Leer je grenzen bewaken

Nee zeggen is verschrikkelijk egoïstisch, vind je niet?

Egoïst 
Wat heb ik me vaak egoïstisch gevoeld in mijn leven. Terecht? NEE! Maar het gevoel was er wel. Ik was er echt van overtuigd dat ik een egoïst was als ik mijn grenzen aangaf. En ik wilde alles behalve dat zijn.

Als je denkt aan grenzen stellen dan komt bij veel mensen meteen dat oordelende stemmetje op dat zegt: ‘Grenzen aangeven is egoïstisch, je denkt alleen maar aan jezelf terwijl de ander je zo nodig heeft.’ En wat doe je dan? Je geeft je grens niet aan, want je wilt niet dat anderen jou een egoïst vinden?

Jij bent ervan overtuigd
Dat stemmetje in je hoofd dat zegt dat je egoïstisch bent als je grenzen aangeeft is een ‘belemmerende overtuiging’. Het is een gedachte waarvan je overtuigd bent dat het waar is. Een gedachte die je ergens in de loop van je leven hebt opgepakt. Misschien wel gehoord hebt van ouders, familie, binnen het geloof, op school of in je vriendenkring én die je als de waarheid bent gaan beschouwen. Zo’n overtuigende gedachte zorgt ervoor dat jij je grenzen niet aangeeft! Je komt ze in je privéleven tegen, maar ook in je werk. Want het is toch niet collegiaal om NEE te zeggen, dat is pas egoïstisch!

Je hoeft deze overtuiging niet de rest van je leven bij je te dragen.
Wat kun je doen om deze overtuigende gedachte niet te laten bepalen of jij wel of geen grenzen aangeeft?

  1. Vraag jezelf eerst af: “is het waar wat het stemmetje tegen je zegt: ben je egoïstisch als je je grenzen aangeeft?” Of kun je ook tegenargumenten bedenken, feiten die deze overtuiging ontkrachten?
  2. Vraag jezelf eerst af hoe je zou reageren als je jouw grens wilt aangeven en helemaal in deze overtuiging gelooft?
  3. Vraag jezelf dan af hoe je zou reageren als jij deze overtuigende gedachte niet zou hebben. Wat zou dit je brengen? Hoe zou jij dan je grenzen aangeven? Hoe zou dat zijn?

Overtuigingen hebben we allemaal
Overtuigingen, we hebben ze allemaal, maar zijn ons daar vaak niet van bewust omdat we ze al zo lang bij ons dragen. We weten niet beter.
Jij hebt vast ook overtuigingen waar je misschien wel vanaf wilt. Belemmerende overtuigingen. Welke overtuigingen houden jou tegen om je grenzen aan te geven? In de online training ‘Bewaak je grenzen’ leer je om met deze soms hardnekkige overtuigingen om te gaan. Meer info over deze training vind je hier: ik wil mijn grenzen leren bewaken.

Liefs Dionne

Lees ook:

Is jouw brein ook continu aan het doorverbinden?

Mijn brein werkt als volgt: Denk eens aan een ouderwetse telefooncentrale. Zie je het voor je? Ontelbaar veel knopjes, knipperende lichtjes en geluid. Én een wirwar van kabels om mensen aan elkaar te verbinden. Mijn telefooncentrale staat altijd aan en ik ben continu aan het doorverbinden. Als ik met iemand praat, een boek lees, een website bekijk, een …

Is jouw brein ook continu aan het doorverbinden? Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven