Interview met MultiDonna Monique Zegveld

Interview met MultiDonna Monique Zegveld

Is je vroeger wel eens gevraagd wat je wilde worden?
Zeker is me dat gevraagd! Mijn antwoord is lang geweest dat ik journaliste wilde worden. Zo kon ik overal over schrijven. Maar ik wilde ook kinderoncoloog worden en vanuit die rol gezinnen helpen. Tegelijk wilde ik cellobouwer worden die horoscopen kon duiden. En boeken schrijven en creatief therapeut worden. En begeleider van mensen in moeilijke posities. En een overtuiger, want ik zag veel blinde en slechtziende mensen in de politiek en op leidinggevende posities. Wat ik me van de reacties kan herinneren is dat mijn ambitie niet echt serieus genomen werd (zeggen dat je een goede verpleegkundige zou zijn, terwijl ik als kinderoncoloog iets wilde betekenen bijvoorbeeld). Ik denk dat dat ook te maken had met de positie van vrouwen in die tijd (geboren 1960) en dat vind ik nog steeds erg.

Wat voor opleidingen of studies heb je gedaan en doe je daar nu nog iets mee?
Beeldend therapeut, NIMA-opleiding, management opleiding, beroepsopleiding astroloog, Reiki opleidingen, quantum-touch, Reiki-Talk, NLP-master, familie- en organisatieopstellingen, Transactionele Analyse, schrijfcursussen, allerlei digitale cursussen over duurzaamheid vanuit universiteiten (MOOC’s), managementopleiding, Italiaans, stukje kunstgeschiedenis en muziekgeschiedenis, en waarschijnlijk nog veel meer. Onverzadigbaar geïnteresseerd. En doe ik daar nu nog iets mee? Wat ik ermee doe is dat ik telkens delen ervan uit mijn rugzak haal en combineer met elkaar of met iets actueels tot iets beters of iets nieuws. Het heeft mijn persoonlijkheid en wereldbeeld gevoed, naast natuurlijk het feit dat het op vaardigheidsniveau erg verrijkend is. Ik blijf mijn hele leven opleidingen of cursussen doen, ik vind het heerlijk!

Wat maakt Multipotentials en Multipassionates volgens jou krachtig?
Ik denk dat Multipotentienals bij uitstek creatief kunnen denken en velen ook innovatief zijn. Het breed ontwikkeld zijn geeft de mogelijkheid om ook anderen met hun specifieke vakgebieden met elkaar te verbinden. Voor mij zijn het creativiteit/innovatief vermogen en verbindend zijn die enorm krachtig en helpend zijn in deze wereld. Dat betekent ook dat multipotentionals anders omgaan met problemen; wanneer je breder kijkt en ervaart, kun je ook flexibeler zijn in het oplossen van dingen.

Waarom ben je een eigen bedrijf begonnen?
Ik ben mijn bedrijf begonnen omdat ik een ‘eigen winkel’ wilde, zeggenschap wilde hebben en dus ook zelf het assortiment wilde bepalen. Het idee was een sterke behoefte van binnenuit. Mijn missie is dat ik volledig ga voor een ecologische wereld (in zeer breed opzicht: een wereld waarin er op echt ieder niveau een evenwicht is tussen geven en nemen) en waarbij inclusie gegarandeerd is. Zo hoop ik dat het een beetje beter wordt voor ons allemaal.

Wat voor een combinaties maak jij in jouw bedrijf?
Ik werk eclectisch (samengesteld) waardoor ik alle kennis, ervaring en opleidingen die ik heb gehad nu naadloos kan combineren. Een paar voorbeelden: wanneer ik een schrijftraining geef, heb ik zowel kennis en vaardigheden op de inhoud, en ook op hoe ik de groepsdynamiek positief kan beïnvloeden, weet ik hoe ik op gedrags-, vaardigheids-, overtuigings- of identiteitsniveau interventies kan doen, zodat iemand lekkerder werkt of beter weet wat hij of zij wil schrijven. Wanneer ik een webtekst van een ondernemer vernieuw, kan ik vrij snel de vinger op de plek leggen waar de onderneming een beetje mank gaat en samen met de ondernemer verheldering brengen. Daaraan koppel ik vaak marketingtips. Wanneer ik een geschreven portret van een ondernemer (of wie dan ook) schrijf, weet ik in mijn interviewtechniek en de taal die ik tijdens het schrijven gebruik zowel de kern van de geïnterviewde te raken (vaak levert het hen zelf echte inzichten op!) als de lezers (doelgroep) te raken.

Werk je het liefst aan meerdere projecten tegelijk of liever na elkaar?
Ik werk altijd met meerdere projecten naast elkaar. Ik zou niet anders willen! Het elke keer goed intunen op een project vraagt wel veel energie, maar toch is het voor mij van levensbelang. Ik creëer op deze manier ook om snel allerlei dwarsverbanden te kunnen leggen en dat is een belangrijke brandstof voor mijn enthousiasme-huishouding!

Wat is de grootste uitdaging als MultiDonna in je bedrijf en/of in je leven?
De grootste uitdaging zijn er eigenlijk twee. In mijn leven is het een uitdaging om ten volle verantwoordelijkheid te nemen en te omarmen dat ik veel talenten heb en dat ik dat zelf niet als arrogant beoordeel. Want ik wil me wel onderscheiden, maar niet afscheiden van mijn sociale context. Er zit dan wel succesangst en daarmee is het lastig mijn volle potentieel te leven. In mijn bedrijf vind ik het lastig een duidelijk gezicht naar de klant te formuleren. Want wanneer je ‘alles’ kunt, kun je niets. Ik wil zeker ergens expert in zijn, maar heb ook angst voor eventuele beperkingen die dat inhoudt. Dat is voor mij op dit moment een actueel thema.

Wat is je grootste inzicht geweest toen je ‘ontdekte’ dat je een echte MultiDonna bent ?
Een accepterendere kijk op mezelf: Ik ben gewoon zo gebakken! Het is heus niet dat ik niet weet wat ik wil en dat als anderen mij niet kunnen ‘lezen’ dat dat dus (!) aan mij ligt. Dat inzicht ontspant en nodigt uit om te spelen. Waar kan ik verschil maken? Dat is iets waar ik nu naar op zoek ben.

Hoe ga je om met verveling in je dagelijkse leven en in je bedrijf?
Uitstellen! Uitbesteden zou ook kunnen, maar dat doe ik (nog) niet. Echte verveling ken ik niet zo goed. Routine vind ik heel vervelend, ik word dan niet verrast en dan vind ik het saai. Beetje slaapverwekkend. Het vraagt om discipline om daar dan toch de nodige aandacht aan te besteden en als de routineklus dan klaar is, ben ik echt voldaan. Yes!!

Wat zou het voor je betekenen als je moet focussen op één ding of kiezen voor een niche?
Wanneer ik zou moeten focussen op één ding, dan zou ik telkens het gevoel hebben dat ik iets mis. Dát geeft pas onrust! Ik mis dan de broodnodige zuurstof om mijn passie brandend te houden. Hoe jammer zou dat zijn! Alle reden dus om focus op één ding te vermijden.

Hoe ga je om met de continue stroom aan ideeën?
Ik heb overal boekjes waar korte weergaven van ideeën staan, de concepten-box van mijn gmail programma puilt uit van de snel opgeslagen ideeën en af en toe loop ik daar weer eens door heen. En krijg weer … juist: nieuwe ideeën. Maar er zijn ideeën die ik vrij snel met anderen deel, omdat ze daarmee voor mij aan werkelijkheid winnen en ik er concreter mee aan de slag ga. Sommige ideeën zijn voor anderen onnavolgbaar en na een jaar of wat komen ze ‘ineens’ in de samenleving bovendrijven als (origineel én goed betaald!) inzicht, wat als ‘geweldig’ wordt binnengejuicht

Hoe ga je om met een omgeving die jou niet altijd begrijpt?
Dat vind ik moeilijk, omdat het de afstand schept die ik niet wil. En tegelijk een beetje nodig heb. Ik ben zo wie zo beter in één-op-één contacten dan met groepen. Ik ben nu actiever in het creëren van mijn ‘eigen creatieve familie’ en dat is fijn!

Hoe maak je keuzes en waar baseer je deze op?
Mijn keuzes zijn sterk gebaseerd op gevoel en mijn innerlijk waardensysteem. Een soort innerlijk kompas; het werkt altijd! Daarna komt een soort ‘realiteits-toets’; kan het uitgevoerd worden en wat is er nodig om dat te doen? Blijft er dan nog voldoende van het oorspronkelijke idee over? Soms is het fijn een tijdje op een idee te kauwen, het weg te leggen en na een tijdje weer opnieuw op te pakken en dan klopt het wel met waar ik op dat moment sta, of is het te combineren met iets anders wat ik onderweg heb ‘meegenomen’.

Hoe zorg je voor een goede work-life balance?
Ik werk nu vanuit huis en ik denk er wel over na om op termijn vanuit een andere locatie te gaan werken. Dat geeft een fysieke scheiding aan tussen werk- en privétijd. Ik heb de neiging om te lang door te gaan. Ik plan nu bewuster lummelmomenten in en heb met mezelf afgesproken dit jaar twee keer een week ‘ergens op de wereld’ aan mijn volgend kinderboek te schrijven.

Wat doe je het op het gebied van persoonlijke ontwikkeling? En hoe belangrijk is dit voor je?
Persoonlijke ontwikkeling is wel het belangrijkste. Daar besteed ik veel tijd aan: de NLP-opleidingen bijvoorbeeld, een TA-opleiding, etc. In mijn ogen kun je nog zoveel vaardigheden trainen en ontwikkelen, zelf ben je het instrument wat dat vormgeeft en in de wereld zet. Dat is het verschil met een ‘kunstje’, want dat mist innerlijke autoriteit en congruentie. (Dit zijn voor mij belangrijke waarden).

Wat betekent ‘Focus’ voor jou en hoe ga je hiermee om in je bedrijf?
Dat is nog niet zo makkelijk: focus. Want de focus mag voor mij aan een bepaalde maat voldoen: niet te beperkend (en dan dus ook saai) en ook niet te breed. Focus en discipline hangen voor mij samen en het laatste heb ik van nature wat minder. Soms ben ik zó gegrepen dat focus als vanzelf gaat en dan ben ik zeer productief. Deadlines helpen ook (en geven stress).

Wat betekent succes voor jou?
Het échte succes zou zijn om aan het eind van mijn leven terug te kunnen kijken en tevreden te zijn omdat mijn leven positief verschil heeft gemaakt en ik geen spijt heb van dingen die ik niet heb gedaan. Maar te laat om bij te sturen … Eerder schreef ik al dat ik wel last heb van succesangst. Ik heb de neiging om succes als iets heel groots te zien, iets wat mij onderscheidt en soms ook scheidt van anderen. Want succes meet je ook wel af aan anderen (je doet iets beter, sneller, etc). Ik ben hiermee echt wel aan de slag gegaan, omdat het ook mijn dromen in de weg staat. Ik wil met trots succesvol kunnen zijn. Ik ben overtuigd van het energetisch effect ervan.

Hoe stel je prioriteiten in je werk?
Door een (dag)planning op papier (visueel) te maken van dingen “to do” en deze door te strepen wanneer ze zijn afgehandeld. Zo zie ik steeds meer strepen in mijn lijstje en dat geeft een opgeruimd gevoel in mijn hoofd. Deadlines geven prioriteiten aan, ze geven overigens ook stress.

Hoe belangrijk is plannen? En hoe ver plan je vooruit?
Plannen met lege gaten in de agenda; dat werkt het best. Ik plan niet erg ver vooruit. Misschien dat dat beter zou zijn. Het is een continue zoeken naar de balans tussen resultaten behalen (wat me energie geeft) en ‘lummelen’ (wat mij oplaadt) en dat is net iets anders. Plannen helpt me wel om echt concrete stappen te zetten en daar ben ik dan ook blij mee. Tegelijk heb ik een grote behoefte aan vrijheid, al is het maar in mijn hoofd. Maar in samenwerkingen ga ik los! Dan ben ik een concrete planner, doelsteller en actielijstjesmaker. Het kan verkeren …

Als ik aan je vraag: waar sta je over 5 jaar? Wat zeg je dan?
Over vijf jaar heb ik twee of drie bedrijven en heb ik ook twee of drie kinderboeken uitgegeven. Dan kan ik minimaal een keer per jaar op een Grieks eiland, aan een Portugese zee of welk fijn zonnig oord dan ook aan mijn boeken schrijven. Mijn bedrijven leggen zich toe op het schrijven van artikelen, interviews en toegankelijk maken van (semi-) overheidsstukken voor de klant wiens leven daardoor beïnvloed wordt. Een ander bedrijf ontwikkelt en verzorgt trainingen op het gebied van taal en schrijven en bedrijf nummer drie verzorgt trainingen op het gebied van mens & organisatie, waaronder ook coaching en begeleiding valt.

Wat is het beste en wat is het slechtste advies dat je ooit hebt gekregen?
Het slechtste: ‘Ga voor zekerheid, doe het niet.’
Het beste: “Wat houd je tegen? Doe het!’

Waar ben je het meest trots op?
Op mijn eerste kinderboek, waarbij ik mijn missie heb geleefd, wijs heb gespeeld en me heb laten inspireren door mensen die een model voor mij zijn.

Waar moet je als Multipotential en Multipassionate op letten als je een eigen bedrijf start, een of meerdere eigen bedrijven hebt, wel of niet gecombineerd met een baan?
Denk aan je energie! Er is zoveel leuk, je kunt zoveel dingen echt goed, maar zorg ook voor de balans in jezelf en je rust.

Welk boek/blog/vlog/podcast heeft je het meest geïnspireerd?
Mijn interview met Herman van Veen.

Wat is je favoriete quote en waarom?
Ik heb niet echt een favoriete quote. Die van Nelson Mandela raakt me: ‘We can change the world and make it a better place. It is in your hands to make a difference.’ Deze quote sluit aan bij mijn missie.

Wat is je ultieme tip voor andere MultiDonnas?
Zoek elkaar op en zet neer wie je bent! (Dat is dan ook een tip aan mezelf).

Monique Zegveld
website

P.S. Herken jij jezelf in het verhaal van Monique?  Word dan gratis lid van de besloten Facebookgroep vol met Multipassionates en Multipotentials?

Lees ook:

Interview met MultiDonna Annemiek Stam

Is je vroeger wel eens gevraagd wat je wilde worden? Wist je daar een antwoord op? Ik heb er nooit echt een antwoord op weten te geven. Ik switchte ook continue of zei dat ik het niet echt wist. Ik weet dat ik altijd jaloers was op mensen die bijvoorbeeld met hart en ziel zeiden …

Interview met MultiDonna Annemiek Stam Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven