Interview met MultiDonna Bertine van Walwijk

Interview met MultiDonna Bertine van Walwijk

Is je vroeger wel eens gevraagd wat je wilde worden?
Als kind wilde ik de eerste jaren steevast Vroedvrouw worden! Ik was gek op kindjes en het leek me fantastisch om die op de wereld te helpen zetten. In de loop van de jaren veranderde dat in Fysiotherapeut. Waarbij mijn droom was om in ontwikkelingslanden te gaan werken, ik zag mezelf al de oerwouden van Afrika in gaan om daar de mensen die hulp het hardst nodig hadden – dacht ik – te helpen, ondersteunen en bijstaan.

Wat ik ook zou kiezen, mijn ouders vonden het prima. Voor hen, en dan voornamelijk mijn moeder, was het vooral belangrijk dat ik mijn eigen boontjes zou kunnen doppen. Dat ik nooit afhankelijk van anderen zou zijn voor mijn levensonderhoud.

 

Wat voor opleiding(en) of studie(s) heb je gedaan en doe je daar nu nog iets mee?
Zo gezegd, zo gedaan. Na de HAVO ging ik vol goede moed naar Den Bosch om de opleiding Fysiotherapie te doen. Poeh, viel dat even tegen! De studie was pittig en het ontbrak me aan focus. Twee jaar lang heb ik gestudeerd, geleerd op eigen benen te staan en vooral genoten van Den Bosch en alles wat het volwassen leven meebrengt. De opleiding verliet ik zonder diploma.

En wat nu?

Zoveel interesses en geen idee.

Een beroepentest bracht uitkomst. Want naast de verzorgende beroepen kwam de creativiteit heel duidelijk naar voren. Mooi dacht ik, geen fysiotherapeut, dan op naar de Grafische School die ik in 3 jaar kon afronden en waarna ik lekker aan de slag kon!

Echter, het bleef kriebelen, dus heb ik nog een jaar Industriële Vormgeving gedaan, een opleiding tot Schoonheidsspecialiste, talloze cursussen, HBO Office Management en Project Management. Momenteel zit ik in de laatste fase van een Spirituele School en heb ik nog een cursus Aromatherapie en een cursus Lifecoach op de plank liggen.

Een enorme berg aan kennis en ervaring rijker kan ik alleen maar zeggen dat iedere training me nieuwe inzichten brengt. Als een spons neem ik alles op, doe ik wel of niets met de kennis en voel ik me een rijker mens.

 

Wat maakt Multipotentials/Multipassionates volgens jou krachtig?
De brede interesses maakt een Multidonna krachtig. We zien snel verbanden, kunnen diverse ideeën met elkaar combineren en staan open voor nieuwe ontwikkelingen. Een open mind in verbinding met de wereld.

 

Waarom ben je een eigen bedrijf begonnen?
Toen ik in 2016 te horen kreeg dat ik boventallig werd dacht ik meteen, “dit is mijn kans!” Ik ga voor mezelf beginnen!
In eerste instantie wilde ik als Virtual Assistant aan de slag. Al gauw echter bleek dit helemaal niet bij me te passen. Het heeft aardig wat graven in mezelf gekost om te ontdekken dat het ondernemerschap me aantrok vanwege het gevoel van vrijheid. Werken vanaf elke denkbare plek op deze wereld en helemaal mijn eigen koers varen.

Hoewel deze realisatie mooi is en me duidelijkheid gaf, is dat geen gedegen ondernemersplan. Ermee stoppen was echter totaal geen optie en met het inzicht dat vrijheid vanuit mijzelf zou moeten komen ben ik stap voor stap mijn eigen weg gaan zoeken en combineer ik nu diverse activiteiten waar ik echt gelukkig van word.

 

Werk je binnen je bedrijf vanuit een overkoepelend thema?
Mijn bedrijf zie ik als een sinaasappel. Zo’n lekkere sappige met een dikke schil, die alle partjes stevig bij elkaar houdt.  Wist je dat de geur van sinaasappel opwekkend werkt en tevens een kalmerende invloed heeft? De geur alleen al brengt vreugde en vrede in je geest.

En dat is precies waar ik voor sta. Al mijn activiteiten zijn er op gericht de wereld om mij heen mooier maken. Anderen laten zien dat de wereld mooi is en onze tijd hier kostbaar. Ik hoop anderen te inspireren en handreikingen te geven waarop zij verder kunnen bouwen. Dat doe ik door fotografie, advies op het gebied van etherische olie en het gebruik ervan. En laten we wel wezen, veel vrouwen voelen zich beter als ze er verzorgd uitzien door het gebruik van hoogwaardige make-up, dus ook dat zit in mijn productenlijn. Inspireren dus!

 

Hoe groot is je behoefte aan afwisseling?
Het liefst werk ik aan meerdere projecten tegelijk. Mijn behoefte aan afwisseling is enorm groot. Doe ik te lang hetzelfde dan slaat de verveling toe. Daar komt bij dat creativiteit in vlagen komt en gaat. Zodra ik forceer dagelijks creatief te zijn droogt het gevoel op en komt er niets meer uit mijn handen.

 

Wat is de grootste uitdaging als MultiDonna in je bedrijf en/of in je leven?
Mijn grootste uitdaging is om keuzes te maken. Ik ben snel heel erg enthousiast over een nieuw project. Echter, de dag heeft maar 24 uur dus het is zaak voor mij om het idee even de kans te geven te groeien. Echt luisteren naar mijn diepste gevoel en van daaruit beslissen of ik het echt wil en of ik het echt NU wil en dan pas tot actie overgaan.

 

Wat is je grootste inzicht geweest toen je ‘ontdekte’ dat je een echte MultiDonna bent?
Voor mij was het heerlijk te ontdekken dat ik MultiDonna ben. Het was een eye-opener, er bleken meer mensen als ik te zijn. Het is niet raar om niet in een hokje te passen. Het was een bevrijding!

 

Hoe ga je om met verveling in je bedrijf?
De verveling komt te paard en gaat te voet. Gezien het feit dat ik een eenmanshuishouden heb en dus zelf moet zorgen voor mijn financiën is het niet altijd mogelijk meteen te handelen als de verveling toeslaat. Dus dan wordt het echt heel goed realiseren of de verveling tijdelijk is of dat ik over moet gaan tot actie en bijvoorbeeld een nieuwe weg inslaan.

 

Hoe ga je om met de continue stroom aan ideeën?
Inmiddels heb ik ontdekt dat niet ieder idee perse uitgevoerd hoeft te worden. Dus ik neem nu de tijd voor elk idee, ga goed voelen of mijn hart er echt een sprongetje van maakt en wat nodig is om het uit te voeren. Blijft het idee terugkomen en zijn de obstakels te overzien, dan ga ik ervoor.

 

Hoe ga je om met een omgeving die jou niet altijd begrijpt?
Ik ben inmiddels zover dat ik me niet veel meer aantrek van de mening van anderen. Die kan ik toch niet veranderen. Of mensen haken aan op mijn energie, of niet. Het inzicht dat ik een eenling ben, iemand die graag alleen is en graag haar eigen koers vaart, heeft geholpen in dit proces.

 

Hoe zorg je voor een goede work-life balance? Wat is daar volgens jou voor nodig?
De work-life balance behoeft constant aandacht. Zodra ik een nieuw idee uitwerk ligt de verleiding op de loer daar al mijn energie in te steken. Dan ga ik door en merk later dat ik vergeten ben energie bij te tanken. Wat helpt is een partner die achter mij staat. Die weet dat ik mijn ruimte nodig heb. Aan mij de uitdaging om te kiezen naar welke stemmetjes ik in mijn hoofd wel luister en naar welke niet. Dit helpt ook om de energie hoog te houden.

 

Wat doe je het op het gebied van persoonlijke ontwikkeling?
Ik zie persoonlijke ontwikkeling als een rode draad door het leven. Dat is niet iets dat ik aan of uit zet. Iedere ervaring is weer een puzzelstukje. Boeken lezen, cursussen doen, podcasts luisteren en een goed gesprek dragen allemaal bij aan mijn persoonlijke ontwikkeling.

 

Wat betekent ‘Focus’ voor jou en hoe ga je hiermee om in je bedrijf?
Focus is voor mij volle concentratie op de projecten waar ik mee bezig ben. Me niet af laten leiden door allerlei verleidingen die dagelijks voorbij komen aan nieuwe ideeën.

 

Wat is succes voor jou?
Succes is voor mij een moment waarop ik merk dat mijn ideeën aanslaan. Succes is niet uit te drukken in cijfers of langs een meetlat te leggen. Succes associeer ik met een gevoel van flow. Op het moment dat ik lekker in de flow zit, inspiratie heb en me er goed bij voel, dan ervaar ik een succesmoment!

 

Als ik aan je vraag: ‘Waar sta je over 5 jaar?’.
Poeh, dat is moeilijk te overzien. Als ik terugkijk op de afgelopen 5 jaar had ik nooit kunnen denken dat ik nu hier ben. In 5 jaar kan veel veranderen, zullen er nieuwe kansen en mogelijkheden op mijn pad komen waarvan ik sommigen zal meenemen en anderen laten liggen. De rode draad blijft, de invulling kan schuiven.

 

Wat zou het voor je betekenen als je moet focussen op één ding of kiezen voor een niche?
Focussen op een ding zou me ongelukkig maken. Dat gaat dus niet gebeuren.

 

Wat is het beste en wat is het slechtste advies dat je ooit hebt gekregen?
Het beste advies is om naar mijn hart te luisteren en te doen waar mijn hart sneller van gaat kloppen, het slechtste advies voor mij was om alle focus op 1 onderwerp zetten.

 

Waar moet je volgens jou als multipotential en multipassionate op letten als je een eigen bedrijf start?
Luister naar je hart en volg dat, laat je niet afleiden door kritiek, slechte ideeën of twijfel. Ga voor jouw idee(en).

 

Welk boek heeft je het meest geïnspireerd als MultiDonna?
Ik hou enorm van lezen en heb dan ook een kast vol prachtige boeken staan. Daar kan ik geen keus uit maken, in elke fase van mijn leven zijn er weer andere boeken die me raken.

 

Wat is je favoriete quote en waarom?
“The biggest adventure you can take is to live the life of your dreams” Oprah Winfrey – Als iedereen zijn of haar leven zou leiden zoals dat in je mooiste dromen is, zou de wereld er een heel stuk beter uitzien!

 

Wat is je ultieme tip voor andere MultiDonnas?
Volg je hart, dat klopt.

 

 

Bertine van Walwijk

Life & Work Coach
www.bertinevanwalwijk.nl

 

Lees ook:

Interview met MultiDonna Annemiek Stam

Is je vroeger wel eens gevraagd wat je wilde worden? Wist je daar een antwoord op? Ik heb er nooit echt een antwoord op weten te geven. Ik switchte ook continue of zei dat ik het niet echt wist. Ik weet dat ik altijd jaloers was op mensen die bijvoorbeeld met hart en ziel zeiden …

Interview met MultiDonna Annemiek Stam Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven