Leer je grengen bewaken MultiDonnas

maak van je angst een vriend in plaats van een vijand?

Angsten kennen we allemaal. Vroeger was angst functioneel en nodig om te overleven. Angst waarschuwde voor gevaar. Maar tegenwoordig is angst niet meer nodig om te overleven. Toch zit er nog volop angst in ons systeem waardoor we vaak dingen niet doen die we wel zouden willen doen. Bijvoorbeeld onze grenzen aangeven.

Je bent bang voor

  • afwijzing
  • anderen teleur te stellen
  • egoïstisch gevonden te worden
  • niet weten hoe de ander reageert
  • niet collegiaal te zijn
  • niet aardig gevonden te worden
  • niet meer uitgenodigd te worden
  • om een vriendschap te verliezen
  • anderen te kwetsen

Angst zorgt vaak voor stilstand en uitstelgedrag. Angst zorgt ervoor dat je jouw grenzen niet serieus neemt. Maar als je angst kunt gaan zien als juist een uitnodiging om actie te ondernemen, dan is angst niet langer je vijand maar veel meer je vriend.

Samen met je angst kun je stappen zetten om meer het leven te leven waar jij blij en gelukkig van wordt. Maar daarvoor moet je wel eerst erkennen dat er sprake is van angst. Want negeren, vechten en onderdrukken zorgen ervoor dat je angst geen vriend van je wordt maar juist de vijand.


5 tips om vrienden te worden met je angst, laat je angst je leraar worden!

1. Bewustwording van je angsten 
Weet welke angsten jij regelmatig tegenkomt en je weerhouden om je grenzen te stellen. Dit is de eerste belangrijke stap. Ga het patroon herkennen en weet wanneer en welke angsten bij jou opspelen. Schrijf ze voor jezelf op.

2.Erken je angsten
Ga niet onderdrukken, ontkennen, negeren of vechten maar accepteer dat de angst er is. Neem je angst serieus, het heeft je iets te vertellen, het nodigt je uit.

3.Oordeel niet over je angsten
Oordelen over je angst is hetzelfde als vechten tegen. Vechten tegen angst heeft een averechts effect. Hoe harder je vecht, hoe harder de angst terugvecht. Als je een angst voelt laat het er gewoon zijn. Er is geen goed of fout als het gaat om angsten. We hebben ze allemaal. Alleen jij hebt de keuze hoe je ermee omgaat.

4.Leer de lichaamssignalen kennen
Angst kan heel subtiel aanwezig zijn, zodat je het vaak niet eens doorhebt. Als jij je bewust wordt van waar angst zich in je lichaam uit, dan ga je angst sneller herkennen. Je lichaamssignalen zijn een soort kompas!

5.Denk terug aan een situatie 
Welke succeservaringen heb je eerder opgedaan waarin je je angstig voelde en jij je niet liet tegenhouden door je angst. Maar waarin de angst je juist uitnodigde om in actie te komen. Hoe voelde dat, als een overwinning? En wat heeft het je gebracht?
Je kunt dit gevoel steeds weer terughalen op het moment dat angst je tot stilstand brengt.

Maak van je vijand een vriend.

Liefs Dionne

P.S. ‘Grenzen aangeven zonder schuldgevoel‘.
Heb je het gratis e-book al gedownload?

Lees ook:

Oops, I did it again

Door Monique Daal. Het is weer tijd voor reflectie, iets wat ik graag doe en zeker zo aan het eind van het jaar. Terugblikken, opruimen, afscheid nemen, wat laat ik achter? Maar ook successen vieren, stilstaan bij mooie momenten, oogsten, wat neem ik mee? En al terugkijkend op het afgelopen jaar zag ik dat ik voor …

Oops, I did it again Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven