Teveel hooi op je vork nemen

Teveel hooi op mijn vork, ten koste van mezelf

Als ik naar deze foto van mezelf kijk denk ik terug aan een opdracht die ik kreeg tijdens mijn fotografie opleiding. Ik moest iets herkenbaars van mezelf in beeld brengen. Ik nam destijds zoveel hooi op mijn vork dat ik eigenlijk een echte hooivork nodig had om de grootsheid hiervan weer te geven. Wat zat er dan allemaal in dat hooi op mijn vork?

  • Klaar staan voor anderen:

Ik vond het belangrijk om altijd klaar te staan voor andere mensen: familie, vrienden en kennissen. Ik voelde me dan nuttig en waardevol. Heel veel van mijn keuzes die ik destijds heb gemaakt zijn hierop gebaseerd geweest: gezien worden en me nuttig voelen.
Maar ik zag mezelf niet.

  • Perfectionist:

Ik was een perfectionist en alles wat ik deed moest dan ook helemaal goed zijn. Ik was niet snel tevreden en dat zorgde ervoor dat ik maar door ging en flink over mijn eigen grenzen ging. Alles wat ik deed was vanuit wilskracht en vanuit mijn hoofd.
Maar ik voelde mezelf niet.

  • Behoeften van anderen:

Ik was vooral bezig met het vervullen van de behoeften van andere mensen. Behoeften van mijn familie, vrienden, collega’s, mijn partner en vooral van mijn kinderen en gastkinderen. Ik was altijd op de ander gericht.
Maar oog voor mijn eigen behoeften had ik niet.

De oplossing ligt bij jezelf
Al deze dingen hebben ervoor gezorgd dat ik zwaar over mijn eigen grenzen ging en andere mensen over mijn grens liet gaan. Ik stond er bij, was uitgeput, en keek er naar. Niet bij machte om dit patroon te doorbreken. En ik heb dit heel lang volgehouden, puur op wilskracht. Tot ik besloot dat het zo niet langer kon. Ik ging me realiseren dat ik alles weg gaf en er niets meer voor mezelf overbleef.

Herkenbaar?
Dat je de neiging hebt om jezelf weg te cijferen, andere mensen belangrijker te maken en te hoge eisen aan jezelf te stellen. En dat je het maar niet voor elkaar krijgt om deze patronen te doorbreken en je eigen ruimte in te nemen. Dat je de energie niet meer hebt om te doen wat jij belangrijk vindt en waar jij gelukkig van wordt. Het gevoel dat je niet echt regie hebt over jouw leven, voelt helemaal niet fijn. Dat je volop kracht en potentie in je hebt maar dat dit er niet uitkomt. Hoe frustrerend is dat?

Ben jij de vrouw die zich in deze situatie herkent? Dan kan ik je helpen om de kracht van jouw grenzen te gaan ontdekken.

Waarom wil ik jou daar zo graag bij helpen?
Omdat mijn leven in positieve zin veranderd is sinds ik de kracht van mijn eigen grenzen heb ontdekt. Ik heb niet langer het gevoel geleefd te worden. Ik heb de regie over mijn eigen leven in handen en maak keuzes die bij mij passen én goed voelen zodat ik genoeg energie overhoud voor dingen die ik belangrijk vind in mijn leven. Het leven is een feestje maar je moet wel zelf de slingers ophangen. Anderen doen dat niet voor jou. Nou ja misschien met je verjaardag. Maar niet al die andere dagen van het jaar.

Grootste beloning
Respect! Dit had ik nooit van te voren kunnen bedenken. Ik was een ster in mezelf wegcijferen. En ik dacht altijd dat ik daar alle respect voor zou krijgen. Dat iedereen mij enorme waardeerde. Maar niets is minder waar. Sinds ik goed voor mezelf zorg en mijn grenzen aangeef ontvang ik pas echt respect. Ik word nu pas gezien voor wie ik werkelijk ben. Ik kan mijn grenzen nu op een natuurlijke manier aangeven waardoor anderen mijn grenzen ook gemakkelijker respecteren. Hierdoor ben ik in staat om een diepe verbinding aan te gaan met mensen zonder mezelf te verliezen.

Dit gevoel van verbinding met jezelf én je omgeving, dat gun ik iedere vrouw!
Daarom heb ik een hele mooie online training ontwikkeld waarin je stap voor stap leert om ook jouw grenzen op een natuurlijke manier aan te geven. Zacht maar krachtig. Waardoor je en in verbinding kunt zijn met jezelf en in verbinding kunt zijn met de ander. Op deze manier je grenzen aangeven voelt fijn en oprecht. Lees meer over deze training.

Liefs Dionne

P.S. Ken je het gratis e-book al? Grenzen bewaken zonder schuldgevoel

Lees ook:

Oops, I did it again

Door Monique Daal. Het is weer tijd voor reflectie, iets wat ik graag doe en zeker zo aan het eind van het jaar. Terugblikken, opruimen, afscheid nemen, wat laat ik achter? Maar ook successen vieren, stilstaan bij mooie momenten, oogsten, wat neem ik mee? En al terugkijkend op het afgelopen jaar zag ik dat ik voor …

Oops, I did it again Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven