Is je vroeger wel eens gevraagd wat je wilde worden?
Ik wilde dierenarts en psycholoog worden.
Wat voor opleiding(en) of studie(s) heb je gedaan en doe je daar nu nog iets mee?
Heb je even….
Ik heb gestudeerd: Nederlands (propedeuse gehaald), Algemene letteren (bovenbouwstudie: Nederlands, Engels, geschiedenis, kunstgeschiedenis, communicatiewetenschap, en computerkunde), theaterwetenschappen (in Ierland), en uiteindelijk afgestudeerd in archeologie.
Toen nog een master Erfgoedstudie begonnen (niet afgerond). Een post-doctorale opleiding Management van archeologische projecten gedaan. De afgelopen 20 jaar werkzaam geweest als archeoloog (bij universiteit, in commerciële bedrijfsleven en bij de overheid).
Ik heb een HBO+ opleiding gedaan tot wandelcoach. Diverse coachcursussen (verbreding+verdieping) gevolg, een onderzoeksreis gemaakt naar Japan om Shinrin-yoku (Japanse kunst van het bosbaden) te ervaren, fotografisch te verbeelden en om deel te nemen aan internationaal symposium.
Nu ben ik al een aantal jaar zelfstandig ondernemer: coachpraktijk Vrijmoedig (wandelcoaching, specialisatie voor hoogbegaafden) en ben ik vorige maand het kennis- en inspiratiecentrum Shinrin-yoku Nederland gestart.
Ook tussen de bedrijven door ben ik nog druk bezig geweest met het opzetten van innovatief onderwijs want ik ben naast mede-oprichter nog steeds coöperatielid van VO De Vallei (Democratisch Voortgezet Onderwijs). En maak ik deel uit van Rippling, een collectief dat de mensen om zich heen stimuleert om te leven vanuit vertrouwen, liefde en overvloed.
Wat maakt Multipotentials volgens jou krachtig?
Hun energie en veelzijdigheid maken constant nieuwe dingen mogelijk. Er staat niets stil, alles wordt nieuwsgierig bezien. De creatie- en ontwikkelkracht is enorm. Ideeën zijn eindeloos, maar multipotentials hebben juist ook een sterke creatiekracht om van idee naar werkelijke manifestatie in de fysieke wereld te gaan.
Waarom ben je een eigen bedrijf begonnen?
Ik wil de wereld geven wat ik te bieden heb, en dat kan ik het beste binnen mijn eigen onderneming. Inhoudelijk wil ik graag de ‘Shinrin-yoku way of life’ delen met mensen: de natuur is overal, en wij zijn er onderdeel van. Als we ons daar bewust weer mee verbinden, voelen we ons zo veel beter (fysiek en mentaal). Tegelijkertijd vind ik het heerlijk om niet meer binnen de regels en kaders van de overheid te werken: ik ben mijn eigen baas en bepaal ieder moment van de dag zelf wat ik wil en wat ik doe. Vrijheid van handelen.
Wat voor een combinaties maak jij in jouw bedrijf met je opleiding(en), interesses, passies en je brede ervaring?
Ik verbind netwerken die ik heb opgebouwd. Mensen vragen mij vaak om input, vanwege mij brede interesse en kennis, én omdat ik vaak nog wel iemand ken die iets met dat onderwerp kan of ervan weet. Ik zet alle kennis van het bedrijfsleven en de overheid in om mensen te coachen om zichzelf en hun eigen natuur weer te ontdekken.
Ik spreek de taal van de mensen, en weet hoe de dagelijkse tredmolen mensen murw maakt. De constante prestatiedruk en overprikkeling en de niet aflatende alertheid slokt alle bandbreedte in hun hoofd op. Daardoor kan de vrije creatieve en ontspannen mijmermodus niet meer bereikt worden.
Door alle coachtechnieken die ik in de afgelopen jaren heb verzameld en ervaren, gecombineerd met mijn wetenschappelijke achtergrond, ben ik in staat om mijn passie te leven: mensen te verbinden met zichzelf én met de natuur. Daardoor zijn ze in staat om zelf hun eigen pad weer te vinden. Ik zet video in om als ondernemer mijn verhaal te delen en om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met mij en met coaching, wandelcoaching en shinrin-yoku. Op mijn eigen YouTube kanaal heb ik een videodagboek bijgehouden van mijn reis naar Japan.
Werk je het liefst aan meerdere projecten tegelijk of liever na elkaar?
Ja!!! Eén ding tegelijk is saai! Ik werk tot het eind van dit jaar nog bij de overheid, heb een aantal coachtrajecten lopen, ben ondertussen mijn kennis- en inspiratiecentrum aan het bouwen, doe een opleiding Storytelling, maak een documentaire en schrijf een boek. Daarnaast heb ik een gezin met man en drie kinderen. En zit ik in diverse netwerk- en intervisiegroepjes om ervaringen en kennis te delen. Op de achtergrond houd ik me ook nog steeds bezig met innovatief onderwijs. Het is nooit saai! Mijn behoefte aan afwisseling is sterk en ik zorg er bewust voor dat die voldoende wordt gevoed.
Wat is de grootste uitdaging als MultiDonna in je bedrijf en/of in je leven?
Ik vind zóveel interessant! Door mijn enthousiasme ben ik in het verleden wel eens meegesleept en in situaties terechtgekomen waarbij ik overweldigd werd door de veelheid aan taken die ineens op mijn bordje lag. Dat proces weet ik nu beter te bewaken. Ik houd enorm van mensen, ben altijd op zoek naar de common ground en de verbinding die daaruit ontstaat. Goed voor de ander zorgen kan ik als geen ander. Tegenwoordig heb ik daarbij meer aandacht voor mijn eigen behoeftes en ben ik er ook voor mezelf.
Wat is je grootste inzicht geweest toen je ‘ontdekte’ dat je een echte MultiDonna bent?
Eyeopener! Ik houd van verschillende dingen doen en doe dat voluit. Ik voel me soms toch een beetje ongemakkelijk bij de term hoogbegaafd, alsof het een gave is. De term multipotential past me véél beter. En MultiDonna, ja, mijn vrouwelijke kant is essentieel onderdeel van mijn wezen, dus met deze term voel ik dat dat gevierd mag worden.
Hoe ga je om met verveling in je dagelijkse leven en in je bedrijf?
Als ik me verveel, dan laat ik dat toe. Maar dat duurt nooit lang. Er ontstaat vanzelf wel weer een idee. Dat zeg ik ook altijd tegen mijn kinderen als ze zich vervelen: goed zo! Lekker laten gebeuren, er borrelt vanzelf iets op. Verveling stimuleert de creativiteit. Meestal ga ik een boek lezen of de natuur in.
Hoe ga je om met de continue stroom aan ideeën?
Ik denk en associeer veel en snel. Vaak deel ik het in gesprekken. Als ik alleen ben dan schrijf ik het op en laat het rijpen. Meestal ontstaat er vanzelf een prioritering in de ideeën, zeker als dezelfde dingen vaker langs komen. Vaak helpt het om mijn plannen met een ander te bespreken, dan zie ik ineens zelf de lijn die ik wil volgen of geeft degene met wie ik in gesprek ben net de feedback die ik nodig heb om het idee verder te ontwikkelen. Of krijg ik een mooie spiegel die de vaagheden in een idee duidelijk maakt.
Hoe ga je om met een omgeving die jou niet altijd begrijpt?
Jarenlange training in trouw aan mezelf en mijn ideeën blijven. Me omringen met gelijkgestemden. Mensen en communities zoeken die misschien niet op inhoud, maar wel op intentie of proces kunnen volgen waar ik mee bezig ben. Soms het gesprek aangaan als ik denk/voel dat het zinvol is.
Hoe maak je keuzes en waar baseer je deze op? Of pak je elk idee op dat langs komt?
Vroeger pakte ik elk idee op. Tegenwoordig selecteer en prioriteer ik door bij mezelf na te gaan of het oppakken van een idee bijdraagt aan het grotere doel dat ik voor ogen heb. Of als iets me immense joy brengt, dan mag ik ervoor gaan.
Hoe zorg je voor een goede work-life balance?
Daar heb ik jaren mee geworsteld, omdat ik voor mijn gevoel vast zat in verplichtingen en dingen die moeten. Dit heeft ertoe geleid dat ik mijn vaste baan nu op heb gezegd, en ik geheel als zelfstandig ondernemer aan de slag ga. De work-life balance wordt een life balance. Wat ik doe voelt niet als werk. Ik leef mijn leven en geef er invulling aan zoals het goed voelt. En in die balans zit ook mijn gezinsleven, dat is een evident en essentieel onderdeel van mijn leven.
Wat doe je het op het gebied van persoonlijke ontwikkeling?
Ik volg veel opleidingen, doe workshops en cursussen. Het is voor mij belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen, inhoudelijk en persoonlijk. Ik merk dat ik die uitdaging nodig heb én zoek die mensen op waarvan ik denk weer nieuwe dingen te kunnen leren, of die me kunnen helpen om nieuwe inzichten over mezelf te krijgen.
Wat betekent ‘Focus’ voor jou en hoe ga je hiermee om in je bedrijf?
De veelheid van ideeën die ik heb, is soms overweldigend. Dan helpt het me om alles op te schrijven en te ordenen. Ik spreek bijvoorbeeld met mijn businesscoach over alle plannen en ideeën. Hij helpt me om dan te kiezen wat het best is voor mijn bedrijf. En dan leg ik de focus op wat voor mij goed voelt en ga daar vol overgave mee aan de gang. Soms krijg ik dan een hyperfocus en kan ik in korte tijd enorm veel werk verzetten (waar dan maanden vrij denken en associëren aan vooraf gaat). Ik werk eigenlijk altijd in piekmomenten. Lange tijd dromen, verzinnen, laten rijpen, ondertussen met andere projecten aan de gang gaan, en dan ineens is het klaar. In een stroom van productiviteit staat dan ineens dat wat ik voor ogen had.
Wat betekent succes voor jou?
Succes is dat je kan doen waarvoor je op de wereld bent. En dat je de energie die je erin stopt in veelvoud terugkrijgt (bijvoorbeeld in geld), zodat er weer verse energie is om nieuwe projecten op te starten.
Hoe stel je prioriteiten in je werk?
Door constant af te wegen wat mij dichter bij mijn doel brengt. Door te onderscheiden wat ‘need to do’ is en wat ‘nice to do’. Ik zorg voor een goede afwisseling en probeer mijn werk zo in te richten dat ze overlappen.
Hoe belangrijk is plannen voor jou? En hoe ver plan je vooruit?
Ik houd van rode draden: het is belangrijk dat ik weet waar ik heen ga. In mijn werk laat ik me niet afleiden door details, maar ga voor het resultaat. Ik plan mondjesmaat, houd wel altijd de grote lijn in de gaten. Heb geen kalender of planningsinstrument. Wel geprobeerd, maar het leidde me af van hetgeen ik aan het doen was omdat het constant aandacht vraagt.
Als ik aan je vraag: waar sta je over 5 jaar? Wat doet dat dan met je?
Dan voel ik me gelukkig. Dan doe ik wat ik het best doe: mensen verbinden, met de natuur, met zichzelf en met anderen. Ik ben een bedding waarin het leven stroomt.
Wat is het beste en wat is het slechtste advies dat je ooit hebt gekregen?
Het beste advies is: wees als water, zoek de weg van de minste weerstand en zorg dat je blijft stromen. Dat is wat geluk brengt. Als je probeert door obstakels heen te breken voordat de tijd daarvoor rijp is, blijf je vechten, beuken en breek je uiteindelijk je eigen (geest)kracht. Volg de flow en wees gelukkig.
Het slechtste advies: je moet gaan studeren om een papiertje te halen, want anders kom je nooit aan een goede baan.
Waar ben je het meest trots op?
Dat ik mijn eigen weg ga, en dat ik mijn kinderen de vrijheid geef om hun eigen keuzes te maken in het leven. Dat ik daar getuige van mag zijn, ook van mijn coachees die weer vanuit zichzelf het leven aan kunnen en hun eigen pad kiezen. Wauw. Dat is echt het mooiste werk.
Waar moet je volgens jouw als multipotential en multipassionate op letten als je een eigen bedrijf start?
Balans, jezelf op de 1e plek zetten, je eigen plek innemen.
Welk boek/blog/vlog/podcast heeft je het meest geïnspireerd als MultiDonna?
Laatst heb ik een vlog gezien van een neurowetenschapper die vertelde dat hetgeen waar mensen zich mee onderscheiden van Artificial Intelligence de 4 C’s zijn:
Creativity,
Critical thinking,
Collaboration
Communication.
Dat deze aspecten de komende 20 jaar (en daarna) steeds belangrijker worden om te ontwikkelen. En dat we ons niet moeten laten leiden door angst, maar door verwondering. En mijn favoriete boek: The neverending story. Laat je fantasie je leiden!
Wat is je favoriete quote en waarom?
‘Into the forest I go, to lose my mind and find my soul’. Van John Muir.
Waarom? Ik heb jarenlang vooral in mijn hoofd geleefd. Constant strevend naar efficiëntie, optimalisatie en productiviteit. Daarin ben ik mezelf volledig kwijtgeraakt. Door de natuur in te gaan heb ik geleerd om uit mijn hoofd te komen, mijn lichaam weer te voelen en uiteindelijk mijn eigen passie, ziel, hoger doel weer te vinden. Als ik merk dat ik te veel in mijn hoofd zit, als in een discussie het ineens om de woorden gaat in plaats van de betekenis erachter, als ik op productie focus in plaats van op de bedoeling, is het enige wat ik hoef te doen het bos in te gaan en te voelen, ah, daar ben ik weer. Dit is wie ik ben.
Wat is je ultieme tip voor andere MultiDonnas?
Vind je eigen anker in jezelf, dan kan je altijd weer even landen als je op drift dreigt te gaan. En is zó veel gaafs te doen en te ontdekken in de wereld, maar wat is het dat jóu helpt om de beste versie van jezelf te leven. Door dat anker in jezelf te ontdekken, is het zoveel makkelijker om keuzes te maken waar je wel induikt en waar niet.
Petra Heeren-Hoff,
Shinrin-yoku Nederland, website
Coachpraktijk Vrijmoedig, website
Fotocredit: Egon de Bruin
P.S. Herken jij jezelf in het verhaal van Petra?
Word dan gratis lid van de besloten Facebookgroep vol met Multipassionates en Multipotentials