leer je grenzen bewaken Multidonnas

Schrap de twijfelwoorden uit je vocabulaire

Twijfelwoorden, heb jij er weleens van gehoord? Een groot deel van mijn leven heb ik twijfelwoorden gebruikt, maar ik was me niet bewust van het bestaan ervan. Dat kun jij na het lezen van dit blog niet meer zeggen….. Soms betrap ik mezelf er nog weleens op. Vooral op momenten dat ik iets spannends ga doen, kan ik nog weleens zeggen: oké, ik ga het proberen! Uhhh…… proberen Dionne? Is het niet een kwestie van doen?

Ik heb jaren geroepen: ‘Ik ga proberen mijn grenzen beter te bewaken……”
Dat proberen bracht me alleen geen steek verder! Er veranderde niets in mijn leven en ik bleef over mijn eigen grenzen gaan! Ik bleef mezelf voorbijrennen en mezelf wegcijferen, overal JA op zeggen en gejaagd door het leven gaan, anderen het naar hun zin maken en mezelf vergeten, overwerken terwijl anderen allang weg waren, etc.

‘PROBEREN’ = VEEL MOEITE DOEN EN WEINIG RESULTAAT

Twijfelwoorden zijn:
Ik ga proberen om …
Ik hoop dat …
Ja, maar …
Ik moet …
Ik twijfel of …
Ik zou willen dat …
Misschien …
Eigenlijk …

Hoeveel van deze twijfelwoorden gebruik jij in je dagelijks leven?
Hoe vaak zeg jij:

 • Ik zal proberen het te veranderen.
 • Ik zou willen dat ik beter mijn grenzen kon bewaken.
 • Ik moet wat beter voor mezelf zorgen.
 • Misschien wordt het tijd om NEE te zeggen.
 • Ik hoop dat het volgend jaar beter zal gaan.

Als twijfelaar word je niet serieus genomen en neem je jezelf eigenlijk ook niet serieus. Want als jij twijfelwoorden gebruikt, geloof je er dan zelf 100% in dat het je gaat lukken en sta je er zelf dan 100% achter? Of kun je er dan toch nog gemakkelijk onderuit komen? Door het gebruik van deze woorden blijf je hangen waar je nu bent en blijft het bij mooie woorden en voornemens en er zal dus niets veranderen in je leven. Een hoop ‘getoeter’ en weinig effect!

Van twijfel naar doen

 • Ga jij proberen om je grenzen beter te bewaken en vaker NEE te zeggen of ga je het ook daadwerkelijk doen?
 • Waarom heb je het tot nu toe nog niet gedaan?
 • Waarom heb je er nog steeds zo’n moeite mee?
 • Wat houdt je tegen?

Sta jij weleens stil bij wat het je zou kunnen brengen als jij je helemaal vrij zou voelen om NEE te zeggen tegen wie dan ook, je partner, je kinderen, je collega, je leidinggevende, je ouders, je zus, je broer, je vriendin, je klanten, etc. Dat je kunt doen wat goed voor jou voelt of omdat het belangrijk voor je is. Stel je eens voor hoe relaxt jouw leven er dan uit zou zien.

Maak een nieuwe start

 • Ben je lang genoeg rennend door het leven gegaan en is het tijd voor wat meer rust (ook in je hoofd)?
 • Ben je van het maar door- en doorgaan en vergeet je om echt te genieten van wat je doet?
 • Ben je vooral bezig om het anderen naar hun zin te maken en heb je behoefte aan meer tijd voor jezelf?
 • Ben je bang om NEE te zeggen omdat anderen je dan niet meer aardig of zelfs egoïstisch vinden en zeg je dan toch maar JA terwijl dat niet zo voelt?

Online training ‘Je grenzen beter bewaken’.
In deze training leer je stap voor stap hou jij je grenzen kunt voelen, aangeven en bewaken. Zodat jij veel het leven leeft waar jij gelukkig van wordt in plaats van het leven van anderen. Lees alles over de online training en maak een nieuwe start. Meteen vandaag nog!

Dionne

P.S. Heb je het gratis e-book al gedownload: Grenzen bewaken zonder schuldgevoel?

Lees ook:

Oops, I did it again

Door Monique Daal. Het is weer tijd voor reflectie, iets wat ik graag doe en zeker zo aan het eind van het jaar. Terugblikken, opruimen, afscheid nemen, wat laat ik achter? Maar ook successen vieren, stilstaan bij mooie momenten, oogsten, wat neem ik mee? En al terugkijkend op het afgelopen jaar zag ik dat ik voor …

Oops, I did it again Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven