hoge ademhaling, slecht slapen, moe, hoofdpijn, paniekerig en gejaagd gevoel, minder goed functioneren op het werk, ze waren er wel degelijk. Maar door de hoge versnelling ging ze aan alle signalen voorbij. Maar ook schaamte en schuldgevoel zorgden ervoor dat ze door bleef gaan. Zij was toch de ‘sterke’ vrouw die alles aankon? Toegeven zou een teken van zwakte zijn, dat zou voelen als falen. En zij was allesbehalve ‘zwak’.

Weet je wat ze zei?
Ze zei: ‘Dionne, ik ben te veel bezig geweest met wat anderen van mij verwachten en ik heb onvoldoende stil gestaan bij wat ik zelf nodig heb. Ik zat in de IK MOET stand.

Misschien is het ook wel herkenbaar voor jou, die 6e versnelling. Ik herken hem in ieder geval wel van toen mijn kinderen jonger waren. Ik voelde me ook die ‘sterke’ vrouw die alles aankon. Niets was te veel en ik ging maar door! Ik zei overal JA op. Ik stond er echt niet bij stil of het wel of niet uitkwam, of ik er wel of geen zin in had, of ik er wel of geen energie voor had. Ik deed het gewoon. En ondertussen liep ik mezelf keihard voorbij! Mijn to-do lijstjes bepaalden mijn leven. Ik werd geleefd! Mijn grenzen bewaken? Ik dacht er niet eens over na. Maar eigenlijk had ik het heel hard nodig.

Ook nu sta ik zo nu en dan nog in de 6e versnelling, maar ik weet ook dat ik zo niet voortdurend wil leven. Er gaat dan teveel langs me heen, ik kan niet genieten van wat ik doe en voel me niet vitaal. Op zo’n moment schakel ik heel bewust terug naar een lagere versnellling. Ik zet de versnelling ook regelmatig in zijn ‘vrij’ om te voelen wat mijn behoeften zijn en wat mijn lichaam me wil vertellen. Om vervolgens weer naar een hogere versnelling te schakelen. Het schakelen geeft me het gevoel dat ik regie heb over mijn leven, dat ik niet geleefd wordt maar bewuste keuzes maak. Dat ik zelf bepaal wanneer ik hard werk en wanneer ik het rustiger aan doe. Ik ben verantwoordelijk voor mijn leven en niemand anders. Als ik niet blij ben met hoe het gaat, dan is het aan mij om in actiete komen!

Grenzen bewaken betekent keuzes maken.
Maar wil je überhaupt keuzes kunnen maken, moet je terugschakelen naar zijn ‘vrij’. Even stilstaan zodat je kan voelen wat je nodig hebt. Je kunt geen keuzes maken als je in de 6e versnelling rijdt! Dan leef je op de automatische piloot en vooral vanuit je hoofd.

De eerste module van mijn online training ‘Leer je grenzen bewaken’ gaat over keuzes maken. Je staat stil bij wat voor jou belangrijk is in je leven. Waar je tot nu toe vooral je tijd en energie aan hebt besteed en waar je deze daadwerkelijk aan zou willen besteden. Als je namelijk weet wat je echt belangrijk vindt in je leven, is het gemakkelijker om je grenzen te bewaken en NEE te zeggen tegen anderen. Dan zeg je geen NEE tegen de ander maar JA tegen jezelf. Je kunt pas goed je grenzen aangeven als je weet wat jij nodig hebt om je gelukkig te voelen. NEE zeggen, daar is moed en lef voor nodig. Daar heb je soms een liefdevol zetje voor nodig en dat zetje geef ik je graag.

Doe je met met de online training?
Als je besluit mee te doen aan de online training ‘Leer je grenzen bewaken’, dan ga je niet meer in de 6e versnelling door het leven als je deze training hebt gevolgd. Je bent je veel bewuster van hoe je in het leven staat, wat je wilt en wat je niet wilt, wat je nodig hebt en waar je energie van krijgt. Hoe je om kunt gaan met schuldgevoel en angst als je NEE zegt én hoe je dit op een respectvolle en natuurlijke manier kunt communiceren. Een compleet programma waar je de rest van je leven plezier van zult hebben, dag in dag uit! Je ervaart na het programma meer rust, ruimte en regie in je (werk)leven. Je geeft met veel meer zelfvertrouwen je grenzen aan en dat maakt het leven een stuk simpeler. 
Lees alles over de online training ‘Leer je grenzen bewaken‘.

Liefs Dionne

Lees ook:

Oops, I did it again

Door Monique Daal. Het is weer tijd voor reflectie, iets wat ik graag doe en zeker zo aan het eind van het jaar. Terugblikken, opruimen, afscheid nemen, wat laat ik achter? Maar ook successen vieren, stilstaan bij mooie momenten, oogsten, wat neem ik mee? En al terugkijkend op het afgelopen jaar zag ik dat ik voor …

Oops, I did it again Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven