Interview met MultiDonna Annemieke Stam

Interview met MultiDonna Annemiek Stam

Is je vroeger wel eens gevraagd wat je wilde worden? Wist je daar een antwoord op?
Ik heb er nooit echt een antwoord op weten te geven. Ik switchte ook continue of zei dat ik het niet echt wist. Ik weet dat ik altijd jaloers was op mensen die bijvoorbeeld met hart en ziel zeiden dat ze arts wilden worden. En wat ik heel vaak heb gezegd: ‘Het is lastig als je niet weet wat je wil worden omdat je niks echt leuk vindt, maar het is nog veel lastiger kiezen als je veel te veel dingen leuk vindt’! Dan heb je namelijk altijd het gevoel dat je verliest.

Wat voor opleiding(en) of studie(s) heb je gedaan en doe je daar nu nog iets mee?
Ik heb Journalistiek gedaan, Voeding & Diëtetiek, Coachopleiding, Yogaopleiding en tal van cursussen en trainingen. Ik doe met alles ‘niks’ meer en toch ook alles. Ik haal er uit wat bij me past en wat ik kan gebruiken, maar vorm het helemaal om tot een mengsel dat helemaal mij is.

Wat maakt Multipotentials volgens jou krachtig?
Als ik naar mezelf kijk: ik weet de meest bijzondere verbanden te leggen en combinaties te maken. Ik kijk verder dan alleen dat ene vakgebied of de bubbel waarin ik zit. Ik zie mogelijkheden en kansen om het anders te doen dan de rest.

Waarom ben je een eigen bedrijf begonnen?
Ik ben voor mezelf begonnen om op mijn eigen manier van betekenis te kunnen zijn. Om in volledige vrijheid iets te kunnen doen waar ik zelf blij van word én waarmee ik andere mensen help en een bijdrage lever aan het grotere geheel. Dat is ook mijn missie. Dat iedere vrouw haar eigen succesformule voor het leven en in business ontdekt, los van hoe het hoort, maar in lijn met wie zij in Essentie is en wat voor haar hier de bedoeling is.

Wat voor een combinaties maak jij in jouw bedrijf met je opleiding(en), interesses, passies en je brede ervaring?
Wat ik momenteel vooral combineer in mijn werk is het praktische manifesteren, hier op aarde geld verdienen, doelen stellen en daar voor gaan, geen poespas én bezieling, werken met energie en de LOA, healing. De materiële wereld combineren met de mystieke.

Werk je het liefst aan meerdere projecten tegelijk of liever na elkaar? En hoe groot is je behoefte aan afwisseling?
Eerst werkte ik aan meerdere projecten tegelijk, maar ik ben nu geswitcht naar achter elkaar, omdat ik merk dat ik me dan beter kan focussen en er meer resultaat komt. Binnen het project zorg ik zeker voor voldoende afwisseling, anders word ik gek haha. Geen dag is hetzelfde.

Wat is de grootste uitdaging als MultiDonna in je bedrijf en/of in je leven?
Focus! Haha. De afgelopen jaren ben ik veel afgedwaald en telkens weer geswitcht. Voor anderen is het dan ook lastig om je te vinden. Helder communiceren daarover is ook een uitdaging voor mij geweest. Je hebt het zelf soms al helemaal helder, maar dat wil niet zeggen dat dat voor je –nieuwe- klant ook zo is. Hen daarin meenemen en hoe je tot je keuzes en nieuwe aanbod bent gekomen helpt dan om te zorgen dat ze weer bij je aanhaken of niet. Maar dat ze in ieder geval weten waarvoor ze wel en niet meer bij je kunnen zijn. Ik ben onlangs gestopt met yoga geven en dat heb ik heel duidelijk aangegeven en ik heb eigenlijk geen benaderingen meer gehad die over yoga gaan.

Wat is je grootste inzicht geweest toen je ‘ontdekte’ dat je een echte MultiDonna bent?
Dat was echt een feest van (h)erkenning. Drie jaar geleden ontdekte ik de term via Dionne en het eerste wat ik dacht: ‘Zie je wel, ik ben niet gek’. Omdat ik niet kan kiezen, niet gespecialiseerd ben in 1 ding, dacht ik altijd dat het aan mij lag en dat ik mijn draai niet kon vinden. Dus een stuk zelfacceptatie. Het hokje van Multidonna is het enige hokje waarin ik me lekker voel haha.

Hoe ga je om met verveling in je dagelijkse leven en in je bedrijf?
Ik heb nu een vorm gevonden dat ik nu datgeen aanbied wat nu bij me past. Er is een basis van missie en visions en vanuit daar creëer ik. Als je vanuit je hogere Why creëert dan maakt het niet uit hoe de vorm er uit ziet of met welke passies je er uiting aan geeft, dat is waar ik in geloof.

Wat doet routine met je?
Ik heb moeite met routine alhoewel ik wel heb gemerkt dat enige basisstructuur goed voor me is. Ik heb bijvoorbeeld een morning routine, maar elke dag geef ik daar andere invulling aan, aan de hand van wat ik op dat moment nodig heb of zin in heb. Veel dezelfde dingen vaak herhalen past niet bij me. Dan ga ik altijd weer op zoek naar iets nieuws.

Hoe ga je om met de continue stroom aan ideeën?
Nu meer gestructureerd dan voorheen. Eerder liet ik me daar dagelijks door meeslepen. Nu is er meer focus en weet ik dat ik er niet altijd -direct- iets mee hoef te doen. Eerder dacht ik dat alle ideeën voor mij waren en ook direct uitgevoerd moesten worden. Het besef dat dat niet per se zo is, geeft meer rust en ‘controle’.

Hoe ga je om met een omgeving die jou niet altijd begrijpt?
Ik laat dat nu. Eerder trok ik me daar nog wel wat van aan. Dan ging het toch in mijn hoofd zitten. Ik liet me er niet door tegenhouden, maar onbewust belemmerde de mening of overtuiging van de ander me denk ik wel. Nu laat ik dat zoveel mogelijk links liggen. En dat geeft me vooral veel vrijheid om gewoon te kunnen doen wat ik wil doen, waardoor er veel meer uit komt in mijn business.

Hoe maak je keuzes en waar baseer je deze op? Of pak je elk idee op dat langs komt?
Ik pak niet meer elk idee op. Alhoewel ik nog steeds wel heel impulsief en intuïtief handel (dat is vanuit Human Design ook mijn autoriteit), voel ik nu wel beter aan of het aan MIJ is en of het NU moet. Of als het een toffe combinatie is dan combineer ik het. Zoals nu met Human Design, daar doe ik al jaren in meer en mindere mate iets mee. Maar nu komt het weer steeds meer op mijn pad en integreer ik het in mijn trajecten en programma. Ik maak dus voornamelijk keuzes intuitief en van binnenuit, omdat ik dan voel, weet, dat het gewoon klopt.

Hoe zorg je voor een goede work-life balance?
Uitdaging! Work en life lopen nog al eens door elkaar. Of work overloopt life nog wel eens. Maar ik haal ook ontzettend veel vervulling uit mijn werk, dus is het niet erg dat het zo’n grote plek inneemt in mijn leven. Zolang het niet ten koste gaat van mijn gezin en mijn (vooral fysieke) gezondheid, want die twee dingen zijn het belangrijkste voor me.

Wat doe je het op het gebied van persoonlijke ontwikkeling? En hoe belangrijk is dit voor je?
Alles! Dit is een rode draad in mijn leven, als ik nu terug kijk op mijn leven dan was ik daar al heel vroeg mee bezig. Het drijft me, ik hou er van om mezelf te ontwikkelen, om mezelf uit te dagen, om te groeien. Persoonlijk maar ook als ondernemer. En ik werk ook in dat gebied dus my life is all over it!

Wat betekent ‘Focus’ voor jou en hoe ga je hiermee om in je bedrijf?
Focus=uitdaging. Vooral als je wilt dat iets van de grond komt is focus -mijn inziens- belangrijk. Maar ik zou het woord focus eerder vervangen door toewijding. Heel praktisch gezien werk ik steeds meer met blokken waardoor ik gefocust/toegewijd aan iets werk. Dan weer even iets anders of een pauze. Zo kan ik productief zijn en zie ik ook echt dat er iets gebeurt. Ik werk altijd vanuit mijn missie.

Wat betekent succes voor jou?
Ik ben me momenteel volop aan het verdiepen in deze term en wat het voor mij betekent. Een van mijn quotes: ‘Ik geloof dat succes van binnenuit komt en is niet te meten met de buitenwereld’. Succes is datgeen waarop je aan het eind van de dag/de week/je leven met een goed gevoel terug kijkt, wat je bereikt hebt en waaruit je vervulling gehaald hebt. Dat is voor iedereen anders en gaat niet per sé alleen over wat er aan de buitenkant te zien is, zoals grote auto’s, meer geld of een groter huis. Het gaat mijn inziens over de impact die je maakt én de vervulling die je in je eigen leven ervaart’.

Hoe stel je prioriteiten in je werk?
Ik probeer zoveel mogelijk te prioriteren in lijn met mijn Hogere Why. Daar komen de dagelijkse ad-hoc en to do’s ook gewoon bij en daar de juiste balans in zien te vinden.

Hoe belangrijk is plannen? En hoe ver plan je vooruit?
Ik plan niet ver vooruit. Dat is wel echt iets waar ik meer mee zou mogen doen waardoor ik nog meer resultaat kan behalen.

Wat zou het voor je betekenen als je moet focussen op één ding of kiezen voor een niche?
Boring! Daar zou ik heel onrustig en unhappy van worden. Dat zou ik me niet compleet voelen en kan ik mezelf niet zijn.

Als ik aan je vraag: waar sta je over 5 jaar? Wat is dan je reactie?
Ik heb geen idee hoe mijn business of leven er dan uit ziet. Ik geloof dat zich dat gaande weg ontvouwt. Wat ik wel kan zeggen is dat mijn bijdrage aan het grotere geheel aanzienlijk vergroot is. Dat ik nog meer vrouwen help om op hun eigen manier te leven en ondernemen. Vanuit hun Feminine Code. En, ik ben dan zo gegroeid dat ik een team van mensen om me heen heb die mij ondersteunen in de uitvoering.

Wat is het beste en wat is het slechtste advies dat je ooit hebt gekregen?
‘Blijf gefocust’ en ‘blijf gefocust’. Door dezelfde persoon haha. Ik geloof dat het zeker bijdraagt aan het bouwen aan je business, maar het moet wel bij je passen. Als het niet bij je past werkt het sowieso niet geloof ik. Al kan je ergens wel een eigen vorm in vinden. Net zoals ik focus op mijn eigen manier aanbreng in mijn leven en business.

Waar ben je het meest trots op?
Op eigenlijk alles hoe ik mijn leven tot dus ver gemanifesteerd heb. Ik voel me gezegend en rijk dat ik zoveel vrijheid en ruimte heb. Ik ben trots op hoe ik als mens, vrouw, moeder en ondernemer zo ontzettend hard gegroeid ben de afgelopen jaren en dat ik durf te leven en ondernemen.

Waar moet je volgens jou als Multipotential en Multipassionate op letten als je een eigen bedrijf start, een of meerdere eigen bedrijven runt, wel of niet gecombineerd met een baan?
Het belangrijkste in mijn ogen is dat je er voor zorgt dat een idee ook echt werkelijkheid wordt en je niet continue met allemaal halve ideeën blijft zitten of alleen maar halfbakken projecten/producten aanbiedt. Dan is de verdeling van je aandacht, tijd en energie wel heel belangrijk. Krijgt alles echt de aandacht, tijd en energie die dat deel verdiend? Of hoe zou je dat anders kunnen doen? Of misschien wel combineren?

Welk boek/blog/vlog/podcast heeft je het meest geïnspireerd als
Tedtalk van Emily Wapnick (Why some of us don’t have one true calling), waar ik door Dionne op gewezen werd. En natuurlijk de blogs/posts/video’s van Dionne!

Wat is je favoriete quote en waarom?
‘So far, so good’. Dat motto hanteer ik het laatste jaar steeds meer. One step at a time. Soms een grote stap, soms een kleine. Maar alles is goed zover als je nu bent. Dat geeft rust en vanuit daar weer doorrrrr.

Wat is je ultieme tip voor andere MultiDonnas?
Laat je vooral niet gek maken door alle meningen en overtuigingen van anderen over hoe je zou moeten ondernemen. Kijk naar welke unieke combinatie je kan maken van al je talenten en passies. En zorg er voor dat alles wat je doet voort komt uit je Hogere Why, dat geeft rust. En: omarm je veelzijdigheid, al je passies en talenten, dan zien anderen ook de waarde die je te bieden hebt. Dat zijn dan 3 tips haha.

Annemiek Stam
Website

P.S. Herken jij jezelf in het verhaal van Annemiek?  Word dan gratis lid van de besloten Facebookgroep vol met Multipassionates en Multipotentials?

Lees ook:

Verliefd geworden op het mooie Argentinië (Reistips)

WAAROM ARGENTINIË?Morgen is het zover, dan begint onze tweede reis naar dit fantastisch eland. Een reis waar we al maanden naar uitkijken, niet alleen omdat we verliefd zijn geworden op het land maar ook omdat er een aantal dierbare mensen wonen. Onze liefde voor Argentinië begon een jaar of 7 geleden met een uitwisselingsavontuur. Onze …

Verliefd geworden op het mooie Argentinië (Reistips) Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven