Leer je grenzen bewaken

Perfectionisme is zo zonde van je tijd en van je energie


Hoe zou jouw leven eruit zien als jij van jezelf niet alles perfect hoeft te doen?

Een perfectionist is iemand die streeft naar volmaaktheid. Als je te perfectionistisch bent dan is het lastig om te accepteren dat iets niet 100% goed is, het kan en moet beter!  Goed is niet goed genoeg. Omdat je de lat voor jezelf enorm hoog legt ga je snel over je eigen grenzen heen. Je hebt namelijk maar 1 doel: het moet (voor jou) perfect zijn! Met minder neem je geen genoegen.

Perfectionisme loslaten is grenzen stellen aan jezelf.

Perfectionisme zit vooral in ons hoofd, daar zit het kritische stemmetje dat zegt: “het is nog niet goed genoeg…… ga nog maar even door”.

Het nadeel van perfectionisme is dat het je stuurt in de richting waar je juist niet heen wilt. Zo ging het ook bij in eerste instantie met het schrijven van een nieuwsbrief. Je wilt niet weten hoeveel blogs en nieuwsbrieven ik al geschreven heb, die ik niet heb gepost of gedeeld. En dat komt echt door mijn perfectionisme. Ik schrijf een blog, ben enthousiast, lees het later nog eens kritisch door, let op het woord ‘kritisch’, en dan vind ik het toch niet goed genoeg. En als ik het niet goed genoeg vind, dan stuur ik het niet de wereld in! Het gevolg van mijn perfectionisme is dus geen blog of nieuwsbrief……..En het gevolg daarvan is weer dat ik ontevreden ben over mezelf.

Wat ik anders ben gaan doen om perfectionisme los te laten lees je in mijn tips:

6 Tips voor het loslaten van perfectie

85%
Rond iets af als het voor 85% goed is. Daarmee voorkom je dat je eindeloos blijft hangen in details en gaat uitstellen. Misschien wordt het door te perfectioneren 87% maar als je niet oppast ben je uren bezig met die 2%. Zonde van je tijd!


Stap uit de vicieuze cirkel
Je bent vaak geneigd om maar door en door te gaan en te kijken naar wat er allemaal nog moet gebeuren, naar wat in jouw ogen nog niet goed is of wat je nog niet kunt. Door af en toe stil te staan en te kijken naar wat je allemaal al wel goed hebt gedaan voel je meer tevredenheid. En als je tevreden bent krijgt perfectionisme minder grip op je.


Consequenties
Sta eens stil bij wat perfectionisme teweeg brengt in je leven, in het contact met de mensen in je omgeving. Hoe het ervoor kan zorgen dat jij over je eigen grenzen gaat. Maar ook je misschien wel de lat heel hoog legt bij mensen in je omgeving.


Daag je gedachten uit
Vraag jezelf regelmatig af: wat is het ergste wat er kan gebeuren als iets niet 100% goed is en wat is daar dan zo erg aan? Als jij jezelf regelmatig deze vraag stelt dan creëer je meer ruimte om fouten te mogen maken.


Erken dat je perfectionistisch bent
Zolang je blijft ontkennen zal er niets veranderen. Pas als jij hardop tegen jezelf kunt zeggen dat je een echte perfectionist bent, komt er ruimte om te veranderen. Hoe zou jouw leven eruit zien als je minder perfectionistisch zou zijn? 


Special taak
Geef de perfectionist een special taak, iets waar hij goed in is. Bijvoorbeeld op het laatst de puntjes op de i zetten. Maar geef hem niet meteen vanaf de eerste minuut ruimte. Want dat ga je eindeloos over iets doen.Liefs,
Dionne

P.S. Ken je het gratis e-book al? Grenzen aangeven zonder schuldgevoel.
Je kunt het gratis downloaden.

Lees ook:

Oops, I did it again

Door Monique Daal. Het is weer tijd voor reflectie, iets wat ik graag doe en zeker zo aan het eind van het jaar. Terugblikken, opruimen, afscheid nemen, wat laat ik achter? Maar ook successen vieren, stilstaan bij mooie momenten, oogsten, wat neem ik mee? En al terugkijkend op het afgelopen jaar zag ik dat ik voor …

Oops, I did it again Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven