Roadtrip ruta 40 Argentinie

Algemene tips voor ‘Do It Yourself Travel’ in Argentinië

Overweeg je om een Roadtrip te maken in Argentinië? Lees dan onderstaande praktische tips.
Wil je liever reistips? Kijk dan op Roadtrip door Argentinië over de Ruta 40.

 • Hotels
  Omdat het schoolvakantie is in Argentinië besluiten we om de hotels wel van te voren te boeken. Meestal leggen we niet zoveel vast, maar omdat we maar 11 dagen hebben, ligt de route behoorlijk vast. We hebben alles via booking.com geboekt en dat was prima geregeld. Je hebt onderweg vaak geen of traag internet, dus is het heel fijn als je slaapplek al is geregeld. De hotels zijn goed betaalbaar. 
 • Autohuur
  Je moet wel van autorijden houden want je rijdt al met al flinke afstanden. We hebben onze gehuurd O’Carrol, via rentalcars.com, een grote pick-up. Geweldig geregeld. Er stond een man ons op te wachten bij het vliegveld met onze namen op een bordje. Hij bracht ons naar de auto die op de parkeerplaats geparkeerd stond. Daar kregen we uitleg over hoe en wat. Bijvoorbeeld dat je in Argentinië verplicht bent om altijd met lichten aan te rijden. We kozen voor een comfortabele wat grote pick-up en achteraf zijn we daar blij mee. Regelmatig liggen stukken weg onder water i.v.m. een rivier die over de weg stroomt.
 • Navigatie
  We hebben onze eigen TomTom meegenomen. Het is handig om eerst de kaart van Zuid-Amerika te downloaden op je TomTom voordat je vertrekt. Wifi is hier niet echt super goed. Bij de hotels kun je vaak wel gewoon appen en wat foto’s versturen. Maar downloaden van iets kost gigantisch veel tijd. We hebben de TomTom gebruikt maar deze had op een gegeven moment ook geen bereik meer dus gingen we verder met Google Maps.
 • Wegen
  Veel doorgaande asfaltwegen zijn goed aangelegd. Er kunnen wel kuilen inzitten. Maar we hebben tijdens de roadtrip ook een lange gravel road gereden. Verder liggen er regelmatig stukken steen op de weg die van de berghelling zijn gevallen. En je zult ook verkeersdrempels tegenkomen. Sommige staan goed aangegeven en andere minder of niet. En wat we erg leuk vonden is de rivieren die gewoon over de weg stromen en waar je met je auto doorheen rijdt. Verder zijn veel straten eenrichtingsverkeer. Maar je moet soms wel even zoeken naar de kleine, onopvallende grijze borden of pijlen die vaak op de gevels zijn geschilderd. Ook de stoplichten moet je naar zoeken want die staan meestal aan de overkant van het kruispunt.
 • Siësta
  Argentijnen slapen graag siësta. Zeker in het noorden waar het wat warmer is. Op veel plekken zijn de winkel dan ook gesloten tussen ongeveer 13.00 en 16.00 uur.
 • Wifi
  Bij de hotels heb je vaak wel wifi. Verwacht er niet te veel van. Je kunt appen maar het versturen van foto’s kost vaak al veel tijd. Onderweg tijdens de roadtrip zijn er vele stukken weg waar er geen bereik is.
 • Pech onderweg
  Zorg dat je altijd wat te eten bij je hebt en voldoende water in de auto hebt liggen. Zoals al gezegd heb je vaak geen mobiel internet of zelfs helemaal geen bereik. Dus als je met pech komt te staan ben je afhankelijk van andere automobilisten die je mee kunnen nemen naar een plek waar je de verhuurmaatschappij kunt bellen. Of je vraagt ze om de verhuurmaatschappij te bellen als ze wel bereik hebben. Als je geluk hebt kun je al snel een lift krijgen, maar het kan ook best uren duren. En als je echt vette pech hebt moet je ook overnachten in de auto. Dus zorg dat je een trui bij je hebt voor als het ‘s avonds afkoelt. Maar het allerbelangrijkste is genoeg water. 
 • Gevulde tank
  Probeer zoveel mogelijk de tank van de auto gevuld te houden. Want we lezen ook regelmatig dat sommige wegen plots afgesloten zijn en je het hele stuk terug moet rijden en een andere weg moet nemen.
 • Donker
  Als je overdag rijdt zie je van alles langs kant van de weg zoals; geiten, paarden, koeien, ezels, guanaco’s en lama’s. In het donker zijn deze dieren veel moeilijker zichtbaar. Je kan prima rijden in de nacht, maar pas je snelheid dus wel aan.
 • Betalen
  In principe kun je overal prima met je creditcard betalen. Je moet dan wel je ID (paspoort, rijbewijs) laten zien met foto. Dan heb je de wisselkoers van de dag. Hotels accepteren graag dollars. Wat wij vaak deden is het wisselgeld laten uitbetalen in Peso’s zodat we ook altijd wat contant geld op zak hebben.
 • Pinnen bij een bank
  Je kan gewoon pinnen bij de bank maar het kost per transactie 10 euro en je kunt maar 4000 Peso’s per keer opnemen (althans dat was tijdens onze reis). Dus voor ongeveer 60 euro pinnen betaal je 10 euro transactie kosten. Een creditcard is noodzakelijk om bij je te hebben en wordt op veel plaatsen geaccepteerd. Dan betaal je gewoon de dagkoers. Neem in ieder geval wat contante dollars of euro’s mee. Beide vinden ze prima en zijn ze zelfs blij mee.
 • Politiecontrole
  Onderweg kwamen we regelmatig politiecontroles tegen, vooral bij provinciegrenzen. Wat te doen?
  Stapvoets rijden en vaak willen ze alleen maar weten waar je naar toe rijdt. Je wordt ook regelmatig gecontroleerd op fruit. Ze willen het verspreiden van fruitziektes voorkomen. Maar dit gebeurt dan weer door andere mensen.
 • De taal
  Weinig Argentijnen spreken Engels. Hoteleigenaren meestal wel een beetje. Ze hebben vaak prima tips over waar je kunt eten en wat er te doen is in de buurt. Maar bijvoorbeeld ook wat een typisch gerecht is uit de streek. En, Google Translate werkt goed, vooral als je Spaans-Nederlands download, zodat je kunt vertalen zonder internet.
 • Veiligheid
  Alle hoteleigenaren van de dorpjes waar wij zijn geweest zeggen dat het volledig veilig is om te lopen naar bijvoorbeeld het restaurant, ook in het donker. En ik moet zeggen, we hebben ons nooit onveilig gevoeld. Dus heb je twijfels, vraag het na bij het hotel.
 • Water
  Het water uit de kraan kun je drinken maar het is vaak niet lekker en heeft een chloorsmaak. Tandenpoetsen geen probleem met water uit de kraan. Wij kochten grote flessen water en vulden daar weer kleine flesjes mee.

Ik schreef een reisblog vol met reistips over onze reis over de Ruta 40 van West naar Noord Argentinië: Roadtrip

Lees ook:

Interview met MultiDonna Annemiek Stam

Is je vroeger wel eens gevraagd wat je wilde worden? Wist je daar een antwoord op? Ik heb er nooit echt een antwoord op weten te geven. Ik switchte ook continue of zei dat ik het niet echt wist. Ik weet dat ik altijd jaloers was op mensen die bijvoorbeeld met hart en ziel zeiden […]

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life. Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates. Life & Business coach & Fotograaf.

Dionne Hendriks

In love with The Multipassionate Way of Life.
Pionier en oprichtster van het platform MultiDonnas.nl, the place to go voor vrouwelijke Multipassionates.
Life & Business coach & Fotograaf.

Scroll naar boven