Interview met MultiDonna Isméne

Interview met MultiDonna Isméne Elbers

Is je vroeger wel eens gevraagd wat je wilde worden?
Ja dat was sowieso in mijn tijd een standaard vraag! Maar ik wist het eigenlijk al wel, al werd dit niet als zijnde een echt beroep gerekend. Mijn antwoord was altijd danseres, zangeres, actrice…. eigenlijk wist ik dat al erg snel op 4 jarige leeftijd.

Wat voor opleiding of studie heb je gedaan en doe je daar nu nog iets mee?
Ik heb in België een vmbo opleiding gedaan op het gebied van verzorging. Eigenlijk tegen mijn zin in. Daarna heb ik in Nederland de MBO Mode & Kleding gevolgd richting presentatie maar daarin was het vak DRAMA en modeshows organiseren het enige wat me echt interesseerde. In mijn tijd werd er niet doorgevraagd waar je echte interesses lagen en waren creatieve beroepen iets waar je geen geld mee kon verdienen. Scholen en docenten gaven een advies en dat werd dan ook gevolgd. Later heb ik verschillende cursussen gevolgd zoals commercieel medewerkster en telefonische verkoop. Maar dat vond ik erg saai.

Ik heb later, toen ik reeds zelf moeder was, de Academie voor Lichte Muziek in het conservatorium van Hilversum, gedaan. En toen een hele tijd niets. De afgelopen 3 jaar heb ik me gericht op studies op het gebied van zelfontplooiing waarbij mijn creativiteit als rode draad kon fungeren. Eerst de cursus ‘Van Kunstenaar tot Collega’ en daarna ‘De Cultuur Loper’, een opleiding rondom coaching maar ook kunst & cultuur educatie op scholen.

En heb ik onlangs het geweldige business coach traject (Mix & Match club) gevolgd van Dionne voor Multipotential en Multipassionate ondernemers…dat was echt super! En nu mag ik mijn Internationale Master Degree level 7 halen via KunstLoc Brabant en ben ik in de afrondingsfase. Dat voelt erg goed omdat ze me als autodidact hebben aangedragen die zich heeft gericht op creativiteit en de kunsten zoals zang, muziek en theater. Eergisteren zaten we nog Online via Zoom in gesprek om zo onze studie te kunnen afronden. Het traject heet CLOCK your Skills en als ik de anderen spreek zijn het allemaal multipotentials zonder dat ze het weten. Ik hou erg van deze groep mensen omdat ik heerlijk mezelf kan en mag zijn…dan is studeren erg fijn en is juist mijn diversiteit een waarde die in deze zichtbaarheid, waardering en erkenning krijgt.

Wat maakt Multipotential en Multipassionates volgens jou krachtig?
We kunnen heel veel verschillende projecten aansturen en begeleiden. Maar ook kunnen we anderen heel goed aanvoelen juist omdat we zo flex zijn en inzicht hebben op verschillende processen. Dit hebben we door skimming zelf verzameld en daardoor kunnen we vanuit verschillende invalshoeken naar situaties kijken en oplossingsgericht denken inzetten.

Waarom ben je een eigen bedrijf begonnen?
Ik was op zoek naar vrijheid en minder kaders. Dat kon ik niet vinden binnen een bedrijfsstructuur. Ik was het zat om te moeten werken volgens een opgelegde structuur. Ik werd bij de meeste bedrijven ziek van de stress die ik had om niet mezelf te kunnen en mogen zijn. Ik werk het best als solist in teamverband….ben erg zelfstandig en los zaken op. Dat kan ik in mijn eigen bedrijf dagelijks doen en als je in loondienst bent moet je voor iedere oplossing of actie toestemming vragen. Aaaiii dat trek ik niet hoor! Gewoon doen en dan zien we wel…en heus ik gebruik echt mijn gezonde verstand maar soms moet je gewoon even het proberen om erachter te komen of het daadwerkelijk werkt. En dat risico neem ik graag.

Wat voor een combinaties maak jij in jouw bedrijf met je opleiding(en), interesses, passies en je brede ervaring?
Alles is cross over of in verbinding met elkaar: van kunst tot commercie en van educatie tot coaching. Dat cross-over werken maakt het juist voor mij zo interessant. Ik ontmoet daardoor ook een zeer divers pallet aan mensen. Van de week zat ik voor mijn studie nog in een Zoom meeting met Senegal Afrika, Frankrijk, Rome, Nederland diverse in London…en dat zijn allemaal verschillend creatievelingen. Het is heerlijk om zo te kunnen werken.

Werk je het liefst aan meerdere projecten tegelijk of liever na elkaar? En hoe groot is je behoefte aan afwisseling?
Ik heb meerdere projecten… maar soms zou 1 voor 1 ook wel erg fijn zijn.  Nu is het best soms versnipperd. Daar wil ik iets meer duidelijkheid in voor mezelf en dus wat meer rust. Dat bewustzijnsproces is al in gang maar nu zit ik in een overgangsfase. Ik werk tijdens de Corona periode aan verschillende projecten. Ze leveren me nu niets tot weinig op maar ik zie het als experimenten om zo straks klaar te kunnen zijn voor de After COVID 19 periode.

Wat is de grootste uitdaging als MultiDonna in je bedrijf en/of in je leven?
Het in balans kunnen zijn en trouw blijven aan mezelf. Maar ook om het haakje te kunnen vinden, al moet ik zeggen dat na mijn traject van de Mix & Match Club er meer inzicht kwam in wat mijn haakjes zijn en hoe ik deze kan aanhaken bij anderen. Ook andersom dus.

Wat is je grootste inzicht geweest toen je ‘ontdekte’ dat je een echte MultiDonna bent?
Dat ik alles mag en kan zijn en daarin het plezier beleef van mijn bestaan in leven en werk. Ik ben geen apart wezen, ik ben één van de Multidonnas op deze aardkloot. Ik voelde me minder alleen en heb opeens een heleboel broertjes en zusjes…yesssss !!! I am Cause we Are (Ubuntu)

Hoe ga je om met verveling in je dagelijkse leven en in je bedrijf?
Vervelen…?? Wat is dat voor een woord? Ik verveel me niet of nooit, geen tijd voor, hahahah ik ben altijd bezig. Ik ben soms erg moe en om zelf die rust te nemen, is nog een uitdaging.

Hoe ga je om met de continue stroom aan ideeën?
Ik laat het stromen, schrijf ze op zodat het uit mijn systeem is…of soms deel ik ze met anderen zodat zij er iets mee kunnen. Als dat gebeurt is geweldig.

Hoe ga je om met een omgeving die jou niet altijd begrijpt?
Vroeger was ik dan erg verdrietig. Nu laat ik het en geef ik hen geen energie meer van mij, om ze tot inzicht te brengen. Er komen nu steeds meer mensen op mijn pad voor langere of korte tijd die iets toevoegen en dat voelt goed. Heerlijk open en eerlijk én met diepgang. Die me nemen zoals ik ben en dat geeft mij rust. Ik hoef me niet meer te bewijzen…

Hoe maak je keuzes en waar baseer je deze op? Of pak je elk idee op dat langs komt?
Ik stel meer prioriteiten aan dat wat ik toevoegen kan of mag, dan waar ik nu mee bezig ben. Ik kijk even of ik er echt plezier van krijg. Zo niet dan gaat het aan me voorbij. Soms laat ik het ook even liggen en pak ik het na enkele dagen weer op…en als ik dan nog steeds enthousiast word dan ….dan gaan ik ermee door!

Hoe zorg je voor een goede work-life balance?
Door naar mezelf te luisteren en mijn eigen stroom en rythme te blijven volgen. En ook soms om hulp te vragen …ik heb de neiging om heel veel dingen zelf te doen, ook als ze me niet zo goed afgaan.

Wat doe je het op het gebied van persoonlijke ontwikkeling? En hoe belangrijk is dit voor je?
Dit is voor mij zeer belangrijk! Ik lees en spreek met mensen en ga studies aan…. ik heb netwerken waar ik me prettig bij voel. Reizen is ook iets wat ik erg graag doe. Mijn persoonlijke ontwikkeling is een constant proces.

Wat betekent ‘Focus’ voor jou?
Focus is dat wat er op het moment ontstaat in mijn hoofd en mijn aandacht daarop kan houden. Het kost mij nog steeds veel moeite. Maar ik probeer een zetting te maken waarbij de planning dan mijn houvast is. Focus is ook gewoon laten gebeuren dat sommige dingen door elkaar lopen of werken.

Wat is succes voor jou?
Het woord succes is maar relatief en kan van dag tot dag veranderen. Mijn leven is voor mij reeds succesvol omdat ik mezelf steeds weer mag herontdekken en het in beweging is en niet stil staat. Dat betekent evolutie en doorontwikkeling…en daar draait het voor mij om.

Hoe stel je prioriteiten in je werk?
Ik bekijk het van dag tot dag en van project tot project. Luister naar mijn hart, daar zit mijn eerste prioriteit en daarna komen alle praktische zaken die vaak op een lijstje staan.

Hoe belangrijk is plannen voor jou? En hoe ver plan je vooruit?
Ik plan niet te ver vooruit of het moet iets erg leuks zijn wat mijn interesse wekt. Ik plan 2 hooguit 3 maanden vooruit. Zelfs met producties die een langere tijd nodig hebben, werk ik het best op korte termijn.

Als ik aan je vraag: waar sta je over 5 jaar? Wat zeg je dan?
We zitten nu midden in de Corona Crisis…een paar maanden geleden kon ik er best een antwoord op geven. Nu is dit veranderd en heb ik geen plan waar te willen staan. Ik denk dat ik een prachtige baan heb bij CLOCK waarbij ik over de wereld mag reizen en jonge andere multipotential jongens en meiden mag inspireren. Ik ben reeds coach voor jong talent maar ik denk dat Multipotential Kids nu wel gelanceerd mag worden.

Wat is het beste en wat is het slechtste advies dat je ooit hebt gekregen?
Beste advies was van Dionne …experimenteren!
Slechtste …te stoppen met mijn creativiteit en kunst.

Waar ben je het meest trots op?
Op dat ik nu zo sterk sta in mijn leven! Ondanks alles wat er de revue heeft gepasseerd.

Waar moet je volgens jou als multipotential en multipassionate op letten als je een eigen bedrijf start?
Waar je op zou mogen letten is of je nog wel voldoende voeding krijgt voor je geest. Het is vaak veel en vol, zowel in je hoofd als in de tijd, waardoor het moeilijk is om een moment te pakken voor jezelf en te voelen wat je zelf nodig hebt. En dat is essentieel. Stilstaan af en toe. Mijmeren, dobberen, ademen. En voelen of het oké is wat je doet of dat er een verlangen zit om iets anders te doen of iets af te sluiten, of ergens op uitgedaagd te worden. Als je veel doet, gaat de tijd snel en is een jaar zó om. Het is goed om af en toe een check te doen: draagt alles wat ik doe nog bij aan de vreugde in mijn leven en aan mijn grotere doel dat ik voor ogen heb.

Welk boek/blog/vlog/podcast heeft je het meest geïnspireerd als MultiDonna?
Emilie Wapnick nog steeds al ben ik nu toe aan meer verdieping rondom MultiDonnas.
Dionne en haar praktijk.

Wat is je favoriete quote en waarom?
“Lief zijn voor jezelf en de wereld komt vanzelf naar je toe’ Dat is mijn eigen Quote.

Wat is je ultieme tip voor andere MultiDonnas?
Beyou!

Isméne Elbers
Website

P.S. Ken je de MultiDonnas besloten Facebook groep al?
Deze groep zit vol met gelijkgestemde Multipassionates en Multipotentials en hier worden regelmatig tips, blogs en inzichten gedeeld. Meld je gratis aan: MultiDonnas.

Lees ook:

Interview met MultiDonna Annemiek Stam

Is je vroeger wel eens gevraagd wat je wilde worden? Wist je daar een antwoord op? Ik heb er nooit echt een antwoord op weten te geven. Ik switchte ook continue of zei dat ik het niet echt wist. Ik weet dat ik altijd jaloers was op mensen die bijvoorbeeld met hart en ziel zeiden …

Interview met MultiDonna Annemiek Stam Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven