Luister naar je lichaam om je grenzen beter te bewaken

Hoe goed Luister jij naar je lichaam?

HO!
Je bruist van de energie, je hoofd vol zit met ideeën, je hebt allerlei afspraken staan en je to do lijst is mega lang! Stel je eens voor dat je lichaam dan zegt HO, tot hier en niet verder.

Dit is mij overkomen. Ik had altijd een volle agenda, uit enthousiasme zei ik overal ja op, maakte lange dagen op mijn werk als fysiotherapeut, had een druk sociaal leven en was zwanger van mijn eerste kind. En natuurlijk voelde ik de pijn in mijn rug wel maar deze negeerde ik gewoon en vertelde tegen mezelf: ‘gaat vanzelf over’, ‘niet aanstellen’, ‘geen aandacht aan besteden’, ‘ik ben sterk dus gewoon doorgaan’.

En ondertussen vertelde ik mijn patiënten dat ze goed naar hun lichaam moesten luisteren……….Echt niet oké.

Ik was een kanjer in negeren
Omdat ik mezelf gewoon niet serieus nam, niet naar mijn lichaam luisterde en zwaar over mijn eigen grenzen ging, besloot mijn lichaam om nog duidelijkere signalen uit te zenden waardoor mijn rug nog meer pijn ging doen. Maar ik was echt een kanjer in negeren! En waarom? Omdat ik mezelf zwak vond als ik toe zou geven.

Mijn lichaam heeft dan ook heel veel signalen moeten afgeven voordat ik echt ging luisteren. Tot er een signaal kwam waar ik niet meer omheen kon: het schoot in mijn rug, kon alleen nog maar naar mijn bed kruipen en zelfs al liggend in bed kon ik geen enkele beweging maken zonder het uit te gillen van de pijn.

Toen pas kwam het besef, waar ben ik nou al die maanden mee bezig geweest, hoe kon ik zo over mijn eigen grenzen gaan? Ik lag op bed met een hernia.

Veel van geleerd
En dat is een keerpunt geweest in mijn leven. Zo wilde ik niet langer met mezelf en mijn lichaam omgaan. Vanaf dat moment ben ik het anders gaan doen. Mijn lichaam is mijn kompas geworden en vertelt me wat ik nodig heb om ook lichamelijk in balans te blijven. Wat ik anders ben gaan doen kun je lezen in de 5 tips om beter naar je lichaam te luisteren en je grenzen te bewaken.


5 tips om beter naar je lichaam te luisteren:

 1. Realiseer je wat de waarde is van je lichaam 
  Respecteer je lichaam, wees er zuinig op. Hier leef je in! Ga er vooral zorgvuldig mee om. Zonder lichaam ben je niets.
 2. Sta iedere dag even stil bij je lichaam
  Voel wat je lichaam nodig heeeft en of het je iets duidelijk wil maken. En dat hoeft echt niet veel tijd te kosten. Maar geef je lichaam de aandacht die het verdient.
 3. Neem signalen serieus
  Neem de signalen van je lichaam serieus, al zijn ze nog zo klein. Net zoals je water drinkt als je dorst hebt. Geef je lichaam even rust als het moe is.
 4. Oordeel niet
  All die stemmetjes en overtuigingen in je hoofd die zeggen dat je zit te zeuren, dat je zwak bent, dat je je aanstelt, het zijn maar gedachtes maar jij bent niet deze gedachtes. Luister niet naar je hoofd maar naar je lichaam. Je lichaam liegt niet.
 5. Je beste vriend
  Behandel je lichaam als je beste vriend of vriendin, daar zeg je ook niet tegen: zit niet te zeuren als hij of zij pijn heeft of moe is. Wees mild voor jezelf.

Ik ben me veel bewuster geworden van de signalen van mijn lichaam, ik pik ze veel sneller op, luister er naar, neem ze serieus. Daarmee voorkom ik lichamelijke klachten en voel ik me een stuk gezonder en vitaler. Daardoor houd ik ook meer energie over voor de dingen die ik belangrijk vind en waar ik weer energie van krijg.

Liefs Dionne

P.S. Wil je leren om je grenzen goed aan te geven?
Zodat jij je ook gezonder en vitaler voelt. En daardoor meer energie hebt en van het leven kunt genieten?
Ik heb een online training ontwikkeld die je heerlijk op je eigen houtje vanuit huis en in eigen tempo kunt volgen. Lees meer over deze training

P.P.S Gratis e-book: Grenzen aangeven zonder schuldgevoel

Lees ook:

Oops, I did it again

Door Monique Daal. Het is weer tijd voor reflectie, iets wat ik graag doe en zeker zo aan het eind van het jaar. Terugblikken, opruimen, afscheid nemen, wat laat ik achter? Maar ook successen vieren, stilstaan bij mooie momenten, oogsten, wat neem ik mee? En al terugkijkend op het afgelopen jaar zag ik dat ik voor …

Oops, I did it again Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven