Hoe maak je wel iets af als Multipassionate

Hoe maak je wél iets af als Multipassionate?

‘Maak toch eens wat af voordat je aan iets nieuws begint, je geeft te snel op’. 

Als Multipassionate herken je deze uitspraken vast en zeker. Niet iedereen begrijpt dat je energie krijgt van nieuwe uitdagingen, nieuwe dingen leren, ontdekken en ervaren. En al helemaal niet dat je iets niet eerst afmaakt voordat je aan het volgende begint.

Veel Multipassionates zijn gaan geloven dat er iets mis met ze is. Als business coach voor Multipassionate krijg ik dan ook regelmatig de vraag: ‘Ik heb zo’n moeite met het afmaken van projecten, hoe zorg ik ervoor dat ik het deze keer wel afmaak voordat ik een volgend project oppak? 

Hoe word je als Multipassionate goed in het afmaken?
Dat kan maar op één manier: herdefinieer voor jezelf wanneer iets af is.
Iemand die voor één specialisatie kiest heeft namelijk een andere idee over iets afmaken dan een Multipassionate. 
Een voorbeeld: je wilt ukelele leren spelen.

De specialist heeft misschien als doel:

  • om er echt heel goed in te worden.
  • om te kunnen optreden.
  • om een professional te worden.

De Multipassionate heeft misschien als doel:

  • een nieuwe uitdaging zoeken.
  • goed leren spelen zonder daar verder een doel aan te stellen
  • om ukelele in het bijzijn van vrienden te spelen.
  • een paar favoriete deuntjes te leren.
  • om creatief bezig te zijn en daar plezier en inspiratie uit te halen.

Wat is je intentie?
Beide beginnen met ukelele spelen met een ander einddoel voor ogen. Maar als jij je hier als Multipassionate niet bewust van bent, dan voelt het al snel dat je gefaald hebt of een opgever bent. Je stopt namelijk eerder dan iemand die zich graag in maar één ding specialiseert en daar eindeloos voldoening en plezier uit haalt.

Lange of korte termijn?
Een specialist richt zich veel meer op de langere termijn, terwijl een Multipassionate veel meer gefocust is op de kortere termijn. Dat is een groot verschil en daarom is het belangrijk om te kijken met welke intentie jij aan iets begint. Wat is je einddoel?

Pak je iets nieuws op? 
Begin je aan een nieuw project, vraag jezelf dan van tevoren af wat je doel is en wat je wilt bereiken? Schrijf bijvoorbeeld op wanneer het project voor jou is afgerond, wat je dan bereikt hebt? Dus niet wanneer een specialist vindt dat het is afgerond. Het gaat om jouw definitie van ‘afmaken’. Daarmee voorkom je dat je het gevoel krijgt dat je gefaald hebt.

En als dan iemand een tijdje later aan je vraagt; ‘Hoe gaat het met ukelele spelen?’, kun je gewoon antwoorden dat je er ontzettend van hebt genoten maar dat je weer met iets anders bezig bent. Dat je hebt geleerd wat je had willen leren. Veel mensen (met name de personen die voor één specialisatie kiezen) zullen daar wat van vinden. Het maakt niet uit dat meer dan 90% je niet begrijpt. Het is jouw leven, jouw project en jij hebt een eigen definitie van ‘afmaken’. Je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Heerlijk toch?

Dionne

P.S. GET TO KNOW YOURSELF
Het is zo waardevol om jezelf beter te begrijpen als Multipassionate. Hoe je in elkaar zit, wat je behoeften zijn, wanneer iets voor jou af is, etc. Zodat je je leven en bedrijf veel meer kunt afstemmen op jouw veelzijdige persoonlijkheid. Want dan pas kun je helemaal jezelf zijn en gaan staan voor wie je bent. Ik heb zoiets moois gecreëerd voor jou als Multipassionate ondernemer waarin jij de Multipassionate way of life helemaal kunt gaan omarmen: Het is FEEST.

Lees ook:

Niemandsland

Niemandsland De fase tussen: oud klopt niet meer én nieuw is nog onduidelijk. Als een bootje op een woeste zee, zonder koers. Deinend op de golven. Geen land in zicht. Niemandsland Ik had een hekel aan je. Ik wilde er niet zijn. Saai, stom, zwak, fout. Ik oordeelde over jou. Wilde ervan weg, zo snel …

Niemandsland Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven