Leer je grenzen bewaken

Wanneer zeg je ja en wanneer nee? Stel jezelf deze vragen

Iets doen voor een ander, niks mis mee. Tenzij….

Je komt op je werk en je hebt een drukke dag voor de boeg. Je begint meteen met werken omdat je het anders vandaag niet afkrijgt. Op dat moment komt je baas binnen met de vraag om vandaag iets voor hem te doen. Allerlei gedachtes gaan door je hoofd: “eigenlijk heb ik geen tijd hiervoor, als ik het niet doe wie moet het dan doen, mijn collega’s hebben het ook druk, ik snap dat het belangrijk is”. IK SNAP HET HELEMAAL! IK BEGRIJP HET VOLLEDIG!

Ben jij net zo snapperig en begrijperig als ik?

Soms wou ik dat ik het allemaal wat minder goed snapte, wat minder goed begreep. Soms denk ik wel eens dat ik me te goed in de ander kan verplaatsen. Dat is mijn kwaliteit maar ook tevens mijn valkuil. En wat gebeurt er vervolgens: ondanks dat ik er geen tijd voor heb, weet dat ik met mijn eigen werk in de knoei kom, weer tot laat bezig zal zijn, zeg ik toch oké!

……Een dag uit mijn leven toen ik nog voor een baas werkte…… Herkenbaar?


Je zit klem
Wat gebeurt er dan eigenlijk veel in zo’n kort moment. Je zit voor je gevoel klem tussen de vraag van de ander en je eigen behoeftes en prioriteiten. En wat nou het meest bijzondere is: als je moeite hebt met het aangeven van grenzen dan wint het verzoek van de ander altijd!

Iets doen voor een ander, wat is daar mis mee? 
Niets, zolang het maar niet ten koste gaat van jezelf en je maakt de ander er gelukkig mee, dan is het uiteraard helemaal oké. Maar stel jij jezelf überhaupt wel eens de vraag of het ten koste van jezelf gaat?

Belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen als iemand een verzoek bij jou neerlegt:

  • Als ik hier JA op zeg, gaat dit dan ten koste van mezelf?
  • Waar zeg ik dan NEE tegen voor mezelf?
  • Wil ik dat eigenlijk wel?

Als je dan besluit om NEE te zeggen realiseer je dan: Je zegt geen NEE tegen de ander maar je zegt JA tegen jezelf.

Liefs
Dionne

P.S. Download het gratis e-book: De klant is koning maar er zijn grenzen

Lees ook:

Niemandsland

Niemandsland De fase tussen: oud klopt niet meer én nieuw is nog onduidelijk. Als een bootje op een woeste zee, zonder koers. Deinend op de golven. Geen land in zicht. Niemandsland Ik had een hekel aan je. Ik wilde er niet zijn. Saai, stom, zwak, fout. Ik oordeelde over jou. Wilde ervan weg, zo snel …

Niemandsland Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven