leer je grenzen bewaken

Wij kunnen onze grenzen bewaken maar doen het niet

Gisteravond kreeg ik een appje van mijn buurman: “De weilanden naast ons worden morgenmiddag om 1 uur gemaaid, dus als je mee willen lopen om reekalfjes te zoeken, we gaan om 8:30 uur lopen!”

En zo liepen we vanochtend naast elkaar door de weilanden op zoek naar pasgeboren reetjes, reekalfjes. Waarom?

Boeren willen graag maaien als het gras hoog staat zodat ze er biologisch hooi van kunnen maken, heel begrijpelijk. Maar in dat hoge gras liggen vaak de pasgeboren reetjes. Moeder gaat overdag eten zoeken en komt aan het einde van de dag weer terug. Het kalfje blijft liggen, verplaatst zich niet, zodat moeder haar kleintje weer gemakkelijk terug kan vinden.

Ik heb het met mijn eigen ogen zien gebeuren vorig jaar. We vonden in het hoge gras een reekalfje, ik denk een paar weken oud. Toen de boer met zijn trekker de wei in kwam ben ik bij het reekalfje blijven staan zodat de boer er omheen zou maaien. Ik zag de angst in de ogen van het kalfje toen het grote gevaarte eraan kwam en de grond ervan ging trillen. Het kalfje bleef liggen.

Ik kan je niet uitleggen wat een fijn gevoel het geeft om zo’n klein, prachtig dier te redden. Het kalfje kon nog niet vluchten en ik voelde me geroepen om zijn grens te bewaken. En dat deed ik met liefde en plezier!

Wij kunnen onze eigen grenzen wel bewaken maar we doen het niet
Wij zijn als mens heel goed in staat om onze eigen grenzen te bewaken, om goed voor onszelf te zorgen. Het lijkt vaak veel ingewikkelder dan het is. Hoe vaak ik na mijn coaching niet van mijn klanten terug krijg: “Ik heb het gedaan en het is me enorm meegevallen”.
Ik maak dan altijd een vreugdesprongetje omdat ik het gevoel herken van toen ik het nog zo lastig vond om mijn grenzen aan te geven. Het gevoel van als ik het dan een keer had gedaan: YES, I DID IT !

Waarom geef je dan je grenzen niet aan?
Het is belangrijk dat jij je realiseert wat je tegenhoudt om grenzen te stellen. Het begint met het onder ogen zien waar je eigenlijk bang voor bent: Niet meer aardig gevonden worden, er niet meer bij horen, niet meer uitgenodig worden, vervelende roddels over jou, niet geinteresserd zijn in anderen, arrogant zijn, lui, egoistisch, etc.

In de training Leer je grenzen bewaken word je je bewust waar je nou precies bang voor bent. En pas als je het weet, kun je dingen gaan veranderen. Kun je andere keuzes gaan maken en ook dus beter je grenzen bewaken.

Waar sta je nu?

-Je bent onbewust onbekwaam,

-Je bent bewust onbekwaam,

-Je bent bewust bekwaam,

-Je bent onbewust bekwaam?

Alles begint bij bewustwording!
Waar sta jij?
Waar wil je staan?

Liefs Dionne

Lees ook:

Oops, I did it again

Door Monique Daal. Het is weer tijd voor reflectie, iets wat ik graag doe en zeker zo aan het eind van het jaar. Terugblikken, opruimen, afscheid nemen, wat laat ik achter? Maar ook successen vieren, stilstaan bij mooie momenten, oogsten, wat neem ik mee? En al terugkijkend op het afgelopen jaar zag ik dat ik voor …

Oops, I did it again Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven