Interview met MultiDonna Jes Ossentjuk

Interview met MultiDonna Jes Ossentjuk

Is je vroeger wel eens gevraagd wat je wilde worden? Wist je daar een antwoord op?
Ik weet dat er in een rapport van de kleuterschool stond dat ik later kapster wilde worden. Maar verder wist ik het eigenlijk niet zo goed. Alleen was er na mijn opleiding Personeel & Arbeid het idee dat ik ergens Hoofd P&O zou gaan worden. En ergens “wist” ik dat ik later 3 kinderen zou krijgen. Alleen dat laatste is gebeurd. 

Wat voor opleiding(en) of studie(s) heb je gedaan en doe je daar nu nog iets mee?
Mijn schoolloopbaan: MAVO, MDS-Commerciële richting, jaartje HEAO, jaartje MEAO, HBO-Personeel & Arbeid (afgerond). Ik doe niets meer met deze opleidingen, maar ik ben de laatste tijd weer wat meer bezig met de ervaringen van de MDS. Ik ben onze schuur aan het ombouwen tot een tuinhuiswinkeltje om van daaruit al mijn eigen gemaakte spulletjes te verkopen en mijn taartproeverijen te organiseren. En wat ik van mijn personeelsopleiding meeneem (maar ook al deed als kind) is het observeren van mensen. Waarom doen ze wat ze doen en wat kan ik aan hen bijdragen en wat zij aan mij? Voor mijn Opvoedhuys doe ik dat met name bij volwassenen die kinderen begeleiden. Op welke manier dan ook.

Wat maakt Multipotentials en Multipassionates volgens jou krachtig?
Dat ze veelal buiten de gebaande paden lopen. Niet omdat ze dat moeten of omdat ze dwars zijn, maar omdat dat de enige manier is om te zijn en te blijven wie ze zijn. Het zijn veelal mensen die in de loop van hun leven goed hebben geleerd wat wel voor hen werkt en wat niet. En daardoor hun leven hebben gevormd op een manier die past bij wie ze wezenlijk zijn.

Waarom ben je een eigen bedrijf begonnen?
Ik ben al bijna 19 jaar een thuisblijfmoeder en wilde steeds graag dingen doen naast het moederschap, zonder mijn kinderen naar iemand anders te moeten brengen. Ik vond bakken altijd al leuk, en zo ben ik 12 jaar geleden mijn taartatelier “De Smaak Van Geluk” begonnen. Nu mijn jongste kind ook op het VO zit, krijg ik nog meer ruimte voor mezelf en maak ik onder andere duurzame vlaggenlijnen van stof en van handgeschept papier met mijn bedrijf “Schaif stoat laif”. (Gronings voor Scheef staat lief). Een knipoog naar het omarmen van het imperfecte van de dingen die ik maak. Onlangs heb ik ontdekt dat ik creatief begaafd ben (een manier van hoogbegaafd zijn). Dat was helemaal nieuw voor mij. Eén van de eigenschappen van dit mensbeeld is het perfectionisme en de lat hoog leggen. Té hoog soms. Daardoor waren de dingen die ik maakte regelmatig nooit goed genoeg voor mezelf terwijl ze dat wel voor anderen waren. Inmiddels kan ik daar anders naar kijken. Wetend dat wat voor mij niet perfect is, het voor een ander wél kan zijn. Dat maakt me meer ontspannen en kan ik vaker van het proces genieten. (Maar het blijft zoeken naar balans hoor!). Ook maak ik met mijn bedrijf “Van Huys Uit” producten van hout en papier. Vaasjes, sleutelhangers en kaartjes met inspirerende teksten erop, voornamelijk over het ouderschap.

Want dat is mijn echte missie. Het ouderschap.
Ik wil ouders graag leren over bewust ouderschap en hoe ze anders naar hun kinderen kunnen gaan kijken. Dat doe ik met Hét Opvoedhuys. Ouders kunnen daar terecht om bijvoorbeeld een eigen, persoonlijk, opvoedscript te schrijven. Ook ben ik te boeken als spreekster/ervaringsdeskundige via sprekersbureau Zij Spreekt. Door alle werkzaamheden van deze bedrijven te combineren, combineer ik “handenarbeid” met “hoofdarbeid.” Voor mij persoonlijk een gouden en onmisbare combinatie.

Wat voor een combinaties maak jij in jouw bedrijf met je opleiding(en), interesses, passies en je brede ervaring?
Ik heb de afgelopen jaren uiteindelijk het meeste geïnvesteerd in mijn persoonlijke ontwikkeling. Door me op dit gebied te ontwikkelen ben ik mezelf, maar ook mijn kinderen veel beter gaan begrijpen. Ik ben gaan begrijpen dat hoe beter ik voor mezelf ben en zorg, hoe beter ik mijn kinderen daarin kan begeleiden. Daarnaast is het zo, dat ik bijvoorbeeld workshops volg op creatieve vlak om dingen te leren of om ergens beter in te worden. Zo heb ik een patisserie-opleiding gevolgd, geleerd om met een naai- en lockmachine te werken en veel kunsten afgekeken bij inspirerende mensen op welk gebied dan ook. Daarnaast heb ik jaren aan pilates gedaan en doe nu Yin-Yoga en heb stijldanslessen. Dit doe ik om me bewust te worden en te blijven van mijn lichaam. Aangezien mijn hoofd nog wel eens met me op de loop gaat met al die ideeën, plannen en interesses…. 

Werk je het liefst aan meerdere projecten tegelijk of liever na elkaar? En hoe groot is je behoefte aan afwisseling?
Ik werk het liefst aan meerdere projecten tegelijk. Mijn behoefte aan afwisseling is wel groot en dan met name op het gebied van afwisseling tussen handen en hoofd.

Wat is de grootste uitdaging als MultiDonna in je bedrijf en/of in je leven?
Mezelf niet voorbij lopen. En ik mag het woordje “even” eigenlijk uit mijn vocabulaire schrappen. Dingen hebben vaak meer tijd nodig dan ik in eerste instantie inschat….

Wat is je grootste inzicht geweest toen je ‘ontdekte’ dat je een echte MultiDonna bent ?
Dat ik niet gek ben….. Wát een verademing!!! Zólang was ik aan het zoeken naar manieren van leven die bij mij pasten, maar steeds was het toch nét niet hoe en wie ik was. Deze term doet recht aan al mijn “kronkels” in het hoofd en de manier om daar in het dagelijks leven uitdrukking aan te geven.

Hoe ga je om met verveling in je dagelijkse leven en in je bedrijf?
Ik verveel me nooit! Dat kan soms ook wel een valkuil zijn. Altijd iets te doen. Al was het maar een tijdschrift lezen op de bank.

Wat zou het voor jou betekenen als je moet focussen op 1 ding?
Ik denk als dat zou moeten, het zou zijn op mijn Opvoedhuys. Praten over opvoeden/begeleiden van kinderen, daar word ik heel gelukkig en enthousiast van. Bewust ouderschap is voor mij denk ik het meest waardevolle dat ik in mijn leven heb geleerd. Maar ik zou de andere dingen wel gaan missen.

Hoe ga je om met de continue stroom aan ideeën?
Schrijven! Schriften vol. Dan kan ik het een beetje ordenen, anders bestaat de kans dat ik erin verzuip. En wanneer dat zo was in het verleden, kon er wel eens een paniekaanval ontstaan. Daar heb ik tegenwoordig geen last meer van. Gelukkig.

Hoe ga je om met een omgeving die jou niet altijd begrijpt?
Dat blijft lastig. Gelukkig ben ik al bijna 28 jaar (daarin ben ik dus geen Multidonna) samen met mijn man. Ik kan altijd tegen hem aanpraten en inmiddels kan hij mij goed “vertalen” en kan hij dingen soms in andere woorden zeggen waardoor bij mij ineens een kwartje kan vallen. Verder heb ik, helaas, al afscheid genomen van een heleboel mensen in mijn leven…..

Hoe maak je keuzes en waar baseer je deze op? Of pak je elk idee op dat langs komt?
Keuzes maak ik toch vooral wel op gevoel. Als er geen gevoel bij zit, doe ik het niet. En soms stoot ik mijn neus. Dan is dat even kak en daarna weer door.

Hoe zorg je voor een goede work-life balance?
Wat is goed? Zoals ik nu leef met de mensen en dingen waar ik blij van word, voelt het redelijk in balans. Ik denk dat het belangrijk is om voor jezelf na te gaan of je op de goede plek zit met de juiste mensen om je heen. Mensen die je stimuleren en inspireren. Die meedenken en jouw je succes en je ontwikkeling gunnen. Dan kun je heel erg veel en zal een balans er eerder zijn dan wanneer je niet op de juiste pek zit.

Wat doe je het op het gebied van persoonlijke ontwikkeling? En hoe belangrijk is dit voor je?
Veel lezen, veel uitproberen en soms wat langer bij iemand een traject volgen. Maar het meeste doe ik zelf aan de hand van boeken. Het is heel belangrijk voor mij, mezelf blijven ontwikkelen. Steeds proberen om vandaag een beter mens te zijn dan gisteren. Wel merk ik, dat ik steeds minder bij anderen aanhaak. Ik ervaar daarin veel herkenning en vaak heb ik iets al gedaan of uitgezocht. Er is tegenwoordig zoveel mogelijk qua persoonlijke ontwikkeling. Ik heb het gevoel op dit moment dat ik daar niet heel veel nieuws meer uit opneem. Vandaar bijvoorbeeld mijn danslessen. Daar leer ik wel weer compleet nieuwe dingen. Superleuk!!

Wat betekent ‘Focus’ voor jou en hoe ga je hiermee om in je bedrijf?
Heb ik niet. Dat maakt met name het administratieve deel heel erg lastig voor mij. Gelukkig helpt mijn man me daar ook mee als het nodig is. Wat ik wél heb, is hyperfocus wanneer ik in de flow zit bij iets dat ik megaleuk vind. En dan moet ik weer landen op aarde doordat ik voor mijn kinderen moet koken bijvoorbeeld. Daar kan ik dan soms wel van balen. Zat ik er net lekker in….

Wat betekent succes voor jou?
Dat ik klanten hebt die blij worden van wat ik maak en bereid zijn daarvoor te betalen wat ik er graag voor wil hebben. En dat mijn kinderen lekker in hun vel zitten.

Hoe stel je prioriteiten in je werk?
Tot nu toe zijn mijn kinderen steeds mijn prioriteit geweest. En alles dat met werk te maken heeft plande ik daarom heen. Maar nu ik meer opdrachten krijg, is het tijd om dat te gaan herzien. Dus dat gaat een nieuwe ontdekkingsreis worden.

Hoe belangrijk is plannen voor jou? En hoe ver plan je vooruit?
Dat doe ik bijna niet. Ga redelijk mee met de flow. Tenminste…..zo was het tot nu toe altijd. Ik plande alles om mijn gezin heen. Dat wordt natuurlijk steeds minder, maar ik heb geen idee hoe dat er dan uit zal gaan zien.

Als ik aan je vraag: waar sta je over 5 jaar? Wat doet dat dan met je?
Daar word ik heel onrustig van. Want ik heb werkelijk geen idee. Theetuin in Zweden wellicht? Wonend aan een meer? Toch die boot? Het is nog een beetje open op dit moment.

Wat is het beste en wat is het slechtste advies dat je ooit hebt gekregen?
Ik luister nooit naar advies van anderen. Rete-eigenwijs. En in bezit van mijn eigen-wijsheid. Maar heel onlangs kwam mijn man met het idee van het ombouwen van onze schuur tot een winkeltje. Daar werd ik wel blij van. Dus daar zijn we nu mee bezig. Dat was een leuk advies.

Waar ben je het meest trots op?
De manier waarop ik mijn moederschap invul. Dat ik niet bang ben om iets uit te proberen. En dat ik makkelijk in contacten ben met de meeste mensen.

Waar moet je volgens jouw als multipotential en multipassionate op letten als je een eigen bedrijf start?
Dat het niet je overspoelt. Dat bij jezelf blijven echt een must is. En dat dingen tijd kosten. Dus geduld ontwikkelen is ook handig (sprak zij zichzelf toe ).

Welk boek/blog/vlog/podcast heeft je het meest geïnspireerd als MultiDonna?
Eigenlijk was jij dat Dionne!

Wat is je favoriete quote en waarom?
“People will forget what you said. People will forget what you did. But people will never forget how you make them feel” van Maya Angelou.
Dat is zó waar voor mij. Ik onthoud altijd hoe mensen tegen mij doen en hebben gedaan. En als dat goed voelt, blijf ik. Als dat niet zo is ga ik. En de andere kant is, dat ik altijd probeer om iemand het gevoel te geven dat ik die persoon hoor en zie.

Wat is je ultieme tip voor andere MultiDonnas?
Geniet van de ontdekkingsreis en laat niemand je vertellen wat je wel of niet zou moeten doen, volg altijd je hart en passie.

Jes Ossentjuk
Facebook Het opvoedhuis

P.S. Ken je de gratis MultiDonnas besloten Facebook groep al?
Deze groep zit vol met gelijkgestemde Multipassionates en Multipotentials en hier worden regelmatig tips, blogs en inzichten gedeeld. Meld je gratis aan: MultiDonnas.

Lees ook:

Interview met MultiDonna Annemiek Stam

Is je vroeger wel eens gevraagd wat je wilde worden? Wist je daar een antwoord op? Ik heb er nooit echt een antwoord op weten te geven. Ik switchte ook continue of zei dat ik het niet echt wist. Ik weet dat ik altijd jaloers was op mensen die bijvoorbeeld met hart en ziel zeiden […]

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven