Interview met MultiDonna Ditta van Vark-Beun

Interview met MultiDonna Ditta van Vark-Beun

Is je vroeger wel eens gevraagd wat je wilde worden? Wist je daar een antwoord op?
Ik herinner me dat ik ooit bij de politie wilde. Nu snap ik dat daarin zit dat ik graag voor anderen in de bres spring en de ander een mooi leven gun.

Wat voor opleidingen of studies heb je gedaan en doe je daar nu nog iets mee?
Hbo logopedie in Eindhoven- Fonetische wetenschappen  aan de Universiteit van Amsterdam- NIMA A en NIMA B. Leadership Academy van Tony Robbins. Coachen op Competenties bij School voor Coaching. In mijn werk komt alles in facetten terug.

Wat maakt Multipotentials of Multipassionates volgens jou krachtig?
Ze zijn veelzijdig, inventief en betrokken

Waarom ben je een eigen bedrijf begonnen?
Droom om wat moois voor mensen te betekenen ontstond bij 3 trainingen van Tony Robbins. De sprong nam ik na het verlies van twee kinderen, twee jaar na elkaar halverwege de zwangerschap.

Wat voor een combinaties maak je in jouw bedrijf met je opleiding(en), interesses, passies en je brede ervaring?
Mijn eigen bedrijf ben ik in 2006 gestart. Daarnaast ben ik een wijkkrant gestart waar ik inmiddels ook weer mee ben gestopt.
Vervolgens heb ik een business club opgericht inclusief werkplekken in Ypenburg en ben ik momenteel bestuurslid bij Stichting Alleengeboren tweelingen.

Nu zie ik alles wat ik in mijn leven heb meegemaakt terugkomen in mijn coachpraktijk. Het leek eerst los zand. Nu zie ik dat de ogenschijnlijke puzzelstukjes bij elkaar een puzzel vormen.

In mijn bedrijf loop ik samen met iemand mee en laat ik zien hoe de losse puzzelstukken uit hun leven een logisch geheel vormen. Hierdoor kan mijn klant voluit leren te leven. Zonder schaamte. Zonder bang nog te zijn voor het oordeel van de ander.  Ik coach mijn klanten om te schitteren. Door de barsten van je bestaan heen, schitteren delen van jou door (de puzzelstukjes). Die willen net als in een hazelnoot, door die barst van de schil heen breken. Uitgroeien tot iets schitterends. Zoals die hazelnootboom de potentie van die hazelnoot is. Niet meer de barsten dichtlijmen. Nee schitteren in grootsheid.

Werk je het liefst aan meerdere projecten tegelijk of liever na elkaar? En hoe groot is je behoefte aan afwisseling?
Dit jaar besloot ik te gaan zwerven. Wat inhoudt dat ik het land in ga, zomaar of om iemand op onbekende plek te ontmoeten. Deze behoefte ontstond toen ik merkte dat ik door het gezinsleven in een soort van wachtstand terecht was gekomen. Ik stond altijd voor de ander klaar en vergat daarin naar mijzelf te luisteren. Terwijl ik juist graag veel nieuwe dingen opdoe. In de natuur ben. In gesprek ben met vrienden. Een nieuwe stad of natuurgebied wil ontdekken.

Het brengt mij zelf weer tot leven. En elke keer denk ik “mooier kan het niet worden” en dan wordt het toch nog weer mooier dan voorheen.

Ik heb best een grote behoefte aan afwisseling en dat zie je terug in dat ik gitaarlessen ben gaan nemen, een nieuwe website waar ik vol mijn tijd en energie in kon stoppen. Het maken van een mooie quote om op facebook te plaatsen, ingegeven door een gesprek of een persoonlijke ervaring. Dat allemaal naast het coachen van mijn klanten. En natuurlijk met name het leven thuis. Met de zorg die ik voor mijn twee kinderen heb die een chronische component omvatten.

Ik ben ook bezig met het schrijven van een boek over het Leven voluit leven. Plus op de plank ligt nog een boek te wachten om afgeschreven te worden. Dat gaat over het verlies van twee engeltjes, twee kinderen die ik in opvolgende jaren verloor, een in mijn tweede zwangerschap bij 20 weken. De ander in de derde tweelingzwangerschap. Hoe een droom in duigen kan vallen en toch je leven ten goede kan keren. Ik ben dankzij deze twee zwangerschappen echt voor mijzelf gaan kiezen.

Wat is de grootste uitdaging als MultiDonna in je bedrijf en/of in je leven?
Mijn grootste uitdaging is de zorg voor mijn kids naast het runnen van een eigen bedrijf. Chauffeuren voor mijn jongste naar de middelbare school (loopt al 19 maanden op krukken). Het effect is dat ik mijn tijd slim moet plannen. Ik vind dat soms lastig. Want school communiceert niet meer met ouders over andere tijden of hoe uitjes e.d. geregeld worden. Ik ben heel dankbaar voor de mix waarin ik dit doe samen met mijn schoonouders en mijn man. Het goede ervan is dat ik in deze context vanzelfsprekend slim met mijn tijd om moet gaan en daardoor anderen kan laten zien hoe veel dingen én-én kunnen. 

Wat is je grootste inzicht geweest toen je ‘ontdekte’ dat je een echte MultiDonna bent?
Dat alles ok en vergankelijk is en dat ik dan ook beter lekker kan doen waar ik blij van word.

Hoe ga je om met verveling in je dagelijkse leven en in je bedrijf?
Verveling? Wat is dat? Ik speel gitaar sinds de zomer. Ga wandelen, lees veel. Tuurlijk ken ik wel verveling. Ik weet inmiddels dat dat een moment is waar ik even mag vertragen. In die verveling, als ik die toesta, komen vaak de mooiste ideeën weer naar boven. Komen er antwoorden op vragen die ik ooit had gesteld.

Hoe ga je om met de continue stroom aan ideeën?
Ik noteer ze in Trello. Heel handig per onderwerp te rubriceren. En als ik iets weer wil terugvinden.

Hoe maak je keuzes en waar baseer je deze op?
Oei, kiezen is soms lastig. Is het nodig te kiezen, dan mediteer ik en komt vaak intuïtief het antwoord. Dan ‘weet’ ik het ineens. Ook in die momenten van verveling, als ik daar echt ruimte aan geef, en bijvoorbeeld ga wandelen of ik sta onder de douche dan komen de antwoorden.
Als ik iets ga bedenken dan wringt dat vaak. Dus mijn gevoel is daarin mijn beste raadgever.

Hoe zorg je voor een goede work-life balance?
Grotere trajecten met mijn klanten doen. Minder klanten, meer rendement, meer tijd.
Ik werk graag met mensen ergens naar toe. Op de lange termijn. Korte trajecten of focus op een workshop vraagt veel tijd. Als ik daar op zou focussen dan zou ik meer mensen nodig hebben om dezelfde omzet te realiseren. Door 80% van mijn tijd te focussen op het werven van klanten die ergens voor staan en hun visie willen realiseren. Mensen die ook beseffen dat dat niet in een week is gedaan en dat het fijn is als iemand met je meeloopt, je coacht, spiegelt, dat je visie dan sneller wordt gerealiseerd. 

Dit leidt tot trajecten van een jaar en nu zelfs ook 1,5 jaar. Hierdoor heb ik minder klanten nodig voor een prima omzet. Door deze focus ontstaat er veel tijd voor wat het leven van mij vraagt en het leven dat ik wil leven.

Wat doe je het op het gebied van persoonlijke ontwikkeling?
Ik lees en spar veel met anderen. Ontwikkeling is zeker belangrijk voor mij. Interesse daarin ontstond al vroeg.
Mijn moeder is vrij vroeg overleden (ik was 24) en is 10 jaar af en aan ziek geweest. Ik zag als kind dat ze soms weer gezond was en blij in het leven stond om vervolgens door omstandigheden weer terneergeslagen te zijn en dan kwam de kanker weer terug. Het was een golfbeweging die mij aan het denken zette. Daar is de nieuwsgierigheid naar het voluit leven aangewakkerd. Later in mijn werk was ik ook benieuwd waarom de een wel een promotie kreeg en de ander niet. Terwijl ze ogenschijnlijk hetzelfde deden.
Persoonlijke ontwikkeling vervult mijn nieuwsgierigheid naar hoe het leven werkt. Hoe je meer uit het leven kunt halen.

Wat betekent ‘Focus’ voor jou en hoe ga je hiermee om in je bedrijf?
Op bepaalde momenten zet ik Pommodori techniek in. Werkt heerlijk. Soms stel ik een helder eindpunt. Dan kan ik heel goed buffelen. Deze techniek komt er op neer dat je in blokken van 25 minuten met een onderwerp aan de slag gaat. Je laat je door niks anders afleiden. Na die 25 minuten neem je even pauze. Was het onderwerp nog niet af, ga je weer 25 minuten verder. Ik zet dan altijd een alarm op mijn mobiel. Door dit regelmatig te doen, ‘weet’ mijn brein nu ook dat ik veel voor elkaar wil krijgen.

Wat betekent succes voor jou?
Het leven voluit leven. Schitteren in Grootsheid. Dat gaat niet meer over gedreven worden vanuit je reptielbrein. Het is leven in overvloed. Als je gaat herkennen dat we leven volgens de universele wetten van de natuur, dan is er onmetelijk veel mogelijk. Dit houdt in dat je geniet van het leven. Dat je niet meer uit schaarste of angst dingen doet of ‘hoe het hoort’. Dat je in het nu en met volle aandacht leeft en luistert naar jezelf. Zo kun je ook tegenslagen omarmen, en voorkomen dat ze met je aan de haal gaan. Het is als een zaadje dat, met al het moois waartoe een zaadje kan uitgroeien, naar buiten kan komen. Een goede voedingsbodem en goed zijn voor dat zaadje is daarbij essentieel.

Hoe belangrijk is plannen voor jou? En hoe ver plan je vooruit?
Ik plan niet veel meer. Ik heb wel elk jaar een woord dat ik kies om voluit te leven. Ease, Presence, Surrender. In 2020 staat voor mij het woord Delight centraal.  

Waar sta je over 5 jaar?
Ah leuke vraag. De verschillende opties buitelen over elkaar heen. Waarbij ik besef dat het allemaal aspecten van mijzelf zijn.
Ga ik dan werken met alleen nog maar mensen die vanuit een spirituele inslag willen werken? En is spiritualiteit en inzet van de mayakalender de keuze?
Is het dan de eenzame tweeling (zoals ik dat zelf jaren heb ervaren) en daarin geboorte imprints als vertrekpunt mijn niche?
Of is het dan die niche gekozen vanuit hoe je wilt leven? Namelijk het leven voluit leven. En leer ik mensen te leven in het nu?
Misschien past de snelle denkers, die oog hebben voor wat er mooier en beter kan in de wereld, die veelal een dienende rol vervullen, voor die mensen met een visie die eindelijk ruimte mag krijgen?

Ik besef dan, zo denkend, dat het een diamant is die je op allerlei manieren kunt draaien. Ik kan een facet kiezen waardoor je naar de diamant kijkt. Door dat facet heen schemeren, alle andere facetten door. Ok, ok, als ik dan echt moet kiezen. Dan kies ik voor de snelle denkers die oog hebben voor wat er mooier mag worden en die hun visie verder de wereld in willen brengen.

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
“It’s in moments of decisions that your destiny is shaped” is prachtige quote van Tony Robbins wat mij helpt keuzes te maken. Ik zeg daarbij aanvullend tegen mezelf. Niet kiezen kost vaak meer dan wel kiezen.

Waar ben je het meest trots op?
Dat ik in de mix van alles, zeker in de zorg rondom de kinderen, lekker leef.

Waar moet je volgens jou als multipotential en multipassionate op letten als je een eigen bedrijf start?
Het allerbelangrijkste is zelfzorg. Ik noemde al de zorg die er thuis op de schouders ligt van mij en mijn man. Waar ik, omdat ik thuis werk, de meest beschikbare persoon ben. Als ik daarin voorbij zou gaan aan mezelf, dan heeft niemand meer iets aan mij. Eerst zuurstof aan jezelf geven. Dan pas aan de ander.

Welk boek heeft je het meest geïnspireerd als MultiDonna?
Unleash the power within van Tony Robbins.
Emergence van Derek Rydall.
Synchroniciteit van Deepak Chopra.

Wat is je favoriete quote en waarom?
“Aandacht is niet waar jij aan dacht”. Een quote van mijzelf. Omdat volle aandacht in het moment zoveel fijner is voor je gesprekspartner en ook in de vele onderwerpen waar ik wat mee kan. Laserfocus op een onderwerp/persoon tegelijk.

Ik weet dat multidonna’s dat lastig vinden. Laserfocus is iets wat bijvoorbeeld in een gesprek met mijn dochter 2 minuten omhelst. Waarbij ik dan echt met volle aandacht bij haar ben. De gedachten aan wat ik op dat moment ook had kunnen doen, parkeer ik. Daarna heb ik laserfocus en dus volle aandacht bij het schrijven van een blog. Of als je aan tafel zit, dan geen mobiel erbij. Nee je bent nu lekker aan het eten. Dat mobieltje of tijd doorbrengen op facebook kan later. En ook dan kies ik er voor (niet altijd) om dat in een afgebakende tijd te doen. De Pommodorri aanpak waar ik eerder wat over zei, is daar heel ondersteunend is.

Misschien nog een ding hierover. Ik leerde dit toen ik nog kleine kinderen had. Ik was dan toch met mijn werk bezig. Het kind bleef dan jengelen. Ik deed het half half. Ik besloot toen, en merkte, dat 2 minuten echte aandacht maakte dat het kind zich gezien voelde. Daarna kon ik dan ook vol door met mijn werk.

Wat is je ultieme tip voor andere MultiDonnas?
Heb volle aandacht op één ding tegelijk. Heb je 5 of 10 of 20 minuten om iets te doen, kies dan alleen dat ene ding te doen, focus volledig. Daarna kun je met een ander ónderwerp verder. Je zult merken dat je veel meer gedaan krijgt. En dat je dus ook prima een MultiDonna kunt zijn.

Ditta van Vark-Beun
Schitter in Grootsheid
Website

P.S. Ken je de MultiDonnas besloten Facebook groep al?
Deze groep zit vol met gelijkgestemde Multipassionates en Multipotentials en hier worden regelmatig tips, blogs en inzichten gedeeld. Meld je gratis aan: MultiDonnas.

Lees ook:

Interview met MultiDonna Annemiek Stam

Is je vroeger wel eens gevraagd wat je wilde worden? Wist je daar een antwoord op? Ik heb er nooit echt een antwoord op weten te geven. Ik switchte ook continue of zei dat ik het niet echt wist. Ik weet dat ik altijd jaloers was op mensen die bijvoorbeeld met hart en ziel zeiden …

Interview met MultiDonna Annemiek Stam Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven