Interview met Multidonna Vicky Nuyts

Interview met MultiDonna Vicky Nuyts

Is je vroeger wel eens gevraagd wat je wilde worden?
Ik wilde kleuterjuf, kinderverpleegster of kapster worden, liefst allemaal tegelijk.

Wat voor opleiding(en) of studie(s) heb je gedaan en doe je daar nu nog iets mee?
Ik deed initieel kleuteronderwijs, daarna lagere school onderwijs (qua bacholerdiploma’s) en volgde een hoop specialisaties omdat ik vond dat ik zowel mijn eigen kids als de kids in mijn klas niet voldoende goed kon begeleiden. Sommigen waren slim genoeg en kwamen toch niet (voldoende) tot leren. Dus ik ging op zoek naar het socio-emotionele stuk … want als je niet lekker in je vel zit, kan je niets leren. Dit wist ik natuurlijk al door mijn eigen ervaringen op school vroeger (ik heb héél lang niet goed in mijn vel gezeten) maar ik voelde (en voel) wel dat ik hiermee aan de slag mocht.

Wat maakt Multipotentials volgens jou krachtig?
Dat ze linken leggen die anderen niet zien. Sowieso vind ik het fijn om het hele plaatje te bekijken en heb ik moeite met gedetailleerd naar een situatie kijken. Ook alleen maar kijken naar het probleem, vind ik verspilling … ik kijk graag naar het hele kind. Niet alleen naar het huidige gedrag, ik kijk ook naar de oorzaak en ga hiermee aan de slag. Dat maakt het niet altijd makkelijker maar wel zoveel zinvoller en duurzamer.

Waarom ben je een eigen bedrijf begonnen? Wat was voor jou de reden? Of hoe ben je op het idee gekomen? Wat drijft je, heb je een missie?
Tijdens mijn eerste burn-out in 2012 had ik héél sterk het gevoel: hier moeten we onze kinderen voor behoeden! Dit wens ik niemand toe. Het is onze taak om hen van jongs af aan te leren om goed voor zichzelf te zorgen. Dat het goed is om te voelen wat jij precies nodig hebt en hoe je dat kunt aangeven.

Wat voor een combinaties maak jij in jouw bedrijf?
De rode draad in mijn bedrijf is ‘Glunderen’. Kinderen motiveren om zoveel mogelijk in zichzelf te geloven. Trots te zijn op wie ze zijn, wat ze kunnen én waar ze nog in mogen groeien. Ik werk als kindercoach, rekencoach, ik ben beelddenkspecialist en perfectionisme coach. Ik begeleid leerkrachten in een GlunderGroeiGroep zodat zijzelf weer leren glunderen en zo hun glundervibes in de klas kunnen doorgeven. Zodat ze als het ware hun kinderen ‘besmetten’. Ouders neem ik ook mee in dit verhaal. Ze blijven bij mijn coachingssessies aanwezig. Want achter elk kind dat in zichzelf gelooft, staat een ouder zich af te vragen of ie het allemaal wel goed doet.

Werk je het liefst aan meerdere projecten tegelijk of liever na elkaar? En hoe groot is je behoefte aan afwisseling?
Ik heb een fijne afwisseling van kindercoachsessies – oudergesprekken – GlunderGroeiGroep – workshops Schatgravers voor ouders en leerkrachten – en daarnaast heb ik nog vaak één of twee ‘administratieve projecten’ zoals opleidingen volgen of een opleiding schrijven.

 Wat is de grootste uitdaging als MultiDonna in je bedrijf en/of in je leven?
De boekhouding in orde houden en mijn praktijk ‘in de wereld zetten’. Mensen laten weten wat ik doe en hoe ik werk.

Wat is je grootste inzicht geweest toen je ‘ontdekte’ dat je een echte MultiDonna bent ?
Dat ik niet ‘flauw’ ben, of lui, of een loser die veel te snel opgeeft. Dat ik het gewoon heel fijn vind om met nieuwe dingen aan de slag te gaan en absoluut niet houd van herhaling … 

Hoe ga je om met verveling in je dagelijkse leven en in je bedrijf?
Als ik iets niet meer zo graag doe, dan verdwijnt het stilletjes uit mijn aanbod. Mensen reageren er niet meer op en vragen er minder achter.

Hoe ga je om met de continue stroom aan ideeën?
Tsja, dat is een goede vraag! Ik heb een massa aan ‘boekjes met ideeën’ rondslingeren. Vroeger bleef ik krampachtig het idee herhalen tot ik het ergens neer kon schrijven. Nu dank ik mijn hoofd voor de vele ideeën en weet ik dat als iets ‘vaker’ voorbij komt, ik er mee aan de slag kan. Ook leerde ik om niet meer al mijn ideeën tegen iedereen te vertellen. Andere mensen vinden mijn ideeënstroom héél erg interessant, ze leggen hun ‘uitdaging’ aan mij voor en ik ga als een ideeënspuwer het ene na het andere idee aan hen ‘geven’. Dat hoeft dus niet. Ik hoef niet iedereen zijn ‘Google’-vriend te zijn. Misschien is dit wel een nieuw project in wording….

Hoe ga je om met een omgeving die jou niet altijd begrijpt?
Dat blijft een uitdaging. Vele dingen die ik doe, vertel ik niet meer omdat ik weet dat er veel onbegrip en vooroordelen zijn. Ik probeer meer en meer mijn eigen ding te doen, te geloven in wat ik kan en waar ik goed in ben. Maar dat blijft een echte uitdaging voor mij hoor! Die omgeving…

Hoe maak je keuzes en waar baseer je deze op?
Mijn energiepijl is mijn meter. Als ik ‘s ochtends bruisend van een idee wakker word, weet ik dat ik daarmee iets mag. Als ik iets te lang uitstel is het momentum verloren en gaat het idee naar de achtergrond wat composteren tot er weer een nieuwe vonk overslaat. Dus mijn energiepijl met mijn buikgevoel maken dat ik ervoor wil gaan. Of dingen die maar blijven terugkomen waarvan ik in het begin heel veel ‘ja-maren’ heb gevoeld.

Hoe zorg je voor een goede work-life balance?
Daar ben ik nog zoekende in. Balans is volgens mij een levenskunst die ik nog onder de knie mag krijgen.

Wat doe je het op het gebied van persoonlijke ontwikkeling? En hoe belangrijk is dit voor je?
Persoonlijke ontwikkeling vind ik heel belangrijk. Ik merk ook dat ik mezelf vlug voorbij loop als ik hiermee niet bezig ben. Na 3 burn-outs weet ik dat dit voor mij iets heel belangrijks is.  Misschien denk je wel, hoezo drie keer? De eerste keer kwam vooral door héél hard te werken en er met volle snelheid voor te gaan. Dat ik de lat voor mezelf zo hoog legde, zag ik toen nog niet. Dit in combinatie met twee nog jonge kinderen toen, deed me de das om.

Na een jaar werken aan mezelf, leren relaxeren en voorzichtig onderzoeken waar ik blij van werd, ging ik weer deeltijds aan het werk. Met een directie die in me geloofde en me mijn ding liet doen, lukte het prima om al mijn ‘eieren’ te leggen. Mijn zelfvertrouwen groeide, net als mijn energiepijl. Maar directies veranderen en andere bazen vegen met andere bezems. Het klikte niet … en ik besloot om een andere school te zoeken. Dat lukte gelukkig wel maar de consequentie was dat ik terug ging ‘juffen’. Ik stond weer voor de klas, leerstof aanleren en vooral op cognitief niveau werken. Het ging een tijdje goed maar mijn batterij liep steeds leger en laadde niet meer op. Vooral mijn perfectionisme speelde me parten. Voor mijn gevoel kon ik niet anders dan al dat huiswerk in het weekend na te kijken, ten koste van mijn eigen kinderen, vrienden, huishouden, enzovoort. Nuja, burn-out nummer twee was een feit. Een echte uitdaging voor mijn positieve mindset en wat voelde ik me dom … want … opnieuw???

Ik volgde een traject bij een perfectionismecoach om te leren omgaan met wat anderen mijn hoge kwaliteitseisen noemden. Want ook hier rusten heel wat vooroordelen op: perfectionistisch zijn gaat véél verder dan je was netjes op kleur sorteren in je kast. (Iets wat ik overigens helemaal niet herkende, mijn huis is altijd een rommeltje, dus dat kon het niet zijn).

Na deze fase werd ik gevraagd om opnieuw mee te werken aan het opstarten van een nieuwe school. Daar kreeg ik opnieuw een klas toegewezen en al heel snel werd duidelijk dat ik dit niet kon trekken. Het lukte me gewoon niet meer. Verdict burn-out 3 viel en de huisarts die me vroeg hoe vaak ik dit straatje nog wilde bewandelen, deed me beseffen dat het anders moest!

Ondertussen heb ik de opleiding tot perfectionismecoach afgerond en mag ik kinderen en volwassenen hierin begeleiden. Dat mijn perfectionistisch patroon ook bij de derde keer een grote rol speelde, vond ik héél moeilijk. Dit patroon, dat zich op verschillende lagen van jezelf speelt, kan niet zomaar op één, twee, drie opgelost worden. Je merkt vaak wel al na 3 sessies verandering. Maar het kan zomaar zijn dat je ‘klaar’ bent voor nu en dat je in een latere fase voelt dat het opnieuw speelt. Dat was bij mij het geval. Dus ging ik er opnieuw mee aan de slag.  Hoe langer hoe meer voel ik dat het ‘moeten’ vervangen wordt door ‘mogen’. Ik leerde, met vallen en opstaan, voor mezelf te zorgen, onderzoekend naar dat wat ik nodig heb.

Door aan mijn zelfbeeld te werken, ging mijn zelfvertrouwen groeien en kan ik mijn handelen beter reguleren.

Wat betekent ‘Focus’ voor jou en hoe ga je hiermee om in je bedrijf?
Focus is één van de moeilijkste dingen in mijn leven. In mijn bedrijf wil dit wel redelijk lukken omdat daar de rode draad duidelijk is (dankzij de Mix & Match club van Dionne!). Ik focus me makkelijk op dingen die ik graag doe en die me energie geven. Ik vergeet voor het gemak wel eens te focussen op de dingen van alle dag. Dus huishoudelijke taken, boekhouding, … durven wel eens onderaan op mijn todolijst te komen, omdat ik een geweldig idee heb dat ik graag wil uitwerken. Ik kan me hierin dan volledig laten gaan en alle tijd uit het oog verliezen. Ik werk het makkelijkst en fijnst in blokken. Dan doe ik in de voormiddag alleen maar boekhouding en in de namiddag huishouden en in de avond sessies.

Hoe stel je prioriteiten in je werk?
Euh … als er niets MOET (op vraag van boekhouding bijvoorbeeld) ga ik kijken wat ik MAG … Ik ben wat beter geworden in plannen (mijn glunderplanner helpt me hierbij) en kijk ik regelmatiger naar voren: wat komt er nog deze week, volgende week en de weken erna. Ik stel me de vraag: ‘Wat zou handig zijn om al klaar te hebben (zoals hand-outs voor een workshop, caravan gepoetst voor de sessies, …). Dat doe ik dan eerst.

Hoe belangrijk is plannen voor jou? En hoe ver plan je vooruit?
Ik WEET dat het belangrijk is maar daar mag ik echt nog in groeien. Ik ben nogal van de last minute maar dan krijg je natuurlijk geen workshops mee vol. Dat is alvast mijn goede voornemen voor 2020.

 Als ik aan je vraag: waar sta je over 5 jaar?
Goh, dan zou ik graag deeltijds werken in mijn praktijk (afwisselend sessies, workshops en lezingen geven) en zou ik graag deeltijds werken in de opleiding voor leerkrachten omdat ik dan aan de basis sta. Als onze leerkrachten ‘glunderend’ hun vak uitoefenen en dit vanaf het begin mee kunnen nemen in hun job, zijn alle kinderen hiermee gebaat.

Wat is het beste en wat is het slechtste advies dat je ooit hebt gekregen?
Het beste: ‘Het is je taak om je missie te leven’ (dus zet je over je angst heen en ga DOEN).
Slechtste: Je moet een specialiteit kiezen en je daarop richten.

Waar ben je het meest trots op?
Op mijn kinderen… Op mezelf … de waters die ik doorzwommen heb, zijn niet de makkelijkste (zelfs die van 2019 niet!) en toch geef ik niet op. Op mijn man en ons huwelijk … samen komen we er wel. We hebben echt tijd nodig gehad om elkaar goed te leren begrijpen. Met de leeftijd is dat wat makkelijker geworden. Het is ook fijn om te weten dat hij achter me staat. In mij gelooft terwijl hij enorm gefrustreerd kan zijn dat anderen mijn potentieel niet zien. Ik ben ook trots op mijn praktijk en al die Glunderaars die daar komen groeien! De kinderen van vandaag zijn zo ongelooflijk wijs … jammer dat we dat niet beter koesteren in ons onderwijs. (Ik weet niet hoe dat zit in Nederland maar in België zijn de scholen nogal conservatief: zit – zwijg – en luister is hier vaak nog aan de orde. Al komt er hier en daar wel wat bewegingen, maar dat mag van mij nog veel meer zijn).

Welk boek/blog/vlog/podcast heeft je het meest geïnspireerd?
Dionne ‘tegenkomen’ op Facebook was een eyeopener. Je gewone-zelf-zijn vind ik fijn. Ik hou niet zo van de ‘opgemaakte-maskers-die schreeuwen: kijk eens hoe goed het met me gaat’. Ook van de website ‘Elke dag Energie’ haal ik veel inzichten.

Wat is je favoriete quote en waarom?
Mijn favoriete quotes wisselen nogal naargelang ik ze nodig heb. Op dit moment is dat ‘Don’t be punched by your problems, be led by your dreams’ Omdat de twijfelaar in mij zich weer fel laat horen, me doet ‘freezen’. En als ik dan denk aan mijn dromen, mijn missie (en de woorden van een wijze vrouw die ik ooit tegenkwam in een online training die vanuit haar hart zuchtte: Maar je ontneemt al de mensen die jouw zoeken, de kans om je te leren kennen) kan ik weer verder. Dat is de schop onder mijn kont die ik dan nodig heb… Al ligt het facebook-posten alweer een tijdje op zijn gat.

Wat is je ultieme tip voor andere MultiDonnas?
EUh, … Doe waar je hart van gaat zingen?!!!

Vicky Nuyts
De Glundering, website

P.S. Ken je de MultiDonnas besloten Facebook groep al?
Deze groep zit vol met gelijkgestemde Multipassionates en Multipotentials en hier worden regelmatig tips, blogs en inzichten gedeeld. Meld je gratis aan: MultiDonnas.

Lees ook:

Interview met MultiDonna Annemiek Stam

Is je vroeger wel eens gevraagd wat je wilde worden? Wist je daar een antwoord op? Ik heb er nooit echt een antwoord op weten te geven. Ik switchte ook continue of zei dat ik het niet echt wist. Ik weet dat ik altijd jaloers was op mensen die bijvoorbeeld met hart en ziel zeiden […]

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven