Multipassionate MultiDonnas

Een van mijn passies is andere culturen leren kennen

Daar stond ze, te wachten op haar koffers en voorzichtig naar ons te zwaaien. Het is inmiddels meer dan 5 jaar geleden en ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Het was niet alleen heel spannend voor haar maar ook voor ons.

Zou ze leuk zijn? Zou ze spraakzaam zijn of verlegen? Wat voor karakter zou ze hebben? Zou ze bij ons gezin passen? Zou er een klik zijn met mijn eigen kinderen? Allemaal vragen die op zo’n moment door je hoofd gaan. Vragen die er wel degelijk toe doen als iemand een jaar lang deelgenoot wordt van je gezin.

Mijn veelzijdigheid uit zich op verschillende manieren in mijn leven:
In mijn bedrijf als fotograaf, als life coach en business coach voor Multipassionates – MultiDonnas. Maar in mijn privéleven is er nog een andere passie waar ik ontzettend blij van word: reizen en andere culturen leren kennen. Zó voedend, verrijkend en leerzaam. Ik ben er ook achter gekomen dat je niet altijd hoeft te reizen om andere culturen te leren kennen. 

Nadat we een aantal jaar in Australië, Libanon en Nigeria hebben gewoond met het gezin, hadden we behoefte aan even rust, niet steeds verhuizen maar wat langer op één plek blijven. We waren immers 9 keer verhuist in 6 jaar tijd.

De kriebels bleven
Het buitenland bleef kriebelen en aan ons trekken. Totdat onze oudste zoon op 16-jarige leeftijd als uitwisselingsstudent naar Amerika vertrok, in een gastgezin ging wonen en naar High School ging. Uiteindelijk is hij daar twee jaar gebleven en heeft hij bijzondere dingen gedaan die hij in Nederland nooit gedaan zou hebben. We zijn hem twee keer gaan opzoeken en hebben met het hele gezin een fantastische reis door Amerika gemaakt. De eerste keer aan het einde van zijn eerste uitwisselingsjaar en de twee keer toen hij afstudeerde van High School. Ook zo bijzonder om mee maken, precies zoals in de film.

Omdat we een slaapkamer over hadden toen onze oudste was vertrokken naar de VS, besloten we om zelf een uitwisselingsstudent in huis te nemen, eerst een 15-jarig meisje uit Thailand waar we niet zo’n klik mee hadden. Daarna kwam Martina uit Argentinië, waarmee we een band voor het leven hebben opgebouwd. We hebben haar afgelopen kerst zelfs opgezocht in haar land en met z’n allen bij haar ouders gelogeerd. (Lees meer over onze rondreis door dit fantastische land). Toen Martina dat jaar bij ons in huis woonde hebben we veel van haar cultuur geleerd. Ze vertelt graag over haar land, de warme cultuur die er heerst, de politieke situatie en ze liet ons allerlei lekkere gerechten proeven, zoals wij haar de Hollandse haring lieten proeven.

Uitwisseling
Het was echt een uitwisseling. Alsof we een stukje Argentinië naar Nederland hadden gehaald, zo voelde het. Ik zal nooit de logeerpartij vergeten die Marti had georganiseerd bij ons thuis, waarbij we ’s ochtends aan de ontbijttafel zaten met studenten uit wel 8 verschillende landen: Urugay, Duitsland, Mexico, Argentinië, Amerika, etc. Het was één groot feest, niet alleen voor de uitwisselingsstudenten, maar ook voor ons en voor onze eigen kinderen. Dus ook zonder daadwerkelijk te reizen kun je heel veel van andere culturen meekrijgen.

Na de uitwisseling van onze oudste kwam zijn Amerikaanse gastbroer mee naar Nederland en hij heeft zes weken bij ons in huis gelogeerd. (Toen was ook Martina er nog, zo ontzettend gezellig: een Argentijnse, een Amerikaan en vijf Hollanders.) Als Amerikaan heeft hij zijn ogen uitgekeken en genoten van ons gezin en van Nederland.

Het jaar daarop is mijn eigen dochter een jaar op uitwisseling naar Canada geweest en mijn jongste wil graag volgend jaar naar Australië of Argentinie. Op deze manier leren we nog steeds andere culturen kennen, want al deze ervaringen nemen de kids weer mee naar huis en ook gedurende het jaar genieten we op afstand mee van wat ze allemaal meemaken, waar ze tegenaan lopen en hoe ze dingen overwinnen.

Waarom deel ik dit met je?
Je vraagt je misschien wel af waarom ik dit zo met je deel. Ten eerste is het echt een onderdeel van ons gezin geworden, al dat reizen en nieuwe culturen ontdekken. Het hoort gewoon bij mij. Ten tweede omdat het iets zegt over mijn verschillende passies en mijn veelzijdigheid.

Ik kan het iedereen aanraden om op uitwisseling te gaan of zelf een uitwisselingsstudent in huis te ontvangen. Een ervaring voor het leven!

Dionne

Lees ook:

Oops, I did it again

Door Monique Daal. Het is weer tijd voor reflectie, iets wat ik graag doe en zeker zo aan het eind van het jaar. Terugblikken, opruimen, afscheid nemen, wat laat ik achter? Maar ook successen vieren, stilstaan bij mooie momenten, oogsten, wat neem ik mee? En al terugkijkend op het afgelopen jaar zag ik dat ik voor …

Oops, I did it again Lees verder »

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven