leer je grenzen bewaken MultiDonnas

Met de vinger naar de ander wijzen: Jouw schuld

Mijn vinger wees heel vaak naar anderen. Ik geef het direct toe. Ik nam geen verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven, voor mijn eigen geluk.

Als het lastig is om je grenzen te bewaken hebben veel mensen de neiging om te wijzen naar anderen: “Hij moet veranderen …. zij mag dit niet meer zo doen”. Je verwacht eigenlijk van de ander dat hij of zij zich aanpast omdat je zelf je grenzen niet kunt of durft aan te geven. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Wat ik ook vaak hoor: “Maar ze snappen toch wel dat ik er nu niets bij kan hebben? Waarom blijven ze dan toch vragen?”
Ook hier verwacht je weer van anderen dat ze het voor je oplossen omdat jij geen NEE kunt of durft te zeggen.

Het maakt het verschil
Ik besef me dat dit een gevoelig onderwerp is om aan te kaarten maar ik vind het belangrijk om te benoemen. Want het maakt hét verschil tussen blijven hangen in hoe je het al jaren doet, of de koe bij de horens vatten en in actie komen.

Het gaat over welke rol jij inneemt in de verschillende relaties die jij hebt met anderen. Kies jij voor de slachtofferrol en vertel je anderen dat ze moeten veranderen? Of kijk je eerlijk naar jezelf in de spiegel en geef je toe dat het voor jou moeilijk is om op een respectvolle manier voor jezelf op te komen en je grenzen te bewaken?

Zeg eens eerlijk: “Hoe vaak wijs jij naar anderen?”
Het is misschien een dooddoener ‘Verbeter de wereld en begin bij jezelf’. Maar het is goed om te beseffen dat, als je iets wilt veranderen in je leven, het begint bij verantwoordelijkheid nemen over je eigen leven. Als je in de slachtofferrol blijft hangen, zal er niets veranderen. Je stopt alle energie in pogingen de mensen om je heen te veranderen in plaats van dat je met jezelf aan de slag gaat. En ik heb daar geen oordeel op, want ik heb het vroeger zelf ook gedaan. Maar het levert zo weinig op en de relaties worden er niet beter van.

Prik prik prik
Vandaag een blog om je te prikkelen, je uit te dagen eens goed naar jezelf te kijken en voortaan niet met de vinger naar anderen te wijzen, maar naar jezelf. Stel jezelf de vraag: “Wat kan ik vandaag zelf nog veranderen om meer regie te nemen over mijn leven?


Liefs Dionne

P.S. Heb je al overwogen om mee te doen met de online training Leer je grenzen bewaken? Daarin krijg je tools en handvatten waardoor het niet langer nodig is om naar anderen te wijzen. Omdat je aan de slag gaat met jezelf! Je kunt meteen beginnen.

Lees ook:

Oops, I did it again

Door Monique Daal. Het is weer tijd voor reflectie, iets wat ik graag doe en zeker zo aan het eind van het jaar. Terugblikken, opruimen, afscheid nemen, wat laat ik achter? Maar ook successen vieren, stilstaan bij mooie momenten, oogsten, wat neem ik mee? En al terugkijkend op het afgelopen jaar zag ik dat ik voor …

Oops, I did it again Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven