Interview met MultiDonna Katja Both

Interview met MultiDonna Katja Both

Is je vroeger wel eens gevraagd wat je wilde worden?
Ja zo vaak. Het begon al in de vriendenboekjes. Altijd spiekte ik bij anderen want wist het nooit. Ook later niet. Juf, moeder, dokter. Voor mijn gevoel wist iedereen het behalve ik.

Wat voor opleiding(en) of studie(s) heb je gedaan en doe je daar nu nog iets mee?
Ik heb International Tourism Management & Consultancy gedaan. Oftewel bedrijven en overheden kunnen adviseren op duurzaam toerisme. Doe ik helemaal niks mee. De enige link die ik daar nog mee heb is dat ik bedrijven soms adviseer over hoe ze vanuit hun kern zichzelf onderscheidend neer kunnen zetten. Omdat ik geloof dat als je dat vanuit je kern doet dat je het op een duurzame manier doet die bij je past. Maar verder is de link met mijn studie mijlenver. Al blijf ik van reizen houden en dan vóóral het vrijheid gevoel!

Wat maakt Multipotentials volgens jou krachtig?
Dat we supersnel kunnen schakelen tussen verschillende dingen. Juist omdat we een brede interesse hebben weten we ook veel van van alles. En dat maakt onze oplossingen en invalshoeken altijd origineel en anders dan standaard.

Waarom ben je een eigen bedrijf begonnen? Wat was voor jou de reden? Of hoe ben je op het idee gekomen? Wat drijft je, heb je een missie?
Waarom? Omdat ik niet meer klein gehouden wilde worden door een baas. Omdat ik veel meer in mijn mars heb. Omdat ik ook echt iets met al mijn ideeën wil kunnen doen. Omdat ik geen zin meer had in die stroperige lange vergaderingen. En omdat ik voor bewuste carrière switchers het onmogelijke mogelijk wil maken. Daarbij wil ik de wereld een stukje opener maken. Waarin meer mensen gewoon zichzelf durven zijn en hun verhaal durven delen. Om zo herkenbaarheid en begrip te creëren. Deuren te openen en eenzaamheid te verkleinen. Ik geloof dat je door opener naar mensen en de wereld te kijken positiever in het leven staat. Minder oordeelt. Mensen ziet zoals ze zijn. Zelf bent wie je bent. Want als je jezelf durft te zijn ben je het allerleukste!

Wat voor een combinaties maak jij in jouw bedrijf?
Ik combineer kwetsbaarheid met kracht. Gevoel met vuur. Het allerbelangrijkste is dat ik wil laten zien dat je door je kwetsbaarheid te laten zien enorm krachtig bent.
En dat doe ik op allerlei manieren. Zo combineer ik storytelling en communiceren vanuit je vuurkracht met het vrijheidsgevoel van een roadtrip en intuïtief schrijven.
Ik leer onderneemsters, bruidsparen en andere mensen om hun gevoel onder woorden te brengen tot een krachtige boodschap. Dit doe ik buiten, in de natuur, met pure aandacht voor elkaar. Reizen, ontdekken, voelen en leren in een.

Wat is de rode draad in jouw bedrijf?
INSPIRE WITH YOUR FIRE.
See it. Feel it. Do it.

Werk je het liefst aan meerdere projecten tegelijk of liever na elkaar?
Het liefste meerdere projecten tegelijk anders ga ik me vervelen maar ik vind het wel lastig om te combineren. Ik blijf ook nieuwe ideeën bedenken voor de afwisseling. Het idee dat ik aan maar één ding werk, benauwd me enorm.

Wat is de grootste uitdaging als MultiDonna in je bedrijf?
Iets afmaken. Ideeën ten overvloede en opzetten kan ik supergoed maar het doorzetten en daadwerkelijk afmaken doe ik vaak niet. Moet ik me toe zetten. Mezelf echt een schop onder mijn kont geven en dat doe ik vaak niet.

Wat is je grootste inzicht geweest toen je ‘ontdekte’ dat je een echte MultiDonna bent?
Dat het logisch is dat ik meerdere dingen doe en dát juist nodig heb om goed te functioneren en in mijn flow te zijn.

Hoe ga je om met verveling in je dagelijkse leven en in je bedrijf?
Ik kan me goed vervelen. Vind het juist wel lekker want dan krijg ik ruimte en gaan nieuwe ideeën borrelen. Alleen dingen die ik moet doen en nog niet uit kan besteden krijg ik echt kriebels van. Dan ga ik uitstellen en vooral andere dingen doen die niet moeten.

Hoe ga je om met de continue stroom aan ideeën?
Lang leve de notitieboekjes. Díe liggen óveral in mijn huis. Op mijn nachtkastje, keukentafel, rand van de bank, in mijn tas. Ik schrijf alle ideeën op. Dan zijn ze uit mijn hoofd. De écht goede ideeën blijven hangen en als ik binnen no time het zo goed op papier kan krijgen dan weet ik dat het echt een goed idee is. En ik probeer het wel altijd in mijn verhaal te laten passen.

Hoe ga je om met een omgeving die jou niet altijd begrijpt?
Ik probeer ze mee te nemen in mijn proces en mijn denkwijze. Door ze in te laten zien dat alles wat ik doe bij mij past en heel duidelijk te zijn wat mijn vuur is, mijn rode draad. Dat maakt het vaak al duidelijker voor ze. Wat voor mij tegenwoordig goed werkt is mijn verhaal wel vertellen maar niet meer koste wat kost de ander overtuigen dat het echt werkt voor mij. Als ze het niet in willen zien of niet in kunnen zien dan is dat maar zo. Vroeger heb ik daar vaak teveel energie in gestoken. Dat vind ik nu zonde. En door dáár geen energie meer in te steken accepteert mij omgeving veel makkelijker dat ik het nou eenmaal zo doe. Adviezen blijven toch wel komen, gelukkig ben ik eigenwijs genoeg om me daar steeds minder van aan te trekken.

Hoe maak je keuzes en waar baseer je deze op? Of pak je elk idee op dat langs komt?
Ik maak mijn keuzes op gevoel Dat is iets wat ik heb moeten leren en nu is het mijn allerbelangrijkste richtingaanwijzer. Het borrelt op een bepaalde manier in mij als iets echt een goed idee is. Als ik voel dat ik het echt móet doen en er niet omheen kan, dan ga ik ervoor. Als een idee te lang blijft sudderen en als ik het niet concreet genoeg krijg dan is het meestal niet mijn beste idee. Een idee moet bij mij moeiteloos uit mijn vingers op papier vloeien. Dan gaat het meestal werken.

Soms toets ik mijn ideeën bij anderen. Als die er dan niet zo goed op reageren kan ik soms wel van mijn pad afwijken maar vaker werkt het zo dat ik er dan nog meer van overtuigd ben dat het gaat werken. Omdat ik weet dat ik altijd een paar stappen voorloop op mensen. Ik denk heel snel, zie veel sneller wat iets kan worden. Ik pak gelukkig niet elk idee op wat ik bedenk want dan zou ik onmogelijk veel uren moeten werken.

Hoe zorg je voor een goede work-life balance?
Oei, dat is work in progress. Dat vind ik heel moeilijk. Ik heb vaste werkdagen en probeer de andere dagen niet overdag te werken want dan ben ik er voor mijn kinderen. Maar met mijn creatieve brein vind ik dat heel lastig. Vandaar ook die notitieboekjes. Dan vergeet ik tenminste de belangrijkste dingen niet.

Wat doe je het op het gebied van persoonlijke ontwikkeling? En hoe belangrijk is dit voor je?
Nou de hele ondernemersreis in een grote persoonlijke ontwikkelingsreis voor mij. Groei vind ik heel belangrijk. Ik lees veel boeken en verdiep me in bepaalde onderwerpen door informatie op te zoeken en het mezelf zo eigen te maken. Ik wil graag blijven groeien en dat doe ik door dingen te doen. Niet af te wachten. Juist door in het diepe te springen leer ik heel veel en blijf ik mezelf uitdagen. Als ik dat niet doe dan kak ik in. Dan voel ik een rem die ik niet wil voelen.

Wat betekent ‘Focus’ voor jou?
Het woord focus betekent voor mij duidelijk hebben waarom je doet wat je doet. Dus niet perse werken met structuur. Zolang je de focus hebt op welk verschil je wilt maken kun je van alles doen. En met mijn ‘Inspire with your fire’ programma’s ligt mijn focus altijd op jou. Focus hebben is voor mij ook aandacht hebben voor elkaar. Tijd maken om te luisteren. Er puur voor elkaar zijn zonder afleiding. Focus op de ander zie ik als mijn cadeau voor de ander in de vorm van pure aandacht geven. Iets wat tegenwoordig niet veel meer gebeurd. Omdat er zoveel (digitale) afleiding is. Gewoon tijd voor elkaar maken en aandacht hebben voor de ander vind ik heel belangrijk. En wil ik stimuleren om veel meer te doen.

Wat betekent succes voor jou?
Mmm wat betekent succes. Mijn eerste gedachte is kunnen leven van mijn bedrijf. Maar dat is te beperkt. Succes is voor mij lekker in mijn vel zitten en volledig mezelf zijn in alles wat ik doe. Als onderneemster, moeder, vrouw, vriendin, dochter. Geen masker meer opzetten, mij niet aanpassen aan anderen. Mijn eigen pad volgen en blijven volgen omdat ik geloof in mezelf.

Hoe stel je prioriteiten in je werk?
Goed kijken wat er ligt en dán kijken waar de kansen liggen en wat ik daarvoor moet doen. Eerlijk is eerlijk, het is niet mijn sterkste kant. Gelukkig heb ik een lieve vriend die dat heel goed kan dus ik leg nog weleens wat tegen hem aan om samen te kijken waar ik de prioriteiten moet leggen.

Hoe zou je je voelen als je moet focussen op één ding?
Verveeld. Dan daag ik mijn brein niet uit en kak ik in. Ik vind het saai, mis afwisseling en word echt een beetje irritant. Want dan ga ik afleiding zoeken. Dan klets ik veel te veel. Ben ik onnodige dingen aan het Googlen en ga ik me met dingen bemoeien die echt mijn ding niet zijn. Nee hoor, je kunt mij beter met veel dingen tegelijk bezig laten zijn, dan sprankel ik.

Hoe belangrijk is plannen voor jou? En hoe ver plan je vooruit?
Ik plan per week en max twee maanden vooruit met bepaalde afspraken. Een lang project werkt niet voor mij heb ik inmiddels ervaren. Dat benauwd me.

Als ik aan je vraag: waar sta je over 5 jaar? Wat doet dat dan met je?
Vroeger dacht ik dat ik dan hele concrete antwoorden moest hebben. Nu voel ik me vrij. Mijn pad gaat me brengen waar ik dan wil zijn maar ik weet nog niet waar dat is. Dat ga ik wel merken. Ik volg dan mijn eigen pad nog veel meer dan wat ik nu doe. Volg mijn hart en deel dat met anderen. En concreet? Dan loopt mijn bedrijf gewoon lekker en kan ik mijn creatieve ei op allerlei manieren daarin kwijt.

Wat is het beste en wat is het slechtste advies dat je ooit hebt gekregen?
Het beste? Neem je tijd en ga gewoon zwanger zijn na je ontslag. Dát gaf mij ruimte om te ontdekken wat ik eigenlijk wilde doen.
Het slechtste? Oh zoveel adviezen die te maken hebben met: kies het verstandigste. Had mij gewoon het advies gegeven: volg je gevoel.

Waar ben je het meest trots op?
Op mezelf. Waar ik nu sta na flink wat grote hobbels op mijn pad. Burn-out, scheiding, alleenstaande moeder zijn, ontslag. Ik ben mijn intuïtie gaan volgen en ben nu gelukkiger dan ooit. Ik heb geleerd naar mijn gevoel te luisteren en dat als richtingaanwijzer te gebruiken. Ik ben zo trots dat ik dat nu kan én doe.

Waar moet je volgens jou als multipotential en multipassionate op letten als je een eigen bedrijf start?
Je moet weten wat jouw vuur is. Jouw verhaal. Jouw kern als rode draad. Dan kun je heel veel verschillende dingen doen want zolang dát duidelijk is maakt het niks uit hoeveel dingen je doet. Want dan kun je altijd uitleggen waarom het bij jou past en dat is zo kraakhelder voor jezelf en naar de buitenwereld.

Welk boek/blog/vlog/podcast heeft je het meest geïnspireerd?
Ik denk niet één specifiek iets. Meer verschillende mensen die ik het laatste jaar om mij heen heb verzameld. Zoals Dionne, maar ook anderen waarmee ik veel meer op dezelfde frequentie zit. Mensen met mij ongemerkt verder brengen omdat ze mij uitdagen. Anders durven te kijken. Vooral ook mensen die in mogelijkheden durven te denken en die positief in het leven staan.

Wat is je favoriete quote en waarom?
There is only one you, use that power!

Wat is je ultieme tip voor andere MultiDonnas?
Zorg dat jij jouw vuur kraakhelder hebt. Dán ben je jezelf in alles wat je doet en snappen mensen om je heen je ook.

Katja Both
It’s Fresh Outside, website
Waarom ik van je hou, website
Fotocredit: Manon Galema

P.S. Herken jij jezelf in het verhaal van Katja?
Word dan gratis lid van de besloten MultiDonnas Facebookgroep vol met Multipassionates en Multipotentials.

Lees ook:

Interview met MultiDonna Annemiek Stam

Is je vroeger wel eens gevraagd wat je wilde worden? Wist je daar een antwoord op? Ik heb er nooit echt een antwoord op weten te geven. Ik switchte ook continue of zei dat ik het niet echt wist. Ik weet dat ik altijd jaloers was op mensen die bijvoorbeeld met hart en ziel zeiden …

Interview met MultiDonna Annemiek Stam Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven