Leer je grenzen bewaken

Verplaats je focus van buiten naar binnen

Vrijheid is voor mij ongelooflijk belangrijk.
Vrijheid staat voor zoveel maar het geeft mij vooral het gevoel dat ik mijn leven kan leven op een manier waar ik gelukkig van word, op een manier die 100% bij mij past.

Dit heeft niets te maken met hoe ‘het hoort’, hoe anderen het doen, wat ervan je verwacht wordt of ergens bij willen horen. Het heeft alles te maken met de moed hebben om eigen keuzes te durven maken. Te gaan staan voor wat jij belangrijk vindt in het leven. En wat de ander hiervan vindt ook bij de ander te laten. Sterker nog, hem of haar de vrijheid geven om een andere mening te mogen hebben.

Dit is een heel bevrijdend gevoel.
Een heel ander gevoel dan het dragen van een harnas, een keurslijf.

Het gevoel van het keurslijf?
Ik ken dat gevoel van een keurslijf heel goed. ‘Wie niet’ zou ik eigenlijk willen zeggen….
Als klein kind leer je al snel om te voldoen aan de verwachtingen van je ouders. Als je reageert op een manier die zij fijn vinden, krijg je een lach of een knuffel. Dat is het begin van het ontstaan van je eigen sociale patronen.

In de loop van je leven komen er situaties bij die ervoor zorgen dat het keurslijf zich verder vormt. In de pubertijd zet je je dan tijdelijk meer af tegen de patronen van thuis maar je gaat je wel voegen naar bijvoorbeeld de verwachtingen van je leeftijdgenoten.

Aandacht naar buiten gericht
Een keurslijf zorgt ervoor dat je je aandacht naar de buitenwereld richt i.p.v. naar binnen. We weten vaak niet eens meer hoe dat moet, stilstaan bij jezelf. Geen wonder dat er zoveel behoefte is aan mindfulness en meditatie. Soms is het gemakkelijker om maar door te blijven rennen en niet te hoeven voelen hoe het diep van binnen met je gaat. Ergens weet je het natuurlijk wel, maar als je hier écht bij stil gaat staan dan zou dat ook wel eens kunnen betekenen dat er iets moet veranderen in je leven…..

Veranderen is spannend
Het vraagt in eerste instantie tijd en extra bewustwording, en je weet in het begin ook nog niet zo goed wat er allemaal komt en waar het eindigt. De makkelijkste weg is doorgaan zoals je altijd hebt gedaan! Je eigen keurslijf is tenslotte ook vertrouwd. Ook al is het eigenlijk niet ‘van jou’. Tot bijvoorbeeld je gezondheid er onder gaat lijden. Dan pas zijn veel mensen in staat (of worden gedwongen) om stil te staan bij waar ze mee bezig zijn. Maar wil je het eigenlijk wel zover laten komen?

Je gaat over je eigen grenzen
Dat keurslijf en de aandacht die je naar buiten richt, zorgen ervoor dat je steeds over je eigen grenzen gaat. Omdat je niet meer in staat bent om te voelen wat je zelf nodig hebt, wat je eigen behoeftes zijn. Grenzen aangeven is niets anders dan de aandacht van buiten naar binnen verplaatsen. Wat vind JIJ belangrijk? Niet meer focussen op wat de anderen nodig hebben maar focussen op wat jij nu nodig hebt en daarover communiceren.


OEFENING

Ik deel hieronder een bewustwordingsoefening met je die je kunt doen om het verschil te ervaren tussen je aandacht naar binnen richten en naar buiten richten. Als je deze oefening regelmatig doet, word je je meer bewust van waar jij met je aandacht zit.

  1. Zorg dat je comfortabel zit en adem drie keer diep in en uit
  2. Sluit je ogen
  3. Focus je aandacht nu helemaal op de geluiden in de kamer en identificeer er zoveel als je kan (ongeveer 1 min)
  4. Focus nu je aandacht op je ademhaling door je neus in en door je mond uit (ongeveer 1 min)
  5. Wissel je aandacht af tussen de geluiden in de kamer en het volgen van je ademhaling (ongeveer 3 min)
  6. Open je ogen
  7. Beweeg je lichaam
  8. Beëindig de oefening

Een oefening die er ogenschijnlijk heel simpel uitziet, maar als je hier dagelijks mee oefent dan weet ik zeker dat er iets gaat verschuiven, dat er een bewustwording wordt gecreëerd die ervoor zorgt dat je niet meer alleen met je aandacht bij anderen bent maar ook bij jezelf. Want alleen vandaar uit kun je jouw grenzen aangeven en het leven leiden waar jij gelukkig van wordt!

Dionne

P.S. Wil je leren om je grenzen goed aan te geven?
Je aandacht verplaatsen van buiten naar binnen. Waardoor je beter voelt wat jouw behoeften zijn, waar jij meer naar verlangt. Dan pas kun je je grenzen goed aangeven en het leven creëren waar jij blij van wordt.
Ik heb een online training ontwikkeld die je heerlijk op je eigen houtje vanuit huis en in eigen tempo kunt volgen. Lees meer over deze training

Lees ook:

Oops, I did it again

Door Monique Daal. Het is weer tijd voor reflectie, iets wat ik graag doe en zeker zo aan het eind van het jaar. Terugblikken, opruimen, afscheid nemen, wat laat ik achter? Maar ook successen vieren, stilstaan bij mooie momenten, oogsten, wat neem ik mee? En al terugkijkend op het afgelopen jaar zag ik dat ik voor …

Oops, I did it again Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven