Multipassionate MultiDonna afgestudeerd en iets anders

Ik heb een studie afgerond maar wil er niets mee doen

Van wie MOET het?
 

Laatst zei een klant het volgende tegen me:

Klant: ‘Ik heb net een vierjarige studie achter de rug. Ik moet hier wel wat mee gaan doen’.

Ik: ‘Maar wil je hier ook wat mee doen?’.

Klant: ‘Nee, maar ik heb niet voor niets vier jaar gestudeerd…. ‘

Ik: ‘Het is nooit voor niets wat je hebt gedaan’.

Ik geef dan altijd het voorbeeld van mijn 5-jarige fotografie opleiding. Ik vond het geweldig om de opleiding te volgen. Om te beginnen in de doka en daar mijn eigen foto’s te ontwikkelen. Voor mij een oefening in het bewaren van geduld (wie mij kent zal dat herkennen ….) maar ook een ontspanningsoefening, meditatief bijna, om de foto van het ene in het andere ontwikkelbad te leggen in de donkere kamer. En dan kijken hoe het beeld zich ontwikkelt.

Toe aan iets nieuws.
Maar na twee jaar elke week in de doka was ik er ook wel weer klaar mee. Toe aan iets nieuws. Gelukkig gingen we vanaf het derde jaar achter de PC om te photoshoppen. Heerlijk, ik kon weer nieuwe dingen leren en magisch wat er allemaal mogelijk is als je photoshop beter leert kennen. Ook daar was ik na twee jaar klaar mee. Toe aan iets nieuws.

Het moest uit mijn tenen komen.
En dan nog het afstudeerproject in het laatste jaar van de opleiding fotografie. Een heel jaar aan één project werken, pfff wat een uitdaging. Na een vlotte start was ik er na 3 maanden al helemaal mee klaar. Maar als ik de opleiding met een diploma wilde afronden, dan moest ik volhouden. Verder perfectioneren. Ik kan je vertellen dat er na die eerste drie maanden weinig meer is verbeterd aan mijn project. Waar anderen een jaar voor nodig hebben, doe ik in drie maanden. Met hetzelfde resultaat. Afgestudeerd als fotograaf, ik kon alleen geen camera of photoshop meer zien. Er zat teveel moeten op.

Wat ga je er nu mee doen?
En ja, afgestudeerd: “Wat ga je er NU mee doen?” was vervolgens de meest gestelde vraag. Maar ik wilde er op dat moment helemaal niets mee doen. Tot ik na een jaar op een zonnige lentedag, spontaan mijn camera uit de kast pakte en buiten foto’s ging maken. Een paar maanden later had ik mijn eerste fotoshoot van een ondernemer gepland. En vele shoots volgden.

Niets is voor niets
Tegen de klant waar ik het hierboven over had zeg ik dan ook – na het delen van mijn verhaal – “Niets van wat je ooit gedaan hebt is voor niets”. Misschien ga je nu het komende jaar even niets met je opleiding of studie doen, maar komt er over een jaar, twee jaar, drie jaar, ruimte om het wel te integreren in je leven. En misschien op een heel andere manier dan je nu kunt bedenken.

Heb je dat weleens tegen jezelf gezegd: ‘Ik heb ervoor geleerd, dus moet ik er ook iets mee doen’? Onthoud dan ‘niets is voor niets, en je hoeft niet altijd het uitgestippelde pad te lopen.

‘Moeten’ werkt niet voor me
Wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd is dat ‘moeten’ me niet brengt waar ik eigenlijk heen wil. Het is voor mij niet de juiste energie om iets in de wereld te zetten. Het zorgt er zelfs voor dat ik geen plezier heb in wat ik doe en niet de juiste resultaten behaal. Bovendien komt het moment van ‘ik ben wel weer toe aan iets anders’ veel sneller als ik keuzes maak gebaseerd op ‘moeten’.

5 tips
Hieronder 5 tips die je als Multipassionate kunnen helpen om je mindset te shiften van moeten naar willen.

1. Stop met doen ‘wat hoort’
‘Wat hoort’ is iets wat de buitenwereld je heeft opgelegd. Alsof het de enige weg is om een doel te bereiken. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Doe iets waar je volledig achter staat, waar je plezier uithaalt en energie van krijgt in plaats van wat moet van jezelf. Je klanten voelen het verschil feilloos aan.

2. Stap uit je koppie
Veel Multipassionates hebben de neiging tot ‘overthinking’. Ze zitten te veel in hun hoofd en vertrouwen te weinig op hun hart. Ze vragen zich voortdurend af of ze wel de juiste keuzes maken. Een keuze blijkt pas juist te zijn als je in actie bent gekomen. En gaandeweg kun je bijstellen. Zeker als Multipassionate kun je niet voorspellen wanneer dat moment weer komt van ‘Ik ben toe aan iets nieuws’. Het moment dat de energie uit een project wegsijpelt. Dus stop met alles te beredeneren en ga vooral doen.

3. Neem je behoeften serieus
Vraag je elke dag weer opnieuw af: ‘Hoe wil ik me voelen vandaag en welke acties horen daarbij?’ We zijn zo gewend om bezig te zijn met het voldoen aan verwachtingen van anderen, dat we onvoldoende stil staan bij waar we zelf behoefte aan hebben. Anderen zullen ongetwijfeld tegen je zeggen: ‘Wat ga je ermee doen als je een opleiding of studie hebt afgerond?’ Ze vragen of je het geijkte pad gaat volgen. Maar is dat ook juist wat jij nodig hebt?

4. Vertrouw op wat er komt
Het leven is niet controleerbaar. Het ontvouwt zich en het is aan jou om mee te bewegen. Hoe meer jij acties neemt vanuit plezier, hoe meer ruimte er komt in je leven om te genieten. Vertrouw erop dat alles wat je hebt geleerd en ervaren ergens toe leidt. Ook al kun je dat op dit moment niet invullen.

5. Omarm wie je bent
Het is soms een behoorlijke uitdaging om jezelf staande te houden in een maatschappij waar specialiseren de norm is. Daardoor hebben veel ondernemers de neiging om zichzelf in een hokje te stoppen wat totaal niet aansluit bij wie ze zijn. Ze zijn sneller uitgekeken op iets, hebben behoefte aan variatie en willen zich continue ontwikkelen op meerdere vlakken. Als je daar geen rekening mee houdt, loop je op een bepaald moment vast als Multipassionate. Of je nou een eigen bedrijf hebt of voor een baas werkt. Je loopt vast..

Welke van de 5 tips ga je toepassen in je leven?

Liefs
Dionne

P.S. Gratis e-book ‘Kiezen met Gemak’
Heb je 10001 ideeën, kun je zoveel en vindt je ook zoveel leuk? Weet je daarom niet met welk idee je wel en met welk idee je niet aan de slag moet gaan? Download dan het e-book en je ontvangt gratis een checklist zodat je kunt kijken of jouw idee levensvatbaar is of een bevlieging.

Lees ook:

Niemandsland

Niemandsland De fase tussen: oud klopt niet meer én nieuw is nog onduidelijk. Als een bootje op een woeste zee, zonder koers. Deinend op de golven. Geen land in zicht. Niemandsland Ik had een hekel aan je. Ik wilde er niet zijn. Saai, stom, zwak, fout. Ik oordeelde over jou. Wilde ervan weg, zo snel […]

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven